03 Haziran 2019 06:08
Son Güncellenme Tarihi: 03 Haziran 2019 17:02

Mayıs ayında enflasyon yüzde 0.95 yükseldi, yıllık gıda enflasyonu yüzde 28.44

Türkiye İstatistik Kurumunun mayıs ayı verilerine göre enflasyon bir önceki aya göre yüzde 0.95, 2018 mayıs ayına göre ise yüzde 18.71 oranında artış gösterdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon mayısta bir önceki aya göre yüzde 0.95 yükseldi, yıllık enflasyon yüzde 18.71’e çıktı. 12 aylık ortalamaya göre ise enflasyon yüzde 19.91 oldu.

TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış, yüzde 28.44 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda görüldü. Bunu yüzde 26,75 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 24,54 ile ev eşyası, yüzde 20,06 ile eğlence ve kültür ve yüzde 19,77 ile lokanta ve oteller izledi.

TÜİK verilerine göre, ana harcama grupları itibariyle mayıs ayında tüketici fiyatları endeksinde yer alan gruplardan;

  • Giyim ve ayakkabıda yüzde 4.09,
  • Ulaştırmada yüzde 2.18,
  • Eğlence kültürde yüzde 1.86
  • Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.94 ve
  • Lokanta ve otellerde yüzde 1.61 arttı.

Tüketici fiyatlarındaki yıllık en yüksek artış yüzde 28.44 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda görülürken,

  • Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 26.75,
  • Ev eşyasında yüzde 24.54,
  • Eğlence ve kültürde yüzde 20.06 ve
  • Lokanta ve oteller yüzde 19.77 arttı.

TÜİK’in Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayı verilerine göre, TÜFE nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.95, 2018 yılının aralık ayına göre yüzde 4.99, bir önceki yılın mayıs ayına göre yüzde 18.71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19.91 arttı.

BAKAN ALBAYRAK ENFLASYON RAKAMINDAN MEMNUN

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün açıklanan enflasyon rakamları, yıllık bazda hem tüketici enflasyonunda, hem üretici enflasyonunda hem de çekirdek enflasyonda yakalanan önemli düşüşü ortaya koyuyor. Enflasyonda düşüş trendi sürüyor. İnşallah, yıl sonunda hedeflediğimiz rakamları tutturacağız” iddiasında bulundu.

SEÇİM TEKRARI ÇOK BÜYÜK BİR MALİYET YÜKLÜYOR

Enflasyon rakamını Evrensel’e değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, enflasyonu yüksek, talebin düşük olduğu daralmayla birlikte stagflasyonun yaşanmaya devam edeceğini söyledi. Kozanoğlu, İstanbul seçimlerinin tekrarı kararının zaten kötü durumda olan Türkiye ekonomisine çok büyük bir maliyet yükleyeceğinin her açıklanan veriyle daha net görüldüğünü dile getirdi.

"VERİLER ENDİŞE VERİCİ, İŞSİZLİK BÜYÜYECEK"

Tüketici fiyatlarının yüzde 0.95 artışa işaret ettiğini, böylece yıllık enflasyonun 18.71 olduğunu dile getiren Kozanoğlu, şöyle devam etti: Bu yandaş yayın organları tarafından düşük olarak nitelendiriliyor ancak üretici fiyatlarının mayıs ayında yüzde 2.67 artması endişe edilmesi gereken bir gösterge. En önemli bileşeni imalat sanayi fiyatları. İmalat yüzde 2.87 artmış. Ekim ayından sonra nispi olarak düşüş gösteren daha doğru ifadeyle ivmesini kaybeden üretici fiyatları, son iki ayda tekrar ciddi artış gösteriyor. Bu da üreticiler açısından maliyetlerin artmasına neden olacak. Önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarına da yansıyacak. Nispi olarak önümüzdeki aylarda yansıması ise halkın satın alma gücünün düşmesi nedeniyle satın almamasından kaynaklanacak. Üreticilerin kâr marjları düşeceği için işçi çıkartma ve kalan işçilere ücretlerini eksik ödeme, geç ödeme, fazla mesai ödemeksizin uzun süre çalıştırma gibi pratikler gerçekleştirilecek. Türkiye ekonomisi enflasyonu yüksek, talebin düşük olduğu daralmayla birlikte stagflasyonu yaşamaya devam edecek.

"BAKAN ALBAYRAK'IN AÇIKLAMALARI EKONOMİ ÇEVRELERİNDE DİKKATE ALINMIYOR"

Enflasyon rakamlarıyla birlikte İstanbul Sanayi Odasının İstanbul İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksinin (PMI) açıklandığını aktaran Kozanoğlu, “Mayıs ayında şiddetle düştüğü görüldü. Basın metninin içerisinde satın alma faaliyetlerinin hız kestiği, istihdamın düştüğü, ihracatta ivme kaybının da bu sonuçta etkili olduğu belirtildi. İstanbul Sanayi Odası Endeksi 31 Mart seçimi sonrası ülke ekonomisinin bulunduğu, içinden geçtiği kriz ortamından daha şiddetli bir krize doğru gittiğini hissettirdiğini gösterdi. Aynı dönemde açıklanan dış ticaret verileri de umut vermedi. İhracatın, mevsim etkilerinden arındırılmış ihracatın 3.8 azaldığı görüldü. Ekonomideki küçülmeyi ihracatla nispi olarak kapatma kanalı da hayal kırıklığı yaşatmış oldu. İstanbul seçimlerinin tekrarlanması kararı zaten kötü durumda olan Türkiye ekonomisine çok büyük bir maliyet yükleyeceği her açıklanan veriyle daha net bir şekilde görülüyor” diye konuştu.

Kozanoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın açıklamalarını ise şöyle değerlendirdi: “Açıklamaları ne yazık ki ekonomideki aktörler tarafından dikkate alınmıyor. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte döviz kurunun yükselmesi de çok güvendikleri piyasaların bu açıklamaları dikkate almadıklarının göstergesi oldu.”

CHP'Lİ AYKUT ERDOĞDU'DAN ENFLASYON AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Türkiye'nin krize 2018'de AKP eliyle itildiğini, sonrasında çift haneli enflasyon rakamlarının hızla fırladığını belirtti. Aykut Erdoğdu, enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir ve ithal girdi maliyetlerindeki artışın enflasyonun gelecek aylarda hızla düşmesinin önünde engel olduğunu ifade etti.

Yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK verilerine göre ekmek fiyatındaki değişimin TÜFE'deki ağırlığının yüzde 2,11 olduğunu belirten Erdoğdu, açıklamasına şöyle devam etti:

"Nisan-Mayıs aylarında Türkiye genelinde 1 kg ekmeğin fiyatı yüzde 5,2 artarak 5,1 liradan 5,32 liraya yükseldi. Ancak, İstanbul'da ekmeğin fiyatındaki artış, aynı dönemde İstanbul'da Ekrem Başkanın yaptırdığı halk emek indirimi sayesinde binde bir civarında kaldı. Ayrıca, Ekrem Başkan'ın girişimiyle düşürülen öğrencilerin belediye otobüs ücretleri de enflasyona olumlu yansıdı. Mayıs 2019'a Türkiye genelinde yaklaşık binde bir oranında zamlanırken İstanbul'da ortalama belediye otobüs ücretleri yüzde 2,78 ucuzlayarak 1,79 liradan 1,74 liraya indi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Jurist Turgut Kazan: AKP's judicial reform package is just for show

SONRAKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz katledilişinin 6. yılında Eskişehir'de anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...