02 Haziran 2019 09:45

İsrailli bir grup Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

İsrail polisi ve İsrailli bir grup Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Baskın sırasında Filistinlilere ses bombası ve göz yaşartıcı gaz atıldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya İsrailli bir grup baskın düzenledi. İsrail polisi, baskına tepki gösteren Filistinlilere ses bombası ve göz yaşartıcı gazla saldırdı.

Aralarında aşırı sağcı eski milletvekili Haham Yehuda Glick'in de olduğu yüzlerce İsrailli, polis eşliğinde Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi.

Görgü tanıklarının iddiasına göre, İsraillilere tepki gösterenlere ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunan İsrail polisi, çok sayıda Filistinliyi darbetti.

Görgü tanıkları ayrıca, İsrail polisinin, Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidi'ne sığınanların üzerine ses bombası ve göz yaşartıcı gaz attığını iddia etti. İsrail polisinin sağlık görevlilerinin müdahalesine de izin vermediği ifade edildi.

Saldırıya ilişkin açıklama yapan Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs, Aksa'ya baskın düzenleyen İsraillilerin sayısının bin 179 olduğunu belirtti.

Öte yandan, İsrail polis sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Filistinlilerin kargaşa çıkardığı iddia edilerek, polisin alandaki uygulamalarının sürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, durumun kontrol altında olduğu belirtilerek, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, şu ana kadar en az 6 Filistinlinin gözaltına alındığı, bölgede gerilimin sürdüğü kaydedildi.

Doğu Kudüs'ü 1967'de işgal eden İsrail, 2 Haziran 1981'de uluslararası hukuku yok sayarak burayı ilhak etmişti.

İSRAİL GÜÇLERİ 58 FİLİSTİNLİYİ GÖZALTINA ALDI

Öte yandan Filistin basınında yer alan haberlere göre, işgal altındaki Doğu Kudüs ile Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine gece düzenlenen baskınlarda da ‘terör eylemleri’ne karıştıkları iddiasıyla 58 Filistinli gözaltına alındı.

Haberlerde, söz konusu Filistinlilerin bölgedeki gözaltı merkezlerine sevk edildiği belirtildi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık evlere baskın düzenleyen İsrail güçleri, çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sıradan hale gelen gözaltılar sonrası aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Filistinlilerden bazıları günlerce gözaltı merkezlerinde tutuluyor.

Filistin resmi kaynaklarına göre, İsrail hapishanelerinde 500'e yakını idari tutuklu, 230'u çocuk olmak üzere 5 bin 700 Filistinli bulunuyor.

İsrail “idari tutukluluk” adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, “İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine” karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Endonezya'da 5,8 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

LGS 2019 soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa