06 Haziran 2019 11:59

Putin: Bütün nükleer sahibi ülkeler müzakarelere davet edilmeli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, stratejik silahların kısıtlanması ve kontrolüne ilişkin müzakerelere nükleer sahibi tüm ülkelerin davet edilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Kremlin.ru

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg’da uluslararası haber ajansı temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Putin, stratejik silahların kısıtlanması ve kontrolüne ilişkin müzakerelere resmi olarak nükleer silah sahibi olan ülkelerin ve bu silahlara gayriresmi olarak sahip olanların da davet edilmesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin füze savunma anlaşmalarından çekilmesinin uluslararası ilişkileri sarstığını söyleyen Putin, "ABD kendi başına INF'den çekildi. Bu, uluslararası güvenlik alanında tüm uluslararası ilişkilerin temelini sarsan ilk ve çok ciddi bir adımdı. İkinci adım olarak da, sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini anlamaya başlayarak suçu Rusya'nın üzerine atmaya çalışıyorlar." dedi.

"TRUMP'LA SON GÖRÜŞMEMİZ İYİMSERLİK YARATTI"

Sputnik'te yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump'la mayıs başında yaptıkları son telefon görüşmesinin stratejik silahların kontrolüne yönelik belirli bir "iyimserlik" yarattığını söyleyen Putin, "Zira Donald, kendisinin de endişeli olduğunu, ABD'nin ne gibi sonuçlarla karşı karşıya kalacağını anladığını söyleyip 'Silaha yatırılan paralar başka amaçlar için kullanılabilirdi' dedi. Kendisiyle tamamen hemfikirim" ifadelerini kullandı.

"RUSYA'YI UZUN YILLAR KORUYACAK SİLAHLARA SAHİBİZ"

ABD'nin 2021 yılında sona erecek Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması-3'ü (START-3) uzatma konusunu Rusya ile müzakere etmediğini belirten Putin, "İstemiyorlarsa, bu sözleşme uzatılmayabilir. Sahip olduğumuz en yeni sistemler, Rusya'nın güvenliğini çok uzun yıllar boyunca garanti altına alacak. İleriye doğru çok büyük bir adım attık ve hipersonik silah üretimi konusunda rakiplerimizi geride bıraktık" diye konuştu.

"GAYRİRESMİ NÜKLEER SİLAH SAHİBİ ÜLKELER DE MÜZAKERELERDE YER ALMALI"

Putin, stratejik silahların kısıtlanması ve kontrolüne ilişkin müzakerelere resmi olarak nükleer silah sahibi olan ülkelerin ve bu silahlara gayriresmi olarak sahip olanların da davet edilmesi gerektiğini söyleyerek "Aksi halde gayriresmi nükleer silah sahibi ülkeler, söz konusu silahları geliştirmeye devam edecek ve nihayetinde resmi nükleer silah sahibi ülkeler arasındaki müzakerelerin durmasına yol açacak" ifadelerini kullandı.

"VENEZUELA'DAKİ UZMANLAR SİLAHLARIN BAKIMINI YAPIYOR"

Putin'in gündeminde Venezuela, İran ve Japonya ile ilişkiler de yer aldı.

"Venezuela'ya resmi olarak silah sattık" diyen Putin "Uzun süredir satmıyoruz. Sözleşmeye göre bu silahların bakımını yapmakla, sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüyüz. Uzmanlarımız da bunları yerine getiriyor. Önceki yıllarda da bunu yapıyorlardı ve bu uygulamaya devam edeceğiz." dedi.

Venezuela'ya yönelik askeri müdahale senaryolarını kınadıklarını söyleyen Putin, "ABD’nin müttefikleri bile askeri müdahaleyi desteklemiyor. Başka ülkelerin iç işlerine karışmak son derece ciddi ve bazen trajik sonuçlara neden olabilir" ifadelerini kullandı. 

PUTİN İRAN'I SAVUNDU: DÜNYANIN EN FAZLA DENETLENEN ÜLKESİ

İran'ın nükleer programı hakkında şu ifadeleri kullandı: "İran günümüzde nükleer programı en fazla denetlenen ülke durumunda. Bunlar boş sözler değil, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından doğrulanıyor. İran'ı denetliyorlar ve Ortak Kapsamlı Eylem Planı'na ilişkin tek bir ihlal dahi bulamıyorlar. Partnerlerimizle bu konuyu istişare ediyoruz ve onları yıllar süren ağır çalışma sonucunda elde edilen kazanımları heba etmeme konusunda ikna etmeye çalışıyoruz."

"JAPONYA-ABD ASKERİ İŞBİRLİĞİ RUSYA İLE YAPILACAK BARIŞ ANLAŞMASINI ZORA SOKUYOR"

Japonya'yla Rusya arasındaki "barış anlaşması" hakkında konuşan Putin görüşmeleri engelleyen faktörün Japonya'nın ABD'nin silah sistemini kurmak istemesi olduğunu söyleyerek "Barış anlaşmasının yapılabilmesi için Rusya ve Japonya'nın aralarındaki güven seviyesini yükseltmesi ve bu kadar ciddi kararlar almak için gerekli koşulları yaratması gerekiyor." dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşçinin sürekli gece çalıştırılması haklı fesih nedeni

SONRAKİ HABER

İnci kefalinin göç yolculuğu sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa