31 Mayıs 2019 12:30

İzmir Büyükşehir Belediyesi Harmandalı çöplüğünü enerji santraline dönüştürecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı düzenli atık depolama alanını elektrik santraline ve yeşil alana dönüştürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllardır çeşitli sıkıntılarla gündeme gelen Harmandalı Düzenli Atık Depolama Alanını artık bir elektrik santraline ve yeşil alana dönüştürüyor. Proje tamamlandığında Harmandalı'nda çöplerin yerini ağaçlar ve bitki örtüsü alacak, koku ve kirlilik sorunu bitirilecek, atmosfere yayılan gazlar ise elektrik enerjisine dönüştürülecek. Bilimsel ve akademik çalışmalar eşliğinde hazırlanan raporlar doğrultusunda proje için beklenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Belgesi 15 Mayıs 2019 tarihinde alındı. Bu yıl içinde deponi gazından elektrik enerjisi üretim tesisi işletmeye alınacak.

Konuyla ilgili Harmandalı Düzenli Atık Depolama alanında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda ilk olarak projeyle ilgili bilgi verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği projeyle çöp sızıntı sularını tahliye etmek üzere, yağmur suyu toplama ve drenaj sistemi yapılacak, arazi teraslanacak, sıkıştırılacak, yeniden şekillendirilecek, peyzaj kotuna göre tasfiye edilecek ve üst örtü ile geçirimsiz tabaka sağlanacak. Rehabilitasyon sürecinin ilk etabı kapsamında 25 bin m² alanın bitkilendirme-ağaçlandırma çalışmaları tamamlandı. Alana 13 bin adet bitki, 8 bin adet ağaç dikildi. Projenin ayaklarından biri de çöp deponi gazından elektrik enerjisi üretecek tesisin kurulması. Bu önemli yatırımla ekolojik ve ekonomik bir değer yaratılmış olacak. Deponi gazından elektrik enerjisi üretim tesisi Eylül ayında işletmeye alınacak. LFG Enerji Üretim Tesisinin (Biyogaz Tesisi) faaliyete geçmesi ile birlikte yıllık yaklaşık olarak 80 Milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yine yaklaşık 160 bin MW elektrik enerjisi üretilecek.

"İZMİR 100 GÜN SONRA EKOLOJİK VE EKONOMİK OLACAK"

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yürütülen rehabilitasyon çalışmasıyla sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunların büyük ölçüde ortadan kaldırılacağını söyledi. Kurulacak minimum 15 MW enerji üretim kapasiteli Biyogaz Tesisiyle yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çok önemli bir yatırımın hayata geçirilerek çöpten elektrik enerjisi üretileceğini belirten Soyer, çöp döküm sahasının da ağaçlandırılmış teraslara dönüşeceğini dile getirdi.

Soyer, “İzmir’le ilgili bir algı var. Harmandalı’da vahşi depolama yapılıyor ve bu İzmir’i zehirliyor. Ama işin aslının böyle olmadığı çok kısa sürede otaya çıktı. Burada anlatılan ve ‘yapılacak, olacak’ denilen şeylerin tamamı sadece 100 gün sonra hayata geçecek. 100 gün sonra burada 160 MW elektrik üretmeye başlıyoruz. Burası 100 gün sonra ekolojik ve ekonomik bir İzmir vahasına dönüşüyor. Bambaşka bir hikayenin burada yazılmakta olduğunu sizlerle paylaşmak için bu toplantıyı düzenledik. Gerçekten 100 gün sonra İzmir’e yeni bir enerji gelecek. Geleceğe bırakılacak çok önemli bir tesise kavuşmuş olacağız. Soyer tesisin üretilecek enerji sayesinde senede en 20 milyon TL civarında gelir getireceğini de sözlerine ekledi. Basın toplantısından sonra alanda inceleme gezisi düzenledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aydın Çubukçu: Tarihçiler, Göbeklitepe'yi kendi kalıplarına sığdırmaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan’a "işkenceye sıfır tolerans" yanıtı: O zaman işkencecileri yargılayın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...