03 Haziran 2019 13:44
Son Güncellenme Tarihi: 03 Haziran 2019 13:47

Trump'ın İngiltere ziyareti başladı, büyük protestolar yapılacak

ABD Başkanı Trump, 3 günlük İngiltere ziyaretine başladı. Kendisine karşı büyük protestolar yapılacak olan Trump, daha ülkeye ayak basmadan Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’a hakaret etti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Birleşik Krallık Kraliçesi Elizabeth (II.) | Fotoğraf: twitter.com/RoyalFamily

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Yaklaşık 3 yıl sonra İngiltere’ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette Trump büyük protestolarla karşılaşacak. 3 günlük ziyaretin ilk gününde bugün kraliyet ailesi tarafından Buckingham Sarayı’nda karşılanan Trump’ı protesto etmek isteyen gruplar saraya yaklaştırılmadı. Yarın yapılacak büyük gösteriye ülkenin dört bir tarafından katılımın olması bekleniyor.

Kraliçe Elizabeth, Galler Prensi Charles ve Charles’ın eşi Camilla tarafından resmi geçitle karşılanan Trump ve eşi Melania onuruna Green Park ve Tower of London’da top atışları yapıldı.

İngiltere’ye inmeden önce twitter üzerinden Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadiq Khan ile girdiği polemik ülkenin gündemine girerken, ırkçı söylemleriyle bilinen eski Londra Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve yine ırkçı Brexit Partisi’nin Lideri Nigel Farage’la iyi arkadaş olduklarını belirtmesi de gündeme oturdu.

Cuma günü Başbakanlığının son günü olan Theresa May’in yerine adaylığını açıklayan Boris Johnson’a Trump’ın destek vermesi bekleniyor. Trump’ın, Johnson ya da Farage ile görüşüp görüşmeyeceği henüz belli değil.

O DA İÇ POLİTİKAYA OYNUYOR

Gelecek yıl ABD’de yapılacak seçimler için mesajlar vermeye çalışan Trump, İngiltere’nin Çin ve AB ile ticari ilişkilerine müdahale etme çabası içinde olacak. 3 günlük bir ziyarete, ABD ve İngiltere arasındaki ticari ilişkilerin de masaya yatırılması bekleniyor. Özellikle Brexit sonrası ticari ilişkilerin yol haritası tartışılacak.

Kraliçe ile görüşmesinde ve törenler esnasında yine bir adım önde durması, Kraliyet askerleri ile fotoğraf çektirmesi, Londra Büyükşehir Belediye Başkanına çocukça hakaretlerde bulunması ve İngiltere’nin kiminle nasıl bir ticari ilişki sürdürmesini böbürlenerek “dikte” etme tutumu, aslında Trump’ın ABD’deki seçimler için seçmene oy yatırımı olarak yorumlanıyor.

Bu politikanın tutmayacağını belirten yorumcular da var. Tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Ey Amerika” diye başlayan cümlelerinden sonra yapılan telefon görüşmelerindeki yakarış gibi, Trump da dünyaya kraliçe üzerinden “Ey” demeye geldi ve “Ey” demeden protestocular kapısına dayandı.

NHS'İ ALMAYA GELMİŞ

İngiltere’de ücretsiz sağlık hizmeti veren Ulusal Sağlık Servisi (NHS) kapitalist akbabaların yıllardır peşinde olduğu bir kamu alanıdır. Sağlık hizmetini iyice kötüleştiren May iktidarı, satmak için bahaneler yaratmaya çalışıyor. Bir kaç defa denendi. İnşaat firmalarından, posta firmalarına kadar, ilaç tekellerinden otel zincirlerine, havayolu şirketlerine kadar, NHS’e talip olmayan kalmadı. Her seferinde, başta sağlık çalışanları olmak üzere halk, NHS’in satılmasını istemedi ve engelledi.

Trump, bu ziyaretinde şunu açık ifade etti: “Eğer bir ticari anlaşma aramızda olacaksa, buna NHS’i dahil etmemiz gerekir”. Yani Trump açıktan İngiliz halkının sağlığını da bozmaya gelmiş.

ONBİNLER SOKAKLARA İNECEK

Bugün Stansted Havalimanı’nda iner inmez başlayan protestoların yarın çok kitlesel bir hal alacağı tahmin ediliyor. ABD Elçisi’nin rezidansında kalan Trump’ı, protestocular rezidans etrafında da protesto edecek.

Asıl büyük protesto yarın sabahtan itibaren başlayacak. Sabah 11’de Trafalgar Meydanı’nda toplanacak kalabalık Başbakanlık Konutu’na yürüyecek. Sabah kahvaltıdan sonra May ile yapılacak ortak açıklama esnasında on binlerce kişinin Başbakanlık önünde olması bekleniyor. Daha sonra göstericiler, gecenin geç saatlerine kadar Parlamento Meydanı’nda protestolarına devam edecek.

“DÜNYADA EN ÇOK NEFRET EDİLEN KİŞİ”

Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk kampanyasından Chris Nineham Evrensel'e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Trump ırkçı, cinsiyetçi, saldırgan, sömürgeci ve çevre düşmanı bir adamdır. Dünyanın belki de en çok nefret edilen kişisidir. Böyle adamların bizim ülkemizde olması utanç vericidir. Üstelik resmi bir davet ile gelmiş olması, bizim hükümetimizin de ne kadar büyük bir felaket organize ettiğinin kanıtıdır. 50 milyon sterlin harcayarak Trump’ı ağırlamak halkımıza hakarettir. Buna karşı yarın büyük bir tepki göstereceğiz. Tüm dünya görecek ki, Trump bu ülkede istenmiyor.”

LONDRA BELEDİYE BAŞKANINA HAKARET ETTİ

Öte yandan Trump daha ülkeye ayak basmadan gezisine tepki gösteren Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’a hakaret etmesiyle gündeme geldi. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Khan için “tam bir zavallı” dedi ve ekledi: “Bana, çok aptal ve beceriksiz New York Belediye Başkanı (Bill) de Blasio’yu hatırlatıyor.”

Khan’ın sözcüsü ise Trump’a “Bu gibi çocukça hakaretler ABD Başkanı’na yakışmıyor” sözleriyle yanıt verdi.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, İngiltere’nin Trump için “kırmızı halı sermemesi” gerektiğini söylemişti. Khan Pazar günü İngiliz Observer gazetinde yayımlanan yazısında Trump’ı “20. yüzyılın faşistlerinin siyaset dilini kullanmakla” suçlamıştı.

ÖNCEKİ HABER

ABD Başkanı Trump Suriye ve Rusya'yı, İdlib’de sivilleri öldürmekle suçladı

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: YSK 'hukuksuzluğu' yapanlarla yoluna devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...