02 Haziran 2019 10:59
Son Güncellenme Tarihi: 02 Haziran 2019 17:19

ABD'den "İran ile ön şartsız görüşmeye hazırız" açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran ile ön şartsız görüşmeye hazır oldukları açıklaması yaptı.

BM’deki İran karşıtı toplantıda  konuşan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo | Fotoğraf: ABD Dışişleri Bakanlığı

Paylaş

Ağır yaptırımlarından ardından geçtiğimiz haftalarda İran çevresine askeri yığınağa başlayan ve bölge ülkelerini İran’a karşı birleştirmeye çalışan ABD’den “İran’la görüşmeye hazırız” açıklaması geldi. İran ise komşularını ve Körfez ülkelerini askeri seçenekten uzak tutmaya çalışıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Casssis, İsviçre’de yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Pompeo, “İran ile ön şartsız olarak görüşmeye hazır olduklarını ancak İran’ın da normal bir ulus gibi davrandığını görmeleri gerektiğini” söyledi. Pompeo, problemlerin yaptırımlardan değil, 40 yıllık İslami rejimden kaynaklandığını öne sürdü.

RUHANİ: SAYGIYLA OTURANLA MÜZAKERE EDERİZ

Daha önce ABD ile müzakere için uygun ortamın olmadığını belirten İran Cumburbaşkanı Hasan Ruhani cumartesi akşamı, “Eğer uluslararası kararlara çerçevesinde ve saygılı bir şekilde müzakere masasına oturlarsa, biz müzakere ve mantık ehliyiz. Müzakere emri verenlere tabi olmayız” açıklaması yaptı.

Başkent Tahran’da milli sporcularla bir araya gelen Ruhani, “Düşman geçen seneye kadar hedefinin İran rejimi olduğunu söylüyordu. Bugün ise açık bir şekilde rejimle işi olmadığını söylüyor. Düşman birkaç ay öncesine kadar dünyanın en büyük askeri gücü olduğunu ve istediği zaman İran silahlı kuvvetlerini yenebileceğini iddia ediyordu, bugün ise savaşa niyeti olmadığını açıklıyor” dedi.

Basra Körfezi’nin birkaç ay önce ABD donanmasının hareket alanı olduğunu, bugün ise onların filosundan haber olmadığını ve uluslararası sulardan 300-400 mil uzakta demirlediklerini dile getiren Ruhani, “Halkın ümidi, maneviyatı ve iradesiyle güçlenen şeylere dayanmalıyız. ABD ile savaşta umutlu olursak kazanırız” dedi.

İRAN'DAN ABD'YE MÜZAKERE YANITI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ise ABD'nin eylemlerinin ve yaklaşımının genel olarak değişmesinin İran için bir ölçüt olduğunu belirtti. Musevi, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İran ile ön şartsız görüşmeye hazır oldukları yönündeki çağrısına cevap verdi. 

Pompeo'nun İran'a yönelik baskıların devam edeceği yönündeki vurgusunun “yanlış olan eski yaklaşımın” bir göstergesi olduğunu ve bunun düzelmesi gerektiğini ifade eden Musevi, “Gizli hedeflerin yeni açıklamalar ve kelime oyunları üzerinden dile getirilmesi İran için bir ölçüt değildir. ABD'nin eylemlerinin ve yaklaşımının genel olarak değişmesi İran için ölçüttür” değerlendirmesinde bulundu.

İRAN’DAN RİYAD’A DİYALOG ÇAĞRISI

Bu arada daha önce Körfez ülkelerine “saldırmazlık paktı” çağrısı yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bu kez de “Suudi Arabistan siyasetini değiştirirse yarın Riyad’a gitmeye hazırım” dedi.

İran’ın Arapça yayın yapan “Al Alam” televizyonuna konuşan Zarif, Riyad ile Tahran arasındaki ilişkilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Basra Körfez ülkeleri arasında müzakereden yana olduklarını ve bu müzakerelerin, “saldırmazlık anlaşması” ile de neticelenebileceğini yineleyen Zarif, “Eğer Suudi Arabistan hükümeti, siyasetini değiştirmeye hazırsa yarın Riyad’a gidebilirim” görüşlerini paylaştı.

Zarif, bölge ülkeleriyle ilişkileri geliştirmek istediklerini ancak birkaç ülkenin başka bir yol seçtiğini ve bunun da herkesten önce bu ülkeler için tehlikeli olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi’nin geçen hafta Körfez turu kapsamında Umman, Katar ve Kuveyt’e gittiğini hatırlatan Zarif, İranlı bakan yardımcısının diğer ülkelere gitmemesinin Tahran değil o ülkelerin tercihi olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan öncülüğünde düzenlenen bölgesel zirvelerden “bölgenin güvenliğini tehdit ettiği” ileri süren İran’a karşı ortak açıklamalar yayınlanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ahmed Arif memleketi Diyarbakır'da anıldı

SONRAKİ HABER

Cezayir Anayasa Konseyi 4 Temmuz'da yapılacak seçimleri iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...