12 Ekim 2012 17:02

Sağlıkta AKP’li CEO dönemi

Sağlıkta Dönüşüm Programının yasal altyapısı tamamlandı. Alt alta çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK)  ticarete dönüştürülme işlemi tamamlanan sağlık hizmeti “patronları”nı seçti!SES Genel Merkezi, “sağlık CEO”ları* olarak tanımlanan bu mevkilere yapılan atamaların &cced

Sağlıkta AKP’li CEO dönemi
Paylaş

SES Genel Merkezi, “sağlık CEO”ları* olarak tanımlanan bu mevkilere yapılan atamaların çoğunun AKP’yle “adaylık, yöneticilik” gibi yakın ilişkileri bulunan kişiler olduğunu açıkladı.

SAĞLIĞIN ‘PATRONLARI’ ATANMIŞ BİLE

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren “Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yapısını Düzenleyen 663 Sayılı KHK” ile Sağlık Bakanlığı “icracı kurum” olmaktan çıkartıldı ve “düzenleyici-denetleyici” bakanlık haline getirildi. Kamu hastaneleri sekizli-onlu gruplara ayrılarak işletme haline getirildi ve Kamu Hastane Birlikleri oluşturuldu.

Sağlık CEO”su olarak tanımlanan Kamu Hastane Birliklerini yönetecek “Birlik Genel Sekreterleri” seçildi. Yazılı açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi, Anayasa Mahkemesi’nde 663 Sayılı KHK ile ilgili iptal davası devam ederken “Genel Sekreter” atamalarının yapılmasını, yargıyı devre dışı bırakmaya çalışmak olarak yorumladı. Açıklamada, “Kamu Hastane Birlikleri uygulamasının başlatılması amacıyla atanan CEO’lar /Birlik Genel Sekreterleri incelendiğinde birçoğunun AKP ile adaylık, yöneticilik gibi siyasi bağlarının, neredeyse tümünün ‘yandaş’ sendika üye ve yöneticileri olduğu görülecektir” denildi. (HABER MERKEZİ)


İKİSİ BİR ARADA DÖNÜŞÜM

SES açıklamasında şunlar dile getirildi: “Kamu sağlık kuruluşlarını ticarileştirdiği gün gibi açık olan ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir parçası olan Kamu Hastane Birlikleri uygulaması yalnız özelleştirme değil, AKP’nin sağlık içindeki siyasi kadrolaşması anlamına gelmektedir. Anayasa Mahkemesi, bu şekilde yargıyı saf dışı bırakan tarzda uygulamaya karşı, kamu yararına olmayan, ‘herkese parası kadar sağlık hizmeti’ anlamına gelen bu uygulamaya ‘dur’ demesi için çağrıda bulunuyoruz. Bir çağrımız da Meclis’teki vekillere. Yasama organı olarak sizleri devre dışı bırakan, yargı süreci devam etmesine rağmen uygulamanın bu şekilde başlatılmasına karşı bizlerle birlikte olmak ve halkın sağlık hakkını savunmak için yaptığımız bir çağrı bu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak bizler sonuna kadar mücadeleye kararlıyız. Bu mücadelede toplumun her kesimini bizlerle birlikte olmaya çağırıyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Benim acıma bak, SEDAŞ’ın derdine bak

SONRAKİ HABER

Adanır’ın ‘anlaşılmaz’ tutukluluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...