12 Ekim 2012 15:32

Tecavüzü kınayan kadınlar yargılandı

Antalya’nın Kaş ilçesinde üç yıl önce tecavüze uğradığı öne sürülen 16 yaşındaki S. K adlı kız çocuğunun davasına destek vermek için basın açıklaması yapan kadınlar ile tecavüz mağduru genç kızın avukatına dava açıldı. 19 sanığın, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbü

Tecavüzü kınayan kadınlar yargılandı
Paylaş
Yusuf Yavuz

Yatılı okulda öğrenim gördüğü sırada tecavüze uğrayan 16 yaşındaki S. K’nin, olaydan ancak bir buçuk yıl sonra açılabilen davasına destek vermek ve tecavüzleri kınamak için geçtiğimiz yıl 11 Mayıs tarihinde Kaş Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yapan kadınlara ve tecavüz mağduru genç kızın savunmasını üstlenen avukat Tuncay Koç’a dava açıldı. Kaş Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi üyeleri,  Eğitim Sen Antalya Şubesi üyesi eğitimciler ile tecavüz mağduru genç kızın avukatı Tuncay Koç hazır bulundu. Çok sayıda kadının da izlediği duruşma, aynı davada yargılanan bir kişinin ifadesinin de alınabilmesi için 13 Aralık tarihine ertelendi.

AVUKATA SAVUNMA YAPTIĞI İÇİN DAVA

Duruşmanın ardından yargılanan kadınlar ve Tuncay Koç adına bir açıklama yapan Av. Hasan Uğur, “Uluslararası sözleşmeler, avukatlık kanunu ve anayasamızdaki temel hak ve özgürlükler dikkate alındığında, burada bir suç unsurunun yoktur. Bu konuda yasamızın bize vermiş olduğu toplumu bilinçlendirme ve insan hakkları ihlalleri noktasında açıklama yapmaktan, görüşümüzü belirtmekten kaçınmayacağız” dedi.

Uğur, “Bir avukatın vekil olarak taraf olduğu bir dosyada savunmanlık görevini yapmasından dolayı hakkında iddianame hazırlanmış olması da demokratik bir hukuk devletine yakışmıyor” diye konuştu.

KADINLARA GÖZDAĞI

Tecavüz mağduru genç kızın Antalya’daki kadın örgütüne başvurusu üzerine vekaletini aldığını dile getiren avukat Tuncay Koç ise, “Mağdur vekiliydik, mağdur olarak sanık durumuna geçtik” diye konuştu.

Kendilerine açılan davanın toplumsal duyarlılığı arttırmayı amaçlayan kadınlara ve avukatlık mesleğini yapanlara karşı yapılan yasal bir baskı olarak gördüklerini kaydeden Koç, “Bir tecavüz mağdurunun davasında adil yargılanmayı isteyerek tacize ve şiddete dikkat çeken bir grubun basın açıklamasına dava açarak bu şekilde bir cezaya tabii tutması bizim açımızdan düşündürücüdür. Ancak yargılansak da her türlü baskıya karşın kadın, insan ve çevre haklarına karşı verilen her türlü mücadelenin takipçisi olacağız” dedi. (Antalya/EVRENSEL)


ADALETİ ENGELLEMEK İÇİN DEĞİL SAĞLAMAK İÇİN

ANTALYA Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi eski Başkanı Serap Gürbüz Gürler de “İlk kez tecavüzü kınayan kadınların yargılanmasıyla karşı karşıyayız. Biz adil yargılamayı engellemek için değil, adil yargılamanın sağlanması için buradaydık. Bilime ve hukuka olan inancımız doğrultusunda avukatlar ve psikologlarla çalıştık. Tecavüzü ve tacizleri durdurmak için bir mekanizmanın çalışması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bu mekanizma şu anda çalışmıyor. Bizler kadınların ve çocukların yanında olmak için buradayız.” dedi.


UTANÇ VERİCİ BiR DAVA

Fatma Dilek Eldeniz (Eğitim Sen Antalya Şubesi Kadın Sekreteri): “Kadına yapılan her türlü taciz ve şiddetin karşısında olan bir eğitimci olarak mağdur olan genç kızlarımızın yanında olmak gibi bir sosyal sorumluluğumuz var. Biz adaletin yerini bulması için buraya geldik. Anayasa ve evrensel hukuk ilkeleri doğrultusunda hareket ettik ve bunun bir suç olmadığını düşünüyoruz. Ama ne yazık ki asıl suçlular beraat ettiler, bizler yargılanıyoruz. Hakkımızda soruşturma ve dava açılması yargı açısından utanç verici bir olay.”


S.K’NIN DOSYASI YARGITAY’DA

BUGÜN 19 yaşında olan tecavüz mağduru S. K’nin Kaş Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davası ise Yargıtay tarafından uygun bulunmamış, davanın Elmalı Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi kararlaştırılmıştı. Ancak yerel mahkemenin hükmünü vermesinin ardından usul yönünden yeniden Yargıtay aşamasında olan dava dosyasında üç kişi, “küçük çocukla cinsel ilişkiye girmek” suçlamasıyla tutuksuz yargılanıyor.

ÖNCEKİ HABER

İşten atılan işçilere alkışlı destek eylemi

SONRAKİ HABER

AKP’den yerel yönetimlere darbe!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...