03 Haziran 2019 12:46

Nâzım Hikmet Moskova’da anıldı

Nâzım Hikmet, ölümünün 56. yıl dönümü dolayısıyla Moskova'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Büyük Şair Nâzım Hikmet, ölümünün 56. yıl dönümünde, Moskova’da çeşitli etkinliklerle anıldı. Önceki akşam Teatr Russkaya Pesnya Olimpiyskiy Prospekt’te düzenlenen “Nâzımı Anıyoruz” etkinliğinde “Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü” Sanatçı Edip Akbayram ve Prof. Dr. Dmitriy Dmitriyeviç Vasilyev’e verildi. Akbayram’a ödülünü veren Zülfü Livaneli “Sevilmiş insanların hayatı ve ismi sadece kendilerine ait değildir. Halka aittir onlar. Nâzım Hikmet bu ismi onurla taşıdı. Ömrü boyunca direndi. Birçok arkadaşımız direndi, sapasağlam kaldılar. Onlardan birisi; direnenlerden bir tanesi de Edip Akbayram. Sahte ‘ak’ değil, gerçek ‘ak’ burada” ifadelerini kullandı.

Ödülü Zülfü Livaneli’nin elinden almanın kendisi için önemli olduğunu dile getiren Akbayram “50 yıllık müzik hayatımda kendi ülkemin ve dünyanın çeşitli sivil toplum örgütlerinden ödüller aldım. Ama bugün bu ödül, benim için gerçekten çok onurlu ve değerli bir ödül. Hem Nâzım olduğu için, hem ülkenin en değerli sanatçılarından birinin; Zülfü Livaneli’nin elinden almak sanat hayatımda yaşadığım en güzel enstantanelerden birisi. Hayatım boyunca sevgiyi dostluğu barışı, kardeşliği savundum. Her şey çok güzel olacak. Böyle gelmiş böyle gitmez” dedi.

MEZARINA KARANFİLLER BIRAKILDI

Etkinlikler kapsamında Nâzım Hikmet, mezarı başında da anıldı. Nazım Hikmet’in Novodeviçye’deki mezarına Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ve büyükelçilik çalışanları çelenk koyarken, Türkiye’den gelen sanatçılar, Türkiyeli ve Rusyalı yurttaşlar karanfiller bıraktı. Büyükelçi Samsar, konuşmasında “Nazım Hikmet’in insanlığa verdiği mesajlar, yazdığı şiirler evrensel nitelik kazandı” ifadelerini kullandı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

RTÜK’te 40’ı aşkın çalışana sürgün

SONRAKİ HABER

90'lı yıllarda yakınlarını kaybedenler bayram kutlayamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...