07 Haziran 2019 07:39
Son Güncellenme Tarihi: 07 Haziran 2019 07:41

Abdullah Öcalan, kardeşi ile görüştü: Çözüm için yeni yöntemler gerek

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, bayram görüşü için İmralı'ya gitti. Öcalan'la birlikte diğer mahpusların aileleri de yıllar sonra ilk kez görüşmüş oldu.

Fotoğraf: Mustafa Abadan/AA

Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım, Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Emin Konar ve Veysel Aktaş’ın ablası Sabiha Aslan, bayram görüşü için İmralı'ya gitti. Abdullah Öcalan, görüştüğü kardeşi Mehmet Öcalan’a, “Türk devleti, imha ve savaş politikasıyla bir sonuç alamaz. Onurlu bir barışa gidecek yöntemler geliştirilmeli” dedi.

Mezopotamya Ajansından Erdoğan Alayumat'ın haberine göre, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, görüşmede ağırlıklı olarak açlık grevleri, Kuzey Suriye ve Şengal’in son durumunu konuştuklarını kaydetti.

"ÇÖZÜME DAİR YENİ YÖNTEMLER GELİŞTİRİLMELİ"

Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan'ın siyasette tıkanan bir dönemden geçildiği, imha ve savaş politikalarıyla bir sonuç alınamayacağını ifade ettiğini aktararak "Hem devlet hem de PKK’nin çözüme dair yeni yöntemler geliştirmesi gerektiğini belirtti” ifadelerini kullandı.

"AÇLIK GREVİ ÜZERİNDEN SİYASET BİR YERE KADAR"

Mehmet Öcalan, ağabeyinin açlık grevleri sırasında tecridi protesto etmek amacıyla yaşamına son verenlerin ölümlerinden büyük üzüntü duyduğunu belirterek “Bu ölümler hem ailelerine hem de bana çok büyük zarar verdi. Bu doğru değil. Siyaset açlık grevleri üzerinden bir yere kadar yapılır, sonuna kadar yapılmaz. Cezaevlerinde olanlar zaten dört duvar arasında, burada siyaset zaten yapamazlar. Bulundukları yerler itibariyle zaten zor koşullarda yaşıyorlar. Dışarıda bulunanlar çok daha fazla olanağa sahipler ve çok daha fazla yöntem geliştirebilirler. Dışarıda olanlar örgütlenmelerini yapıp güçlensinler ve demokratik tepkilerini bu anlamda geliştirsinler. Bu yöntem daha doğru bir yöntem olur” değerlendirmelerinde bulunduğunu kaydetti.

GÖRÜŞMELERİN SÜRÜP SÜRMEYECEĞİ BELLİ DEĞİL

Abdullah Öcalan'ın, İmralı’da başlayan görüşlerin devam edip etmeyeceği yönündeki soruya ise “Ne görüşme kanallarının tamamen açıldığını söyleyebilirim ne de kapandığını söyleyebilirim. Biraz beklemek gerek. Eğer ki bu kanallar tamamen açılırsa herkes için iyi bir şeydir. Ancak tamamen kapanırsa herkes için yıkım getirecektir” şeklinde yanıt verdiği aktarıldı.

Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan'ın 23 Haziran İstanbul seçimlerine değinmediğini ve Ramazan Bayramı vesilesiyle herkesin bayramını kutladığını kaydetti.

MEHMET ÖCALAN: GÜVENLİK ARAMALARI RAHATSIZ EDİCİ

Ağabeyiyle yaptığı görüşmeden önce adaya götürülürken birçok kez arama noktasından geçtiklerini belirten Mehmet Öcalan, "20 yıldır İmralı Adası’na gidip geliyorum ama ilk defa bu kadar kötü ve ağır bir aramadan geçirildim. Bu kadar anlamsız bir uygulama başka bir yerde yoktur. Çok rahatsız oldum, kabul edilebilir gibi değildi. İlk arama noktasından geçtikten sonra 4 ya da 5 arama noktasından daha geçtik. Ardından cezaevine girebildik” dedi.

İMRALI’DA İLK GÖRÜŞME

Ömer Hayri Konar ve Veysel Aktaş, İmralı'ya "sekreterya" olarak gönderildiği tarih olan 15 Mart 2015'ten, Hamili Yıldırım'da İmralı'ya gönderildiği 15 Temmuz 2015'ten bu yana ailesiyle görüştürülmüyordu. Konar, Aktaş ve Yıldırım İmralı'ya gönderildikten sonra ilk defa aileleriyle görüşmüş oldu.

AVUKATLAR İKİ KEZ GÖRÜŞTÜ

Asrın Hukuk Bürosu avukatları da, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde yürütülen açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri sonucu 8 yıl aradan sonra 2 Mayıs ve 22 Mayıs tarihlerinde İmralı'ya giderek, Öcalan'la görüşme gerçekleştirdi. İlk görüşmede, ülkenin ve bölgenin sorunlarına dair "çözüm deklarasyonu" niteliğinde 7 maddelik öneride bulunan Öcalan'ın ikinci görüşmede yaptığı çağrı üzerine 26 Mayıs'ta açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri sonlandırıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD, Kaşıkçı cinayetinden 16 gün sonra Suudilerle nükleer bilgiler paylaşmış

SONRAKİ HABER

Ataması yapılmayan öğretmen, yaşamına son verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...