02 Haziran 2019 12:54

Karpuz üreticileri borçla üretim yapıyor

Adana’da turfanda karpuz hasadı başladı. Ancak borçla üretim yapabildiklerini söyleyen üreticiler durumdan memnun değil.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hamdullah KESEN

Adana’da turfanda karpuzun hasadı devam ediyor. Türkiye’de üretilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yüzde 20’sinin yetiştirildiği Adana’da bu yıl yaklaşık 145 bin dekarda dikim yapıldı. Karpuzdan yaklaşık 700 bin ton rekolte bekleniyor. Aşırı yağışlar ve dolu nedeniyle hasat bu yıl 20 gün geç başladı. Karataş ilçesinin Kapı, Tuzla ve Bahçe mahallelerinde kumlu topraklarda yetişen karpuzun kilosu tarladan 1,5 ila 2 liradan satılırken; tüketici kilosunu 2,5 ila 3 lira arasında alıyor. Aşırı yağış ve doludan ötürü karpuz veriminin düştüğünü belirten üreticiler üretimi borçla yaptıklarını söylüyor.

Bir dönüm karpuzun 4 bin TL ila 4 bin 500 TL arasında bir maliyetinin olduğunu ifade eden üretici Hasan Koyuncu, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi. Koyuncu, “Bu yıl aşırı yağış vardı. Ayrıca mahsule dolu da vurdu. Bundan ötürü karpuzun tonajı çok düştü. Verim çok düştü. Şu anda kilosunu 1.5 liraya verdik. Ocak sonunda ekiyoruz, karpuzu. 5 ay zahmetini çekiyoruz. Masrafları yüksek” dedi.

Üretici Mehmet Akdağ da, karpuz tonajının düşük olması nedeniyle çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını söyledi. Akdağ, “2 TL’ye verildiğinde bir şekilde maliyeti çıkıyor. 15 ila 20 gün sonra kumlu olan topraklarda yetişen karpuz kırılacak. Tonajı şu anda normal ama 20 gün sonra karpuzun fiyatının ne olacağı belli değil. Bu karpuzun dönüm başında 4 bin TL maliyeti var. Çiftçi üretimi borçla yapıyor. Çoğu karpuzcu kiracı. Maliyetler çok yüksek ve ürünün fiyatı düştükçe zarar daha da artıyor” diye konuştu. (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

Aroma’da TİS imzalandı: Kayıplarımız az da olsa giderildi

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Vahap Coşkun: Çözüm operasyonda değil demokratikleşmede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa