06 Haziran 2019 15:27

Bitlis’ten sonra AKP’li Tatvan Belediyesi de Kürtçe tabelayı indirdi

Tatvan Belediyesi “Tatvan Belediyesi, Şaredariya Tetwan” tabelasını kaldırdı. Yerine “Tatvan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü” tabelası asıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bitlis’ten sonra AKP’li Tatvan Belediyesi de Kürtçe tabelayı indirdi. “Tatvan Belediyesi, Şaredariya Tetwan” tabelası yerine, “Tatvan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü” asıldı. Belediye başkanı savundu, HDP tepki gösterdi.

Bitlis Belediyesi’nin kaldırdığı Kürtçe tabela ve levhaların yankıları sürerken, Bitlis’in Tatvan ilçesinde de AKP’li belediye Kürtçe tabelayı indirdi. Daha önce HDP’li 9 meclis üyesinin açığa alınmasıyla gündeme gelen Tatvan Belediyesi, bu kez “Tatvan Belediyesi, Şaredariya Tetwan” yazılı tabelayı kaldırarak, yerine “Tatvan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü” tabelası astı. 

BELEDİYE BAŞKANI SAVUNDU 

MA'nın konuya dair görüştüğü Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, tabelanın sökülmesinin binanın hizmet binası değil, zabıta müdürlüğü binası olduğu için yapıldığını savundu. Ancak bina 2015 yılından bu yana “ek hizmet binası” olarak kullanılıyor. 

HDP’DEN TEPKİ: DİLLERE VE RENKLERE UAĞILAN TAHAMMÜLSÜZLÜKLERİ TANIMIYORUZ

Tabelanın indirilmesine tepki gösteren uzaklaştırılan HDP'li meclis üyesi Diyar Orak, Bitlis Belediyesi tarafından başlatılıp Tatvan Belediyesi’ne yayılan Kürtçe tabelaların kaldırılmasının talimatla yapıldığını belirtti. Orak, “Kürtçeye, diğer dillere ve renklere bu tür tahammülsüzlükleri kabul etmiyoruz. Burada yaşayan halkın çoğunun anadili Kürtçe, bu halkımıza yapılan bir saygısızlıktır. 9 arkadaşımla birlikte uzaklaştırıldık, fakat belediyenin tüm çalışmalarını takip edeceğiz. Görevine devam eden 5 arkadaşımız bu durumun takipçisi olacak ve toplantılarda dile getirecektir. Kabul edilecek bir durum değildir” dedi. 

BDP ASMIŞTI

2009 yerel seçimlerinden sonra Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yönetimi döneminde Kürtçe tabelanın asıldığı bina, Tatvan Belediyesi yeni hizmet binasına taşındığından beri ek bina olarak aktif şekilde kullanılıyor ve binada bir başkanlık makamının yanı sıra zabıta, numarataj, anons memurluğu ve vezne gibi birimler de yer alıyor.

HDP’Lİ 9 MECLİS ÜYESİ GÖREVDEN ALINMIŞTI

Seçim sonuçları da çok tartışılan Tatvan Belediyesi’ni AKP 276 oy farkla almıştı. HDP’nin “800’ü aşkın usulsüz seçmen” tespitiyle ilçe, il ve yüksek seçim kurullarına yaptığı tüm itirazlar reddedilmişti. Yine belediye meclisinde çoğunluğu bulunan HDP’nin 9 meclis üyesi haklarında devam eden soruşturmalar gerekçe gösterilerek görevlerinden uzaklaştırmış, meclis çoğunluğu AKP lehine değişmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İlçe Milli Eğitim Müdürünün Kılıçdaroğlu'yu hedef göstermesi meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Adana'da römork devrildi: 2'i ağır 5 Suriyeli tarım işçisi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa