06 Haziran 2019 01:17
Son Güncellenme Tarihi: 06 Haziran 2019 10:03

7 fabrikadan seçim nabzı: AKP'ye tepki büyüyor

İstanbul'da seçimin nabzını tuttuk. 31 Mart'ta AKP’ye oy vermiş ancak şimdi 23 Haziran'da İmamoğlu’ya oy vereceğini söyleyen çok sayıda işçi var.

Fotoğraf Ateşsan'ın tanıtım videosundan alınmıştır.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

İstanbul’da seçim tekrarını yapılacağı 23 Haziran’a sayılı günler kaldı. 7 fabrikada seçimin nabzını yokladık. Fabrikalarda henüz azımsanmayacak sayıda AKP taraftarı bulunsa da çözülme her geçen gün artıyor. Örneğin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ı eleştiren arkadaşına yumruk atan bir işçi, şimdi AKP’yi herkesten fazla eleştiriyor. Ekonominin kötü gidişinin etkili olduğu bu tepki, seçim iptaliyle daha da artmış. Öyle ki 31 Mart’ta Binali Yıldırım’a oy verenlerin bir kısmı, 23 Haziran’da İmamoğlu’ya oy vereceğini söylüyor.

TEPKİ OLARAK İMAMOĞLU’YA OY VERECEKLER

Fabrikada, “Hırsızlık oldu. Hak adalet yerini buluyor’ diyen AKP’lilerin de olduğunu ancak büyük çoğunluğun sessizliği tercih ettiğini aktaran Çelikler Alimünyum fabrikası çalışanı bir işçi, şunları anlattı: “Özellikle kadınlarda büyük bir sessizlik var. Kaybettiler ya. ‘Olacağı buydu’ diyorlar. Ama ne için öyle dediler bilmiyorum. Öbür seçimlerde AKP kazandığı için çok neşelilerdi. Daha önce ne söylense hemen yol yaptı, köprü yaptı diyerek eleştirilerin önünü kesenler, şimdi ‘Hayrına mı yaptı, bizim paramızla yaptı’ diyor.”

31 Mart seçiminde AKP’ye oy verenler arasında şimdi 23 Haziran’da İmamoğlu’ya oy vereceğini söyleyen işçiler olduğunu ifade eden işçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beni bildiğim 2 tane böyle işçi var. 31 Mart seçimlerinde AKP’ye oy vermişler, ama bu seçimde İmamoğlu’ya vermeyi düşünüyorlar. Hile olduğunu onlar da anladılar. Her şey kendi ellerindeydi AKP böyle bir şey yapar ama CHP yapamaz. ‘AK Parti yaptırmaz’ diyorlar. Hile ile alamadılar, o yüzden tekrar seçim yaptılar diyorlar. ‘Bu sefer kesinlikle AKP’ye oy vermeyeceğiz’ diyorlar. Tepki olarak İmamoğlu’ya oy vereceklerini söylüyorlar. Fabrikada AKP’nin politikalarını eleştirenler daha çok MHP’li işçiler, onlar da ‘İmamoğlu yine alacak’ diyor.”

HANİ BAŞKANLIKTAN SONRA HER ŞEY DÜZELECEKTİ

“Ekonomi hani düzelecekti başkanlık sisteminden sonra. Hiçbir şeyin düzeldiği yok’ diyen AKP’lilerin de olduğunu ancak bu sözü MHP’li işçilerden daha çok duyduğunu söyleyen işçi “Ekonomi her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Aldığımız her şeyin fiyatı iki katına çıkmış durumda. İşçilik dediğin o da öyle. Herkes artık fazla mesai varsa geçinebiliyor. Ama bir senedir doğru düzgün mesai yok. Geçen yılki seçim sonrası düzelecek diyorlardı, hiçbir düzelme olmadı, şimdi belediye seçimi oldu yine hiçbir düzelme yok. Hani hiçbir şey güzel gitmiyor. Herkes bunu farkında. Mesela bizim ücretimiz 2 bin lira ama her şeye yüzde 100 zam geldi. Bu seçimden sonra da iyiye gideceğini sanmıyorum” diye konuştu.

AKP’LİLERDE BİR SAVUNAMAMA HALİ VAR

Ortaçlar Elektrik çalışanı bir işçi daha önce AKP’ye oy veren 2 işçi ile CHP’li bir işçinin diyaloglarını aktardı: “İki tane muhafazakar işçi, namazında, niyazında, oruç da tutuyorlar. 15 yıldır yan yana çalışan işçiler. Muhtemelen birbirini de etkiliyorlar. Konuşmalardan anladığım kadarıyla genel seçimlerde AKP’ye, 31 Mart’ta ise İmamoğlu’ya oy vermişler. CHP’linin ‘Sen neden İmamoğlu’ya oy verdin’ sorusuna, ‘Biz adama verdik. Kim iyiyse o gelsin başa’ diye yanıt verdiler. Fabrikada herkes bir birileriyle rahat rahat politika konuşuyor. Ama doğrudan hükümetin politikalarını savunan birini görmedim. AKP’liler mutlaka var ama bu dönem açıktan savunamıyor. Seçim olsun, seçilirse seçilsin gibi hafif bir savunuya bile rastlatmadım daha. Bu geçen yıl 24 Haziran’dan başladı, ekonomideki kötüye gidiş kendini gösterdikçe savunamama durumu 31 Mart’ta arttı, şimdi yok denecek kadar az. İmamoğlu’nun her hareketini işçiler sosyal medyadan takip ediyor. Konuşmalara da yansıyor bu durum. Ben daha bir işçinin de molalarda Binali Yıldırım’ın bir konuşmasını açıp dinlediğini görmedim ama İmamoğlu’nun videoları izlediklerine en az 10 defa denk gelmişimdir.”

RAMAZAN AYINDA ADAMIN HAKKINA GİRDİLER

Ağırlıklı olarak kadın işçilerin çalıştığı İdeal Standart fabrikasında da seçimlerin iptal edilmesine tepkili AKP’li işçiler var. AKP’ye oy veren bir arkadaşının “Gerçekten yaptığı büyük bir haksızlık, yanlış bir şey yapıldı” dediğini aktaran bir işçi şöyle konuştu: “Bunu diyen AKP’li, eşi de MHP’ye oy veriyor. En son seçimde kime oy verdiğini söylemedi. ‘Ya tekrar hileye başvuracak ya da bu yolsuzluklarını gizlemek için yapıyorlar. Eşim de döndü. Bu ramazan ayında adamın hakkına girdiler’ diyor.” İmamoğlu’nun iftarlara gidiyor olması ve Kuran okumasının AKP’lilerin sempatisini kazanmada etkili olduğunu ifade eden işçi, İmamoğlu taraftarlarının ise seçimlerin daha yüksek oyla kazanılacağı düşüncesine sahip olduğunu söyledi.

BEN OYUMU VERDİM, SAHİP ÇIKSALARDI

Fabrikada HDP’ye oy vermiş seçmenin de haksızlık yapıldığını düşünerek İmamoğlu’ya oy vereceklerini söyleyen Perfetti işçisi, “O yüzden de 23 Haziran’da da ona oy vermeyi planlıyorlar. CHP’liler daha fazla oyla kazanılacağını düşünüyor. AKP’lerden de bir kısmı seçimin iptal edilmesine tepkili. Bu yüzden de küskün, sandığa gitmeyeceğini söylüyor. ‘Ben oyumu verdim, sahip çıksalardı. Bundan sonra sandığa gitmeyeceğim’ diyen de var. Daha milliyetçi saiklerle hareket eden insanlar var. Onlar AKP’li olmuşlar. Konuşmak istemiyorlar. AKP’li bir kesim var, izliyor. İmamoğlu’ya laf söylemiyorlar. Daha çok CHP üzerinden eleştiriyorlar” dedi.

ASIL SESSİZLER BELİRLEYİCİ OLACAK

31 Mart seçimlerinde Binali Yıldırım’a oy verip 23 Haziran’da İmamoğlu’ya oy verecek 3-5 kişi var. Ama asıl belirleyici olan sessiz insanlar bence” diyen işçi şöyle devam etti: “Onlar da daha çok haksızlık yapıldığını düşünerek küskün olanlar. MHP’liyim diyenler ağırlıklı olarak AKP’ye oy vereceğini söylüyor. Ama MHP’li bir EYT’li var; 31 Mart’ta Binali Yıldırım’a oy vermiş. Ancak bu seçimde İmamoğlu’ya oy vereceğini söylüyor. AKP’nin EYT konusundaki tutumu ve YSK’nin iptal kararı etkili olmuş fikrinin değişmesinde. Eskiden bir şey olduğunda tavır koyuyorlardı. Şimdi dinliyorlar, siyasete girmiyorlar. Daha küskün gibi duruyorlar. Fanatik bir tane AKP’li var. ‘Rum söylemine neden cevap vermedi’ diyor sadece.” 

İmamoğlu’nun yüksek oy alacağını düşünen işçi, bunu gerekçesini ise şöyle açıkladı: “31 Mart’ta böyle bir sessizlik vardı ama 6 Mayıs’tan sonra bu sessizlik daha da arttı. Bir de ekonomide kötüye gidişte var. Mesela Ablam AKP seçmeniydi. Şimdi o bile artık ‘İmamoğlu’ya vereceğim’ diyor. Esenyurt Belediyesinde çalışan ve ailece AKP’li olan bir arkadaşım var; seçim öncesi işten atacaklar diye korkutmuşlardı. Belediyede işten atma gibi bir durum olmayınca şimdi rahatladı. Böyle olunca da önyargılarından sıyrıldılar biraz. O da bu seçimlerde İmamoğlu’ya oy vermeyi düşünüyor.”

AKP’Yİ ELEŞTİREN BİR ARKADAŞIMIZA YUMRUK ATAN KİŞİ ŞİMDİ AKP’YE KÜFREDİYOR

İdari kadroyla birlikte yaklaşık 500 işçinin çalıştığı Ateşsan Kağıt Fabirkasında çalışan bir işçi şunları söyledi: “Eskiden serviste hep tartışma oluyordu. 1 yıl önce tartıştığımızda neredeyse kavga çıkaranlar şimdi hepsi sessiz. AKP’lilerde ciddi bir dönüş var. Ekonomik koşullar ve kriz artık herkesi etkiliyor. Eski hava yok. Mesela Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ı eleştiren bir arkadaşımıza yumruk atan işçi, şimdi AKP’yi ve Erdoğan’ı daha fazla eleştiriyor, hatta küfür ediyor. Tabi CHP’yi de savunmuyor ama AKP’ye de oy vermiyor. ‘Ekonomik olarak bizi mahvettiler. Hiçbir şeyin düzeldiği yok. Her şey daha da kötüye gidiyor’ diyor. Mesela AKP’ye toz kondurmayan bir adam vardı şimdi ‘Erdoğan hep aynı şeyleri söylüyor. Artık dinlemiyorum’ diyor. Bir tane AKP’li var; 31 Mart seçimlerinde İmamoğlu’ya oy verdiğini söylüyor. Çoğunluğa bakan bir tip. Eskiden AKP’li olup şimdi kendisine CHP’li ve İYİ Partili olarak tarif edenler var. Böyle düşünmelerinde ekonomi etkili oldu. İyileşme yok, hayatlarında bir değişim yok. AKP ile CHP arasında gidip gelen bir arkadaş var; ‘Kim iyi bir şey yapıyorsa ona oy veririm, ben kimseyi övmem’ diyor. 31 Mart seçimlerinde oyunu İmamoğlu’ya verdiğini söyledi. ‘Bıktık artık, sürekli aynı şeyler söyleniyor. Değişen bir şey yok’ diyen AKP’li bir başka işçi de artık oy vermeyeceğini söyledi. Kime oy vereceğini söylemiyor ama tahminen İmamoğlu’ya verecek. Oyların çalındığına inanmayan bir başka AKP’li arkadaşımız ‘İstanbul’u kaybetmek istemiyorlar, büyük rant var, ondan’ diyor.”

AKP’LİLERDE HİÇ BÖYLE BİR SUSKUNLUK GÖRMEDİM

“Sadece biz konuşuyoruz, AKP’liler ise sadece dinliyor” diyen işçi şöyle devam etti: “Genel hava İmamoğlu’dan yana. AKP’lilerde hiç böyle bir suskunluk görmedim. Savunacak argümanı mı kalmadı, kafaları mı karışık? Eskiden bir şey söylediğimiz de, ‘Uçak yapıyoruz, 3. havalimanını yapıyoruz, 3. köprüyü yaptık’ diyerek eleştirilerin önünü kesmeye çalışıyorlardı. Ama onlar artık bitti. Belediyelerde yapılan yolsuzlukları anlatıyorum, susuyorlar.”

KENDİLERİ İÇİN HER ŞEY DÖRT DÖRTLÜK İŞÇİYE GELİNCE YOK

250 civarı işçinin çalıştığı Akçansan Çimento fabrikasında çalışan bir işçi ise “Çaldılar çırptılar, ekonomi batsa, İstanbul seçimi 10 defa tekrarlansa Reis Tayyip Erdoğan başta olsun gerisi önemli değil" diyenler de var. Ancak daha önce AKP üyesi olup, oy veren birkaç işçi, 31 Mart seçimlerinde İmamoğlu’ya oy vermiş. EYT yüzünden, vergi dilimi yüzünden fikirleri değişmiş. ‘Bakıyorsun kendileri için her şey dört dörtlük bize gelince yok’ diyorlar. Bizim burası bölüm bölüm. Herkes kendi ekibiyle yemeğe gidiyor, çay molasına gidiyor. Yani oturup konuştuğumuz 5-6 kişi var. Bir de hepsiyle aynı vardiyada denk gelemiyorsun. Sürekli değişiyor. Daha önce AKP’ye ve MHP’ye oy vermiş işçilerden benim tanıdığım 40 civarı işçi var. Onların içerisinde de İmamoğlu’ya oy verdiğini bildiğim en az 5-6 kişi var. CHP’liler haksızlık yapıldığını söylüyor ama AKP’lerin ağzını bıçak açmıyor. Çünkü ‘Biz size söylüyorduk’ denileceğini bildikleri için pek çok AKP’li de, içinde tutuyor, susmayı tercih ediyor.”

DAHA ÖNCE AKP’YE OY VERİYORDU BU SEÇİMDE TERCİHİ DEĞİŞTİ

Ulaşıma ve suya yapılan indirime dikkat çekerek “Seçimlerin sonuçlarının bir vatandaş olarak bize yansımaları güzel oldu” diyen Ülker işçisi şunları söyledi: “Seçimin sonuçlarında doğan siyasi rekabet herkes vatandaşa bir şey daha verelim yarışına döndü. Daha önce Ak Parti’ye oy veriyorduk eşimle birlikte. Ama 31 Mart seçimlerinde ilk defa CHP’ye verdik. Çünkü hem Esenyurt Belediyesinin iş bulma kurumu ile yaşadığım sorunlar, işten atılmamla ilgili bir şey yapmadılar. Devam eden bir davam var. Ancak yargı sistemi çok sıkıntılı. Yargı sistemindeki problemlerden kaynaklı da tepkim var. Alım gücümüz düştü. Her şey çok pahalı. Maaşımızın alım gücü çok düşük. Çarşıya pazara çıktığında aldığın maaşa bakıyorsun, o maaşla aldıklarına bakıyorsun ay sonunu düşünüyorsun, ay sonuna yeter mi, yetmez mi? Sürekli bir git gel içerisindeyiz. AK Parti geldiği ilk yıllarda iyiydi. Ama her geçen gün çalışanlar için kayıplar yaşandı. Eşim de benim de gibi düşünüyor. 23 Haziran’da da tercihlerimiz değişmeyecek” diye konuştu.

HANİ DÜNYANIN EN GÜVENİLİR SEÇİMİYDİ

Seçim iptaline ilişkin “Yaşanan şeyler güzel şeyler değil” diyen işçi şöyle konuştu: “Bu seçimde iddia edilen şeyler az ya da çok daha önceki seçimlerde de yaşandı ve bu seçim sistemiyle devam edildiği sürece yine yaşanacaktır. Seçime gidilmeden önce listeler askıya çıkıyor, kontrol ediliyor, eksiklikler, yanlışlar var mı diye bakılıyor. Ak Parti burada haksızlığa uğradığını söylüyor ama öte yandan her şey kendi sorumluluğunda, yani kontrol mekanizması iktidarın elinde. Kontrol senin elindeysen nasıl görmüyorsun. Çıkmış ‘Organize suç işlenmiş’ diyor. Organize suç işlenmişse sen neredeydin? Hani dünyanın en güvenli seçimiydi, hani her şey senin kontrolündeydi.”

10 KİŞİDEN EN AZ 6’SI 'BUNLARIN ARTIK GİTMESİ LAZIM' DİYOR

Seçim sıkıntılı geçeceğini ancak yine de İmamoğlu’nun kazanacağını düşünen işçi, “Bir masanın etrafında 50 kişiye yakın kişi çalışıyoruz. Her ne kadar şefler izin vermese de siyaset konuşuyoruz. Konuştuğum 10 kişiden en az 6’sı ‘Bunların artık gitmesi lazım, miadını doldurdu’ diyor. Çevremde de İmamoğlu’ya bir yönelim var. Tepki oyları var. Daha önce inanç üzerinden, Erdoğan’ın karizması üzerinden oy verenler vardı. Ama artık son zamanlar Ak Parti’ye karşı tepkisinden dolayı bu seçimde CHP’ye oy veren insan çok” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım seçim çalışması için Sivas'ta: İstanbul'un Sivaslı seçmene ihtiyacı var

SONRAKİ HABER

İmamoğlu Karadeniz'de: Neymiş? Ekrem, Pontus'muş, teröristmiş. Allah akıl versin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...