03 Haziran 2019 07:35

Öykü Arin'e bu kez babadan ilik nakledildi: Donör olun, umut olun

Annesinden nakledilen yarı uyumlu iliğin tutmadığı 4 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı'ya babasından yarı uyumlu nakil yapıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Antalya'da löseminin ender görülen türü Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) ile savaşan 4 yaşındaki Öykü Arin için annesi Eylem Şen Yazıcı'dan nakledilen yarı uyumlu ilik tutmayınca baba Çağdaş Yazıcı'dan yarı uyumlu nakil yapıldı. Naklin tutup tutmadığı 10 gün ile bir ay arasında görülecek. Bu süreçte yüzde 100 uyumlu ilik için arayış devam edecek.

Geçen yıl İzmir'de lösemi teşhisi koyulan Öykü Arin'in tedavisi, Antalya'da sürdürülüyor. Eylem Şen ve Çağdaş Yazıcı çifti, kızlarının sağlığına kavuşması için 'Öykü Arin'e Umut Ol, Donör Ol' kampanyası başlattı. Binlerce kişi, minik Öykü Arin için bağışta bulundu ancak yüzde 100 uyumlu donör bulunamadı. Bu zorlu süreçte doktorlar, Medical Park Antalya Hastanesi'nde tedavisi süren Öykü Arin'in organlarının zarar görmemesi için anne Eylem Şen Yazıcı'dan yarı uyumlu nakil kararı aldı. Bunun üzerine 11 Nisan'da nakil süreci başlatılırken, 18 Nisan'da ise anne Eylem Şen Yazıcı'dan 2 saat süren işlemle kök hücre alındı ve Öykü Arin için uygun hale getirilip nakledildi. Doktorları, 27 Mayıs'ta yaptıkları testlerde, Öykü Arin'e nakledilen iliğin tutmadığını, yeniden nakil sürecinin başladığını açıkladı.

BABADAN NAKİL YAPILDI

Öykü Arin'e yüzde 100 uyumlu kök hücre bulunamadığı için baba Çağdaş Yazıcı'dan yarı uyumlu nakil kararı alındı. Çağdaş Yazıcı'dan son iki günde yapılan hücre toplama işleminin ardından toplanan hücreler, 2 Haziran akşamı Öykü Arin'e nakledildi. Naklin ardından 10 gün boyunca süreç takip edilecek.

Öykü Arin'in nakil süreci hakkında bilgi veren Çağdaş Yazıcı, "Nakil tamamlandı. Artık bekleyeceğiz. Şiddetli bir ilik savaşı yaşanmamasını ve iliğin tutmasını umacağız. Öykü Arin şimdi dinleniyor. Sonuçların 10 ile 28 gün içerisinde belli olacağı söyleniyor" dedi.

"DONÖR OLUN, UMUT OLUN"

Sputnik'te aktarılana göre Eylem Şen Yazıcı "Almanya'da 7 milyon, Türkiye'de 350 bin donör var. Türkiye'de çocukların sağlığı ve geleceği için önemli bütçe ayrılması lazım. İki ayda 150 bin kişiye ulaştık. Sağlık Bakanlığı bir yılda bu ülkenin ihtiyacı olan kök hücre sayısına ulaşabilir. Öykü Arin üçüncü nakil ihtiyacı olursa, ikincisi tutmazsa yabancı bir donörden başka şansı kalmıyor. Herkes üzerine düşeni artık yapmalı. Donör olun, umut olun. Yeterli düzeyde kök hücrenin bu sisteme girmesi gerekiyor. Türkiye'de 4 milyon kök hücre bağışçısının olmasını diliyorum." diyerek kök hücre verme çağrısı yaptı. 

ÖYKÜ'NÜN YAPILACAKLAR LİSTESİ

Baba Çağdaş Yazıcı, 31 Mayıs'ta Öykü Arin'in yapılacaklar listesini sosyal medya hesabından paylaştı. Listede yer alan maddeler şöyle: "Babamdan kök hücre toplanacak. Ben fazla inat etmeyeceğim, onları iliklerime yerleştirip çalıştıracağım. Babamın pasaportu geri alınacak. Önce Disneyland'a, sonra Legoland'a gidilecek." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sürgü Barajı'nda balık ölümleri ve koku tedirginliği

SONRAKİ HABER

Ahmed Arif memleketi Diyarbakır'da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...