12 Ekim 2012 11:04

Mehmed Uzun Stockholm’de anıldı

Yaşamının 30 yılını İsveç’te geçiren Kürt Yazar Mehmed Uzun ölümünün 5. yıldönümünde Stockholm’de anıldı. İsveç PEN Kulübü ve İsveç Yazarlar Sendikası’nın örgütlendiği anma İşçi Eğitim Merkezi’nde yapıldı. Etkinlik için bir araya gelen Kürt ve İ

Mehmed Uzun Stockholm’de anıldı
Paylaş
Murat Kuseyri

‘İSVEÇ EDEBİYATINI YAKINDAN İZLERDİ’

Mustafa Can’ın yönettiği anma toplantısında ilk konuşmayı yapan Ciwan Haco Uzun’un Kürt dili ve edebiyatına önemli katkıları olan değerli bir sanatçı olduğunu, eserleri ile yaşayacağını söyledikten sonra Türkiye’de Kürtçe’nin hala yasaklı bir dil muamelesine gördüğüne dikkat çekti. Daha sonra da Uzun’un kaleme aldığı ve kendisinin bestelediği 5 Kürt gencinin öldürülmesini anlatan destanı seslendirdi.

Agneta Pleijel Uzun’un Kürt edebiyatının yanı sıra İsveç edebiyatını yakından izlediğini, İsveçli yazarlarla yakın ilişkiler kurduğunu belirttikten sonra İsveççe yazdığı romanlara değindi. Şair Katerina Frostenson Uzun’un “Nar Çiçekleri” romanından bazı bölümler okuduktan sonra, Uzun’un diğer eserleri hakkında yorumlar yaptı.

‘KÜRT ROMANININ YOL GÖSTERİCİSİ OLDU’

Arne Ruth ise yasaklı bir dil olan Kürtçe’de yazdığı için Uzun’un baskı ve saldırılara uğradığını, hakkında davalar açıldığına dikkat çekti. Uzun’un bu davaların tamamından beraat ettiğini belirten Ruth, Uzun’un yumuşak görünüşünün tersine düşüncesinden taviz vermeyen bir kişiliği olduğunu, bundan dolayı da Türk devletinin Uzun’u dize getiremediğini söyledi. Kürt Yazar Omar Sheikhmous, Uzun’un çok geç yaşlarda Kürtçe’de yazmak için çok büyük çaba harcadığını, Türkiye’de Kürt dilinin yasak olmasına rağmen klasik Kürt eselerinden ve edebiyatından öğrendiği gibi onu modernleştirdiğini söyledikten sonra “O Kürt romanının Kırmancı lehçesinin yol göstericisi oldu” dedi. Gazeteci-Çevirmen Seyitxan Anter Uzun’un mülteci olarak geldiği Stockholm’de politik mültecileri birleştirmek amacıyla büyük çaba gösterdiğini dile getirdi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir yılda 432 asker hakkı ihlali

SONRAKİ HABER

Aysel Doğan'a 18 yıl hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...