05 Haziran 2019 00:17

TARİŞ işçisi bayrama işsiz girdi

Ekonomik krizle birlikte işsizliğin de hayatı zorlaştırdığını ifade eden Erdamar, “Bu koşullardan çıkabilmek için örgütlü mücadele etmeliyiz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye olduğu için Tariş Zeytin ve Zeytinyağı fabrikasından çıkarılan Tayman Erdamar bayrama işsiz girenlerden sadece biri. Ekonomik krizle birlikte işsizliğin de hayatlarını zorlaştırdığını ifade eden Erdamar, “Bu koşullardan çıkabilmek için örgütlü mücadele etmeliyiz” dedi.

Krizin derinleşmesiyle birlikte iğneden ipliğe gelen zamlar işçilerin sofralarına da yansıdı, emekçiler bayram öncesi bir hazırlık yapamadı. Bunun yanı sıra bayramı işsiz geçirenler de oldu. DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye olduğu için TARİŞ’te işten çıkarılan Tayman Erdamar da onlardan biri. Ekonomik krizin etkilerini işsizlikle birlikte daha fazla hissettiklerini söyleyen Erdamar, “Yaklaşık 7 aydır işsizim. Orada 18 yıla yakın bir çalışandım, bu son 2 yılda tasfiyeler başlayınca moralimiz bozulmuştu. Biz orada daha iyi çalışabilmek için bu sürece girmiştik. Bıçak kemiğe dayanmıştı. Şimdi ise işsizlik maaşı alıyoruz ama bu yetmiyor. Ödenen işsizlik maaşını bile sınıflandırmışlar” dedi. Liseye giden bir çocuğunun olduğunu ifade eden Erdamar, “Eşim de çalışmıyor, bizim için oldukça güçleşti bu süreç. Sadece ramazan değil 12 aya yaydığımızda işsizlikle mücadele eden ve asgari ücretle çalışan herkes geçiniyorum derse yalandır” diye konuştu.

İnsanların artık kredi kartı ile yaşamaya çalıştığını belirten Erdamar, “İnsanlar elinde olmayan paralarla bayram tatiline gidiyor. Kışın da 6 ay 1 yıl o parayı ödemeye çalışıyor, halbuki o para hiç yok. 30 yıl çalışan bir işçinin bırakın tatili bir şey yapma lüksü yok. Ancak o zamana kadar birlikmiş borcunu kapatmaya çalışıyor. Ev almakmış başka bir şeymiş bunlar hayal. İnsanlar sadece borç kapatmak için para kazanıyor” dedi. Pazardan alışveriş yapanların artık daha da çoğaldığını ekleyen Erdamar, “Bu dönem öyle bir dönem artık. Faturaları ödeyip gıdaya ekstra bir şey kalır mı kalmaz. Alım gücümüz de iyice düştü” diye konuştu.

Ekonomik krizle birlikte işsizliğin etkilerini de ağır bir şekilde hissettiklerini söyleyen Erdamar, bu süreçten çıkmanın örgütlü güçle mümkün olduğunu belirtti. Erdamar, “Birlikte hareket etmezsek krizin faturası işçilere ve emekçilere kesilecek. Örgütlü mücadele şart” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Adana'da 35 yaşındaki Egemen Ş, borçları nedeniyle inthar etti

SONRAKİ HABER

Somalı aileler bayramı mezarlıkta karşılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...