05 Haziran 2019 13:44

Şiddet ve tacizden sabıkalı Finlandiyalı milletvekili Avrupa Parlamenteri oldu

Şiddet, cinsel taciz ve nefret suçları nedeniyle suçlu bulunarak cezalandırılan Finlandiyalı Milletvekili Teuvo Hakkarainen Avrupa Parlamentosuna milletvekili seçildi.

Teuvo Hakkarainen | Fotoğraf: Soppakanuuna/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Oslo

Şiddet, cinsel taciz ve nefret suçundan sabıkalı Gerçek Finlandiyalılar’ın Milletvekili Teuvo Hakkarainen 26 Mayıs günü yapılan seçimlerde Avrupa Parlamentosuna milletvekili seçildi.

2017 yılında Müslümanlara hakaretten ceza alan Hakkarainen, geçtiğimiz yıl da şiddet uygulayarak cinsel tacizden suçlu bulunmuş ve para cezasına çarptırılmıştı.

Hakkarainen’in kararı temyiz etmesi üzerine davayı ele alan Üst Mahkeme, ilk mahkeme tarafından verilen cezayı yetersiz buldu. Para cezasını 45 günden 80 güne yükselterek 5440 avro ödemesine hükmetti. Cinsel tacizde bulunduğu belirtilen Ulusal Topluluk Partisi Milletvekiline bin 400 avro tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Üst Mahkeme, dün Hakkarainen’in davanın yeniden görülmesi için yaptığı başvuruyu reddettiğini ve cezanın kesinleştiğini açıkladı.

PARLAMENTODA KADIN MİLLETVEKİLİNE CİNSEL TACİZDE BULUNDU

Hakkarainen’inin ceza almasına neden olan taciz 2017 yılının aralık ayında parlamentonun kafeteryasında yaşanmıştı. Hakkarainen cinsel tacize karşı direnen Ulusal Topluluk Partisi Milletvekili Veera Ruoho’ya şiddet uygulamıştı. Olay sırasında sarhoş olduğunu kabul eden ve Ruoho’dan sosyal medya üzerinden özür dileyen Hakkarainen tepkiler sonucu Gerçek Finlandiyalıların ikinci başkan yardımcılığı görevinden istifa etmişti.

Gerçek Finlandiyalılar partilerinin yöneticileri, kamuoyundan gelen istifa baskıları karşısında parti için iyi çalıştığını gerekçe göstererek Hakkarainen’in istifasına gerek olmadığını açıklamıştı. Parti, cinsel taciz ve şiddet ve nefret suçundan sabıkalı Hakkarainen’i 26 Mayıs’ta yapılan seçimlerde aday göstererek seçilmesini sağladı.

“MÜSLÜMANLAR FİNLANDİYA’DAN DIŞARI” DEMİŞTİ

Hakkarainen, 2016 yılının temmuz ayında Fransa’da gerçekleşen ve 86 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kamyonlu saldırıdan sonra sosyal medya hesabında “Bütün Müslümanlar terörist değil, ancak tüm teröristler Müslüman. Müslümanlar Finlandiya’dan dışarı” ifadelerini kullanmıştı. Mahkeme, Hakkarainen’i bir halk grubuna karşı nefret suçunu işlemekten suçlu bulmuş ve 20 gün hapis cezasına çarptırmıştı. Hapis cezasını bin 160 avro para cezasına çevirmişti.

BASTÜYÜ DAİRE GÖSTERİP DEVLETİ DOLANDIRDI

Finlandiya’da devlet, Helsinki dışındaki seçim bölgelerinden seçilen milletvekillerine başkentte konaklayacağı bir daire için ayda bin 315 ila bin 809 avro ödeme yapıyor.

Geçtiğimiz yıl, Hakkarainen’in Helsinki’de eski bir bastüyü (geleneksel müstakil sauna yapısı) kiralayarak daire gibi gösterdiğini ve devletten yıllarca konut yardımı aldığı açığa çıkmıştı.

Belediye Fen İşleri Müdürlüğü'nün hazırladığı rapor söz konusu bastünün konut olarak kullanılmayacağını gösterirken Hakkarainen, “Oradan çok memnunum. Bugüne kadar Helsinki'de oturduğum en güzel daire” demişti.

Parlamento İdari Amirliği, Hakkarainen’in yaşadığı bastü ve kendisine yapılan konut ödemeleriyle ilgili bir soruşturma başlatmıştı.

ÖNCEKİ HABER

İSİG Diyarbakır Meclisi kuruluyor

SONRAKİ HABER

Caretta carettaya eziyet eden 4 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...