06 Haziran 2019 14:14
Son Güncellenme Tarihi: 07 Haziran 2019 06:18

31 Mart öncesi "Kürdistan yok",  23 Haziran öncesi "Kürdistan var"

AKP'nin İstanbul Adayı Binali Yıldırım, destek arayışı için Diyarbakır'da esnaf ziyareti yaptı. Yıldırım'ın, Erdoğan’ın seçim meydanlarında yok saydığı “Kürdistan” ifadesini kullanması dikkat çekti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim meydanlarında sık sıkı yok saydığı “Kürdistan” sözünü Diyarbakır’da kullanan AKP İstanbul Adayı Binali Yıldırım, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün davet ettiği millet temsilcilerinin arasında Kürdistan mebusu da vardı” dedi. Yıldırım ayrıca, "Bu ülkede bir Dersim hadisesi var" ifadelerini kullanırken, ihtiyaç halinde İstanbul’da Kürtçe dil kursu açabileceklerini söyledi. 

AKP’nin İstanbul Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul seçimlerine destek bulma amacıyla Diyarbakır’a geldi. Partisinin Diyarbakır il başkanlığını ziyaret eden Yıldırım, daha sonra yasak ve yıkımın sürdüğü Sur ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu.

"KÜRDİSTAN" İFADESİNİ KULLANDI

MA'nın aktardığına göre ziyaretleri sırasında açıklamalarda bulunan Yıldırım, “İstiklal mücadelesini başlatırken daha savaş yıllarında bile Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ni toplayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün davet ettiği millet temsilcilerinin arasında Kürdistan mebusu da vardı, Lazistan mebusu da vardı, Anadolu’nun her tarafından temsilci vardı” dedi. 

AKP'li vekil Mehdi Eker'in Yıldırım'ın bu ifadelerini kafa sallayarak, onaylaması da dikkat çekti. 

Partililerin bayramını Kürtçe kutlayan Yıldırım, iki kez de “PeKeKe” ifadesini kullandı.

"BU ÜLKEDE BİR DERSİM HADİSESİ VAR"

Binali Yıldırım, daha sonra da Kurşunlu Camii’nde TRT Haber ve TRT Kürdi’de ortak yayınlanan programda soruları yanıtladı. Binali Yıldırım’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“(Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2005’te Diyarbakır’da yaptığı konuşmayı hatırlatarak) Bu ülkede bir Dersim hadisesi var. Dersim hadisesinden dolayı devlet adına özür dileyen bir iktidar var. Buna rağmen Dersim adını ağzına alamayan ve yaptıkları bu fahiş yanlışı bile ikrar edemeyen, kabullenemeyen bir CHP var. Burada yaşanan tezat, Kürtleri temsil ettiğini söyleyen partinin CHP ile ittifak halinde olması. Bu yaman bir çelişki. Kürtlerin tarihi açısından bakıldığında burada bir yanlışlık, anlaşılamaz durum var.”

KÜRTÇE KURS

“(‘İstanbul’da Kürtçe dil kursu açmayı düşünür müsünüz?​’ sorusu üzerine) Böyle bir ihtiyaç olursa tereddütsüz Kürtçe kursu da açarız. Burada şu yanlışa düşmemek lazım. Kurs açmak, Kürtçe öğretmek, Kürtçe kitap yazmak, mahkemelerde savunma yapmak, Kürtçe avukatlık hizmeti almak, ana diliyle kendini ifade etmek ayrı bir şey, resmi dil olarak Kürtçe’yi teklif etmek ayrı bir şey. Bizim bunun tersini düşünmemiz söz konusu olmaz.”

“Kimliğimiz bizim onurumuzdur, şerefimizdir. Kürtler bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır.

“(Bölgenin önde gelen kanaat önderleriyle görüşüyor musunuz, İstanbul seçimiyle ilgileniyorlar mı?​’ sorusu üzerine) Düşündüğünüzden de daha fazla.”

“(Ekrem İmamoğlu ile ortak TV programına ilişkin ‘Karşı karşıya gelecek misiniz?​’ sorusu üzerine): Konuşacağız tabi. Prensip olarak olur dedik. Arkadaşlarımız her iki partiden de detayları konuşuyor. Kesin tabi.”

ERDOĞAN "KÜRDİSTAN YOK" DEMİŞTİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 31 Mart'ta seçim çalışmaları boyunca meydanlarda sık sık dile getirdiği “Benim ülkemde 'Kürdistan' diye bir bölge yok” ve “Defolun, yallah Kürdistan’a gidin” ifadelerinden sonra Yıldırım’ın “Kürdistan mebusu” açıklaması dikkat çekti. 

MİLLETVEKİLLERİNE "KÜRDİSTAN" CEZASI VERİLMİŞTİ

TBMM Genel Kurulu’nda 2017’de HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, seçildiği bölgeye “Kürdistan” dediği için Meclis’ten iki günlüğüne atılmıştı. Baydemir’in ardından birçok milletvekili “Kürdistan” dediği için cezalar almıştı. (HABER MERKEZİ)

{{379399}}
 

ÖNCEKİ HABER

Basın meslek örgütleri Evrensel’in 25. yaşını kutladı

SONRAKİ HABER

Gevaş Kaymakamlığı GezginFest Van etkinliğini iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...