31 Mayıs 2019 12:53

Mersin Akdeniz Belediyesinde işçilere "Genel-İş'ten Hizmet-İş'e geçin" baskısı

Mersin Akdeniz Belediyesinde AKP'li yönetim, işçilere Genel-İş sendikasından istifa etmeleri ve Hizmet-İş'e üye olmaları konusunda baskı yapıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sedat BAŞKAVAK
Mersin

Akdeniz Belediyesinde çalışan işçilerin sendikalarına olan üyeliklerinden istifa ettirilerek, HAK-İş’e bağlı Hizmet-İş sendikasına kayıt edildiğini söyleyen Genel-İş/DİSK Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Üyelerimiz üzerindeki baskıyı arttırarak, onları tek tek çağırıp işi ile ekmeği ile terbiye etme girişiminde bulunmuşlardır” dedi.

Genel-İş/DİSK Mersin Şubesi, Akdeniz Belediyesinde çalışan sendikalarına üye 250 civarındaki işçinin belediye yönetiminin baskı ve zorlamalarıyla üyeliklerinin geri çekildiğini ve HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş sendikasına üye yapıldıklarını söyleyen DİSK/Genel-iş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, konuya ilişkin sendika binasında bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya CHP, HDP, EMEP il başkanlarının yanı sıra Akdeniz Belediyesindeki CHP, HDP ve EMEP'li meclis üyeleri de katıldı. Sendikalarına karşı gelişen bu tutumun, işçilerin Anayasal güvence altındaki sendikalaşma haklarına karşı bir saldırı olduğunu söyleyen Göksoy, başta belediye yönetimi olmak üzere belediye çalışanları ve kentteki diğer sendikalara seslendi.  

“İLK İCRAAT İŞÇİLERE BASKI UYGULAMAK”

Belediye seçimlerinden sonra işbaşına gelen AKP’li Akdeniz Belediyesi yönetiminin ilk icraatlarından birisinin çalışanların sendikalarını değiştirmeleri için baskı uygulamak olduğunu kaydeden Göksoy, “31 Mart yerel seçimlerinden sonra Akdeniz Belediyesinde 20 yıldan beridir örgütlediğimiz toplu iş sözleşmeleri yaptığımız üyelerimiz, özellikle Akdeniz Personel Ltd. Şti’nde Bakanlıkça onaylanmış Anayasal hakları olan toplu iş sözleşme yetkileri hiçe sayılarak, 1 Nisan’dan bugüne kadarki süre içerisinde belediye başkanının talimatını uyguladığını söyleyen başkan yardımcısı Mustafa Kutlu tarafından çavuş, amirler ve işyerleri temsilcilerini toplayarak 'En başta siz istifa edeceksiniz, istifa etmeyenler işe gelmesin' diyerek baskıyla Genel-İş sendikasından istifa ettirilip, HAK-İŞ ‘e bağlı Hizmet-İş sendikasına üyelik yaptırılması talimatı verilmiştir. Belediye yönetimi adına görüştüğümüz Başkan Yardımcısı, tarafsız olacaklarını söylemelerine rağmen sözlerinde durmamış baskıyı daha da artırarak üyelerimizi tek tek çağırıp, işi ile ekmeği ile terbiye etme girişiminde bulunmuşlardır” dedi.

“BU YOL ÇIKMAZ SOKAKTIR”

Sendikalarına yönelik tutuma işaret ederek konuşmasını sürdüren Göksoy, “Bu yol çıkmaz sokaktır. Sendikalar, sendikal hakları tüm boyutlarıyla güçlü bir biçimde sahiplenmeli ve işverenlerin işçilerin sendikal haklarına müdahalesine kapı açacak girişimlerden kaçınmalıdırlar. Bunun aksine davranan sendikalar sendika olma vasıflarını yitirecek ve iktidar desteğiyle tırmandıkları tepelerden hızla aşağılara yuvarlanarak yok olacaklardır. Uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

“GÜLTAK’A BU DEMOKRASİ AYIBINA ORTAK OLMAMA ÇAĞRISI YAPIYORUZ”

AK Parti’nin, hak ve özgürlüklerin her alanında olduğu gibi sendikal hak ve özgürlükler konusunda da ülkemizi geri bir noktaya ittiğini belirterek yaşanan durum hakkında konuşma yapan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, “ Özellikle de AK Partili belediyelerde, işçilerin sendika seçme özgürlüğü adeta ortadan kaldırılmış, iktidarın işaret ettiği yandaş sendikalara üye olmayanlar sürgün, baskı ve işten atmalarla karşı karşıya kalmıştır. Bugün aynı oyun Mersin’de, Akdeniz Belediyesinde hayata geçirilmek istenmektedir. Akdeniz Belediyesi işçileri, yıllardır hak ve çıkarlarının savunucusu olan Genel-İş sendikasından istifa etmeye zorlanmaktadır. İşçi kardeşlerimize, bugüne kadar işçinin değil, iktidarın iradesine göre hareket ettiği bilinen bir sendikaya üye olmaları için baskı yapılmaktadır. Sendika seçme özgürlüğüne yönelik bu baskı, aynı zamanda demokrasiye yapılmış bir saldırıdır. Buradan, Akdeniz Belediye Başkanı Sayın Mustafa Gültak’a bu demokrasi ayıbına ortak olmama, işçinin sendika seçme özgürlüğüne engel olmama çağrısı yapıyoruz” diye konuştu.

“İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZIN BASKIYA KESİNLİKLE YOL VERMEMESİ GEREKİR”

Akdeniz Belediyesindeki uygulamaların ciddi bir şekilde takip edilmesi ve incelenmesi gerektiğini söyleyen HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mustafa Işık, “Bize şu ana kadar yansıyan bilgiler şunu gösteriyor ki, gerek emek ve sendikal hak ve özgürlükler gerekse de siyasal anlamada demokratik toplumun dinamiklerine temel bir yönelim vardır. Bu tutum kabul edilemez diyoruz. Yani dün kayyum atayanlar bugün sendikalara farklı bir biçimle kayyum atamadalar. Seçilmiş belediye başkanları ve meclis üyelerinin görevinden düşürülmesi ve sendikaları tahakküm altına alıp adalet toplumunun, örgütlenme özgürlüğünün bir şekilde tehdit edilmesidir. Bu noktada herkesi üzerine düşeni yapmaya çağırıyoruz. İşçi arkadaşlarımız da şunu bilsinler ki sendika değişimleri baskıları bitirmeyecek tam tersine daha büyük baskıların zeminini oluşturacaktır. Dolayısıyla işçi arkadaşlarımızın baskıya kesinlikle yol vermemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENME VE SENDİKAL HAKLARINA YAPILAN BİR SALDIRIDIR”

İşçi ve emekçilerin örgütlenmesi ve sendikal üyelikleri için önlerindeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini dile getiren Emek Partisi Mersin İl Başkanı Mehmet Taşçı ise, “Bu noktada işçi ve emekçilere yapılan saldırıların hiçbir şekilde hukuka sığmayan uygulamalar olduğu aşikardır. İlimizde Akdeniz Belediyesinde emeği ile geçinen arkadaşlarımıza yapılan bu saldırı da, işçilerin örgütlenme ve sendikal haklarına yapılan bir saldırıdır. Emek Partisi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da emekçilerin sendikalaşma hakkına yapılan her türlü saldırıda işçilerin yanında olacağımızı ifade ediyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’a "işkenceye sıfır tolerans" yanıtı: O zaman işkencecileri yargılayın!

SONRAKİ HABER

Cansu Fırıncı: Onlarla aynı gemide değil dostlarımızla aynı sandaldayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...