Tazminatın fona devri işçileri öfkelendiriyor

Kocaeli’nin Derince ilçesinde görüştüğümüz işçiler, Hükümetin kıdem tazminatının fona devretmek istemesine tepkili.

05 Haziran 2019 00:05
Son Güncellenme Tarihi: 08 Haziran 2019 10:42
Paylaş

Sinan ERDEM
Kocaeli

Kocaeli’nin Derince ilçesinde sabahın erken saatlerinde fabrikalarına gitmek üzere olan işçiler ile kıdem tazminatının fona devrini konuştuk. Görüştüğümüz işçiler hükümetin kıdem tazminatının fona devrinin de içinde olduğu “reform paketine” tepkili. Kıdem tazminatının fona devrinin iş güvencesinin ortadan kalkması anlamına geldiğini belirten işçiler, yasanın geçmemesi için birlikte mücadele vurgusu yaptı. İşçiler, sendikacıların pasif tutumuna da tepkili.

MMK Metalurji’de çalışan İlker işçilerin hakkının yendiğini belirterek “Patronlar işçileri daha rahat işten çıkarabilecek. Bir işveren daha düşük ücret verip istediği gibi çıkarır. Ben zaten tazminatı devlete ödüyorum git devletle uğraş der” diye konuştu. Ekonominin daha da kötüye gittiğini söyleyen İlker “Zaten fabrikalar kapanıyor. İşsizlik daha da artmış. Bir de işçinin haklarını elinden alıyorlar. Bir tek güvencemiz kıdem var. Ona da el koyuyorlar” dedi. Kıdem tazminatının fona devredilmesini engellemek içinse herkesin el birliği ile sokağa çıkması gerektiğini söyledi.

SENDİKACILARA TEPKİ

Kıdem tazminatının fona devrini, işçileri mağdur edeceği için doğru bulmadığını belirten Mondi Tire Kutsan işçisi Yetiş ise şunları söyledi: “İş güvencesi ortadan kalkacak. Patron işçiyi istediği gibi işten atacak. Devlet böyle bir yasayı kendi başına çıkarmamalı. İşçileri etkileyen bir konuyu işçilere sormalı. Zaten halktan da bu yasaya ciddi tepkiler var. Geçmesini istemiyorlar. Bunun için doğru bulmuyorum.” İşçilerin birleşip bu yasayı engellemesi gerektiğini belirten Yetiş, sendikacıların pasif kaldığını söyledi: “İşçinin haklarını savunmak yerine kendi menfaatlerini düşünüyorlar. Sendikaların gerçekten işçinin haklarını savunacak bir politika izlemeleri lazım. Zaten sendikanın amacı da bu. Ama günümüzde ne yazık ki bu söz konusu değil.”

Goodyear işçisi Muzaffer “Kıdem tazminatımızı kimseye vermek istemiyoruz. Bu kadar net. Ama bu da elimizi kolumuzu bağlayarak olmaz. Bunu engellemek için sendikal hareketler olması lazım. Bir araya gelip gerekli tepkiyi ortaya koymak gerek” diye konuştu.

Yasayla birlikte işçilerin maddi kayba uğrayacağını da belirten Çolakoğlu Metalurji işçisi Tarık ise tepkisini şöyle dile getirdi: “20 sene çalışıp 40 bin lira alacağıma 15 bin lira alacağım. Ben ne anladım bu işten. Onun için bu yasayı onaylamıyorum. Bunun engellenmesi için de sendikaların bir şeyler yapması lazım. Yatıp kalkıp bu işle uğraşacaklar.”

FAYDASI OLMADIĞINI HERKES BİLİYOR

EAE Elektrik işçisi Ayhan ise işçilerin haklarının bir bir alındığını belirterek “Emeklilik yaşını ileri aldılar. Kıdem tazminatı fona devredilecek. Her türlü işçi aleyhine olan şeyler. Bunların işçiye bir faydasının olmadığını da herkes biliyor” diye konuştu. Yasanın engellenmesi için örgütlü hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Ayhan, şöyle devam etti: “Bireysel olarak yapacağımız hiçbir şey yok. Ama birlikte hareket edersek bunu engelleyecek gücümüz var. Aynı şekilde sendikaların da devreye girip işçileri bu konuda örgütlemesi lazım.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bosch işçileri: Seçimin tekrarı için AKP’nin iddialarına inanan yok

SONRAKİ HABER

Asıl bayramı barışta yaşayacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...