05 Haziran 2019 12:41

Otomotiv ihracatı mayısta düştü

Otomotiv ihracatı mayıs ayında yüzde 0,2 düşüşle 2,7 milyar dolara geriledi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv sektörünün ihracatı mayıs ayında yüzde 0.2 düşüşle 2.7 milyar dolara geriledi.

Otomotiv endüstrisinin Ocak-Mayıs dönemi ihracatı da yüzde 5,5 düşüşle 13 milyar 129 milyon dolara geriledi. OİB açıklamasına göre, yılın ilk beş ayı geride kalırken, sektörün avro/dolar paritesi kaynaklı ihracat kaybı 800 milyon dolar oldu. Mayıs ayı performansına ürün grupları bazında bakıldığında, toplam ihracattan yüzde 36 pay alan otomobillerde ihracat yüzde 5 azalarak 997 milyon dolara indi. Geçen ay ihracatı yüzde 5,5 artarak 1 milyar 62 milyon dolar olan tedarik endüstrisinin sektör ihracatından aldığı pay da yüzde 38,5'e yükseldi. Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa’ya ihracat 6,0, İtalya’ya da yüzde 15, İspanya’ya yüzde 17, Birleşik Krallık’a yüzde 10, Belçika’ya yüzde 51, Hollanda'ya yüzde 58 düştü.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, mayıs ayındaki kaybın önceki aylara göre daha düşük olduğunu vurguladı ve ekledi:

“Bu gelişmede tedarik endüstrisi ve otobüs-minibüs-midibüs gruplarındaki artış etkili oldu. En büyük pazarımız AB Ülkeleri’ne ihracat yüzde 6,0 düştü ama buna karşılık, alternatif pazarlarda yüzde 55'e varan oranlarda çift haneli artışlar kaydettik. En büyük ülke pazarımız Almanya'ya ihracatımız küçük de olsa yeniden artışa geçerken, yine ABD'ye de yüzde 80 gibi oldukça iyi bir artış sergiledik.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Basın özgürlüğünde Türkiye’ye yine düşük not

SONRAKİ HABER

FED’in faiz açıklaması doları geriletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...