06 Haziran 2019 13:38

“Tarım holdinglere teslim ediliyor”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, “Tarımda Milli Birlik Projesi”ne tepki gösterdi.

Suriyeli Tarım İşçisi Osman Sinaf

Fotoğraf: Volkan Pekal / Evrensel

Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan “Tarımda Milli Birlik Projesi” tepki toplamaya devam ediyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘Projenin holdingleşmenin önünü açmak suretiyle, yerli ve milli tarımı bitirme projesi olduğunu’ söylerken, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şubesi Başkanı Samet Ucaman, “Bu projeyle kamu menfaati şirketlere devrediliyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkenin tarımsal yapısını tüm kurumlarıyla birlikte tamamen değiştirecek olan Tarımda Milli Birlik Projesi’nin, Türkiye’de uygulanmasının çözüm üretmeyip yeni sorunlar üreteceğini belirtti. Bu projenin, yerli ve milli tarımı yok etmek için hazırlanmış bir proje olduğunu vurgulayan Gürer, “AKP iktidarı, güya tarımda yaşanan sorunların çözümü için hazırladığı proje ile yurtdışındaki tekellerin taleplerini öne alıyor” dedi.

Tarımının kurulacak olan bir şirkete devredilmek istendiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bu şirketin yarısına özel sektör ortak olacak. Aralarında TMO, Atatürk Orman Çiftliği, Türk Şeker, ÇAYKUR gibi kuruluşlar şirket iştiraki haline gelecek. Davul boyunlarında asılı ama tokmak başkasında olacak. Bu yerli ve milli tarımı bitirme projesidir” diye konuştu.

PROJE ÜRETİCİ KORUMUYOR

 “Üretici ürününü değerinde satamayacak, tüketici ise pahalılığa mahkum edilecek” diyen Gürer, “Uluslararası tekellerin ülkemizdeki kontrolü, ithalat, bağımlılık daha da artacak.  Çiftçi şirketin kararlarına teslim edilecek. Sertifikalı tohum sonrası bu kez çiftçinin, üreticinin ekeceği, üreteceği ürünler şirket kontrolüne geçecek. Fiyatları şirket belirleyecek, çiftçinin geliri düşüp zamanla kendi topraklarında amele durumuna düşürülecek. Tarımda kooperatifçiliğin sonu getirilecek. Sömürünün, tekelleşmenin önü açılacak, Kırsal kalkınma diye bir kavram kalmayacak, tekeller kalkındırılacak” dedi.

‘KAMU MENFAATİ YOK, ŞİRKET MENFAATİ VAR’

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şubesi Başkanı Samet Ucaman, “milli” iddiasıyla yola çıkıldığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını vurguladı. “Unilever gibi küresel bir şirket ve sayılan diğer şirketlerin ortaklık yapıları, üreticilerin, tüketicilerin, meslek kuruluşlarının ve kamunun hiçbir şekilde söz sahibi olamayacağı, neoliberal politikalara göre belirlenecek bir milli tarımı açıkça göstermektedir. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadriye’nin ölümünde şüphe

SONRAKİ HABER

Kardeşçe yaşayan halkların dramatik öyküsü: Mama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...