12 Ekim 2012 11:04

Bir yılda 432 asker hakkı ihlali

Nisan 2011’de kurulan “askerhaklari.com” internet sitesi, zorunlu askerlik sırasında maruz kalınan dayak, kötü muamele ve işkence içeren ihlalleri izleyen sivil bir girişim. Amaçları zorunlu askerlik sırasında yaşanan hak ihlallerinin ortadan kalkması için gerekli yasal ve yapısal mekanizmaların ve düzenlemelerin hayata geç

Bir yılda 432 asker hakkı ihlali
Paylaş
Uğur Erman

Asker Hakları bundan yola çıkarak Nisan 2011- Nisan 2012 tarihleri arasındaki bir yıllık dönemde kendilerine gelen başvurulara dayanarak hazırlanan “Zorunlu Askerlik Sırasında Yaşanan Hak İhlalleri”  başlıklı raporunu, Kıbrıs’ta zorunlu askerliği sırasında gönderildiği diskoda gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden Uğur Kantar’ın ölüm yıldönümünde kamuoyuna açıkladı.

Gazeteci Şirin Payzın’ın moderatörlüğünde, Gazeteci Kürşat Bumin, Doç. Dr. Ferhat Kentel ve Prof. Dr. Zafer Üskül’ün katılımıyla rapor üzerine bir panel gerçekleştirildi. Panelde rapor sunumu yapan Asker Hakları ekibinden Tolga İslam, zorunlu askerlik sırasında kötü muameleye uğradıkları iddiasıyla 432 başvurunun yapıldığını söyledi. Devamında ise, gerçekte kötü muameleye uğrayanların sayısının daha çok olduğunu ve kendilerine ulaşmayan daha birçok vakanın olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Ferhat Kentel, askere giden çocuklara “annelerinden emdikleri sütün burunlarından getirildiğini” söyledi. Eski AKP Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül de, insan hakları ihlallerine yaşamın her alanında tanık olunduğunu, ama devlet eli ile zorunlu olarak belli sayıda insanın bir arada tutulması ve burada insan haklarının ihlal edilmesinin başka bir açıdan ele alınması gerektiğini belirtti. (İstanbul/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

YÖK gitsin, biz kalıyoruz!

SONRAKİ HABER

Mehmed Uzun Stockholm’de anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...