31 Mayıs 2019 15:08

Dicle Amed Kadın Platformundan eylem: İstismarcıları "AK"lama, yargıla

Dicle Amed Kadın Platformu, kadın katliamları, cinsel saldırı ve çocuk istismarına dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır kent merkezinde yürüyüş ve oturma eylemi yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) son dönemde artan kadın katliamları, cinsel saldırı ve çocuk istismarına dikkat çekmek amacıyla yürüyüş ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube önünden Ofis AZC Plaza önüne yürüyüş yapmak isteyen kadınlar polis tarafından engellendi. Eğitim Sen binası önünde ablukaya alınan kadınlar, yapılan tartışmalar sonucu beşer kişilik gruplar halinde Sanat Sokağı'na kadar yürüdü.

Kadınlar yürüyüşte "AK'lama yargıla", "Minik bedenimin sesi ol", "Taciz değil istismar", "Çocuk susmaz sen de susma" ve "Erkek vuruyor devlet koruyor" yazılı dövizleri taşıyarak "Tecavüzcü zihniyet hesap verecek", "Erkek yapıyor devlet koruyor" sloganları attı. Sanat sokağında da kadınların etrafını saran polis, yurttaşların dışarıdan eyleme katılmasına izin vermezken görüntü almak isteyenlerin fotoğraflarını çekerek uzaklaştırmaya çalıştı.

"ADALET ARIYORUZ AMA SUÇLU ARAMIYORUZ ÇÜNKÜ SUÇLULARI BİLİYORUZ"

Sanat Sokağı'nda toplanan kadınlar adına açıklamayı yapan Hatice Deniz Aktaş, "Belki hâlâ duymayanlar, duyduğunu yok sayanlar ya da duyduğundan utanmayanlar vardır" diyerek, "Samsun'da 1 buçuk yaşındaki Ecrin, erkek egemen sistem ve işbirlikçisi AKP'nin politikaları sonucu istismar edilerek katledildi. Kanarya Mahallesi'nde 5 yaşında cinsel istismara maruz kalan küçük bir çocuğun yarım kalan gülüşünü unutamamışken, onun yarasını saramamışken şimdi de Ecrin'in cansız bedenine tabut arıyoruz. Bu ülkede adalet arıyoruz, özgürlük arıyoruz, eşitlik arıyoruz. Bir tek suçlu aramıyoruz. Çünkü suçluları biliyoruz" diye konuştu.

"YASALAR YA DA İDAM TARTIŞMALARI İSTİSMARI ÖNLEMEK İÇİN DEĞİL"

Artan çocuk istismarının sorumlusunun ülkeyi yönetenler olduğunu vurgulayan Aktaş, yargının çocuk istismarcılarına karşı aldığı cezasızlık tutumunu eleştirdi. Aktaş, Binali Yıldırım'ın her sokağa kamera sözlerini hatırlatarak "Çocuk istismarını görmezden gelip sokağa kamera koymayı vadeden siyasetçilerden bıktık, erkek ahlakınızdan, erkek adaletinizden, çocuktan bile kabaran şehvetinizden, bunu aklayan siyasetinizden bıktık. Ecrin'in katili sadece bir erkek değil, erkek egemen sistemin ta kendisidir. Hükümeti, polisi, yargısı, medyası, yasası ne varsa el birliği ile çocuk istismarını meşrulaştırmakta ve istismarcıları cesaretlendirmektedir. Bu nedenle ne göstermelik yasalarınız ne de idam tartışmalarınızın çocuk istismarını önlemek için olmadığını biliyoruz" dedi.

"KADIN DAYANIŞMASINDAN GÜÇ ALMALIYIZ"

"Çocuklarınızı erkek egemen sistemin ve AKP'nin çocuk düşmanı politikalarından korumanın yolu itiraz etmekten, mücadele etmekten ve örgütlenmekten geçiyor" diyen Aktaş, kadınlara çağrıda bulunarak şunları kaydetti: Sustuğumuz her dakika bir Ecrin bebek daha istismar ediliyor ve katlediliyor. Sustuğumuz, itiraz etmediğimiz her dakika çocuklarımız biraz daha fazla tehlikenin içine itiliyor. Bu nedenle susmayalım, korkmayalım ve haykıralım. AKP elini çocuklarımızdan çek! Kadın adaleti, ancak kadınların mücadelesi ile sağlanabilir. Biz mücadele edersek, yan yana durursak ve sesimizi birlikte büyütürsek çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz. Örgütlenmeli, öz gücümüze güvenmeli ve kadın dayanışmasından güç almalı ve susmamalıyız. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kızıl geyikler için iyi haber: İdare mahkemesi ihaleyi durdurdu

SONRAKİ HABER

Gezi direnişinin 6. yıl dönümünde açıklama: Karanlık gider, Gezi kalır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...