02 Haziran 2019 12:54

Doç. Dr. Vahap Coşkun: Çözüm operasyonda değil demokratikleşmede

Doç. Dr. Vahap Coşkun, TSK'nin Irak Kürdistan Bölgesinde yürüttüğü sınır ötesi operasyonla ilgili Evrensel'e konuştu.

Fotoğraf: MSB

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 27 Mayıs’ta Irak Kürdistan Bölgesindeki Hakurk’a başlattığı hava destekli operasyon sürüyor. Akademisyen Vahap Coşkun, 40 yıldır benzer operasyonların yapıldığına vurgu yaparak, çözüm için demokratikleşme mekanizmalarının kullanılarak demokratik, siyasi bir hatta girilmesi gerektiğini söyledi.

“Çözüm süreci” döneminde Akil İnsanlar Heyeti Üyesi olan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, sınır ötesi operasyonla ilgili Evrensel'e konuştu.

Yaz aylarında bu tür operasyonların daha önceki dönemlerde de yapıldığını hatırlatan Vahap Coşkun şunları söyledi: “Devlet, buna ihtiyaç duyduğunu, bu operasyonların gerekli olduğunu ifade ediyor. Ancak bu operasyonların soruna nihai bir çözüm oluşturmasının imkanı yok. Bunu biliyoruz. 40 yıldır devam eden bir problem. Her sene bu tür operasyonlar yapılır, bir süre sonra mevsim şartlarıyla birlikte yine bir operasyon yapılır. Bu kısır döngü 40 senedir devam ediyor.”

NİHAİ ÇÖZÜMÜN YOLU

Türkiye’yi yönetenlerin askeri operasyonların çözüm olmadığını bildiğini ifade eden Coşkun şöyle devam ediyor: “Birçok kez siyasi araçları kullanmak istediler. Turgut Özal’dan beri, iktidarlar siyasi birtakım enstrümanları devreye soktu: 2009-2011 arası devam eden Oslo süreci ve en önemlisi 2013-2015 arasındaki çözüm süreci. Özellikle çözüm süreci döneminde Türkiye’de 2 buçuk yıl boyunca herhangi bir çatışma olmadı, toplumun barışa yönelik çözüm umutları arttı. Çözüm süreci sürekli içten ve dıştan gelen birtakım zorlamalar sebebiyle başarılı olamadı. Ve sonrasında çatışmalar şiddetlenerek devam etti. Orada ciddi bir deneyim var. Bu deneyimden istifade etmek gerekiyor. Nihai olarak çözümün demokratikleşme mekanizmalarının kullanılmasıyla elde edileceğini düşünüyorum. O nedenle bir an önce demokratik, siyasi bir hatta girmek daha doğru olur.”

Vahap Coşkun, iktidar ve muhalefetin tutumuna ilişkin de şunları ifade etti: “Türkiye’nin ciddi bir hukuk problemi, bir de demokrasi problemi var. Hukukun ve demokrasinin standartlarının gerilemesinden dolayı Türkiye’de sadece Kürtler değil, toplumun farklı kesimleri mağdur oluyor. Dolayısıyla asıl olan bütün toplum kesimlerine seslenen, onların taleplerini gözeten bir demokratik perspektif geliştirmek ve bu demokratik siyaseti savunmaktır. Bunun ötesinde askeri çözümler tamamıyla pansuman niteliğindedir. Bir süre belki yarayı hafifletebilir ama yarayı kapatmaz. Herhangi bir şekilde sorunu çözmez.”

ÖNCEKİ HABER

Karpuz üreticileri borçla üretim yapıyor

SONRAKİ HABER

Kayapınar Belediyesi kayyumun ‘taşınmazlar protokollerini’ iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...