01 Haziran 2019 07:29

Mahkemeden ölmüş gazeteciye ertelemesiz ceza

Batman'da mahkeme, Gazeteci Kadri Kaya'ya ölümünden 8 ay sonra 2 yıl bir ay hapis cezası verdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Batman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, KHK’yle kapatılan DİHA'nın Diyarbakır Temsilcisi Kadri Kaya'ya ölümünden 8 ay sonra 2 yıl bir ay hapis cezası verdi. Mahkeme cezanın ertelenmesine yer olmadığına hükmederken bir sanık hakkında ise hüküm kurmayı unuttu. 

Batman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, tedavi gördüğü hastanede 29 Ekim 2018'de yaşamını yitiren Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) kurucusu Kadri Kaya'ya ölümünden 8 ay sonra hapis cezası verdi. "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlamasıyla ölümünden sonrada yargılanmasına devam edilen Kaya'ya verilen cezada hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verildi.

YARGITAY BOZDU

Yerel mahkemenin aynı suçlamayla verdiği 2 yıl 1 ay cezası Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi tarafından “yetersiz ve eksik gerekçe” ile 2014 yılında verdiği bozma kararının ardından Batman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, gazeteciler Kadri Kaya, Erdoğan Altan ve Mehmat Karabaş ile İhsan Bilayak, Mehmet Kaya ve Musa Balur'a yine aynı suçlamayla aynı hapis cezası verildi.

“DEVLETİ ZOR DURUMDA BIRAKMAYI AMAÇLIYORLAR”

Görülen karar duruşmasında, iddia makamı, gazeteciler Kadri Kaya, Erdoğan Altan ve Mehmet Karabaş'ın “gazetecilik kisvesi altında örgüte bilgi aktardıkları”, “tutuklanan belediye başkanlarının serbest bırakılması, anadilde eğitim, askeri operasyonlarının durdurulması, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması eylemlerini taraflı olarak aktardıkları Türkiye'yi uluslararası platformlarda zor durumda düşmesini, vatandaşların devlet aleyhine kin ve nefret duygularını beslenmesini amaçladıkları" yönünde mütalaa verdi. Savcı mütalaasında, sıraladığı nedenlerden dolayı, gazeteciler Kadri Kaya, Erdoğan Altan ve Mehmet Karabaş'ın "örgütü bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçunu işlediklerinin sabit olduğunu, bu fiillerden dolayı cezalandırılmasını istedi. 

ÖLÜYE ERTELEMESİZ CEZA

Mahkeme, ölümü Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) işlenmesine rağmen 8 ay önce yaşamını yitiren Kadri Kaya'ya ile gazeteciler Erdoğan Altan, Mehmet Karabaş ve diğer 3 sanığa "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından 2 yıl 1’er ay hapis cezası verdi. Mahkeme, 29 Ekim 2018'de kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Kadri Kaya ve diğer sanıklara verilen cezanın hükmünün açıklanmasının geriye bırakılmasına yer olmadığın karar verdi. 

HÜKÜM KURMAYI UNUTTU

Mahkeme, savcının beraatını istediği İbrahim Kaya hakkında hüküm kurmayı unuttu. Tutanakta Kaya hakkında kurulan hükme yer verilmezken, mahkeme, vekalet ücretinin vekiline verilmesi kararında beraat ettiğini belirtti. 

Ölüye ceza verilmesi ve bir sanık hakkında hüküm kurulmamasının yer aldığı mahkeme tutanağı olduğu gibi UYAP'a yüklendi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

10 yaşındaki çocuk evde bulduğu tüfekle oynarken 7 yaşındaki arkadaşını vurdu

SONRAKİ HABER

Türkiye-İran sınırında çatışma: 3 asker yaşamını yitirdi, 4 asker yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...