06 Haziran 2019 12:41

Alım gücü araştırması: Ücretlinin kaybı artıyor

BİSAM'ın Alım Gücü Araştırması raporuna göre resmi enflasyon karşısında çalışanların alım gücü özellikle gıda ürünlerinde hızla eriyor.

Fotoğraf: Metin Aktaş/AA

Paylaş

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Alım Gücü Araştırması Dönem Raporu'na göre ücretlinin resmi enflasyon karşısında alım gücü pek çok gıda ürünü için eridi. Ücretli, madde bazında alım gücünü en çok sarımsak ve patateste yüzde 40 oranında kaybederken, domateste alım gücü kaybı yüzde 32, patlıcanda yüzde 30, kuru soğanda yüzde 30, tavukta yüzde 24 oldu. Buna göre ücretli bayram alışverişinden geçen seneye göre 5 kg patates yerine 3 kg patates, 3'er kg domates ve patlıcan yerine 2'şer kg domates ve patlıcan, 1 kg tavuk eti yerine 750 gram tavuk eti ile dönmek zorunda kaldı. Resmi enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.71 artış gösterirken, gıda fiyatlarındaki artış yüzde 28.44 olmuştu.

EKMEKTE YÜZDE 4.6 KAYIP

Alım gücü kaybı ekmek ve tahıllarda yüzde 4.6, ette yüzde 4.1, süt, peynir ve yumurta grubunda yüzde 2.1, katı ve sıvı yağlarda yüzde 2.9, meyvelerde yüzde 11, sebzelerde yüzde 23 oldu. Alım gücü artışı yaşanan gruplar ise yüzde 1.3 ile balık, yüzde 0.6 ile "Şeker, reçel, bal, çikolata ve şekerlemeler" grubu oldu.

KAYBIN SIFIRLANMASI İÇİN ÜCRETLER NE OLMALI?

Ücretlilerin alım gücü kaybının ne düzeyde olduğunu anlamak açısından, en çok alım gücü kaybı yaşanan ürünler için bir hesaplama yapıldı. Bu hesaba göre bir önceki yılın aynı ayına göre enflasyon oranında artış alan ve 2500 TL gelire sahip olan bir ücretlinin 2018 yılı (Mayıs ayı) ile aynı miktarda ürünü, raporun hazırlandığı ayda alabilmesi için, maaşının ne olması gerektiği sorusuna cevap üretti.  

Buna göre söz konusu ücretlinin geliri ile 2018 yılı mayıs ayında alabildiği kadar sebze alabilmesi için ücretinin mevcuttan 763 TL daha fazla olması (3263 TL) gerekiyor. Aynı miktarda meyve alabilmesi için ücretinin mevcuttan 322 TL (2822 TL) fazla olması, aynı miktar ekmek ve tahıl ürünü alabilmesi için ücretinin 2621 TL, aynı miktar et alabilmesi için ücretinin 2607 TL, aynı miktar katı ve sıvı yağ ücretinin 2573 TL, aynı miktar süt ve süt ürünü alabilmesi için ücretinin 2554 TL olması gerekiyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Kırmızı etin fiyatını bilmiyoruz’

SONRAKİ HABER

İşçinin sürekli gece çalıştırılması haklı fesih nedeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa