Dersim emek ve demokrasi güçleri: Dersim adı hiçbir siyasi çıkara alet edilemez

Dersim emek ve demokrasi güçleri yaptıkları açıklama ile Dersim adının halkın mücadele tarihinin ve demokrasi mücadelesinin sembolü olduğunu vurguladı.

31 Mayıs 2019 11:07
Paylaş

Dersim emek ve demokrasi güçleri Dersim ismiyle ilgili süren tartışmalara dair Seyit Rıza meydanında bir açıklama gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada Dersim adının halkın tarihsel hafızası olduğuna dikkat çekilerek, Tunceli adının bir katliamın adı olmasından dolayı halkın kullanmak istemediği dile getirildi.

"TUNCELİ YAŞANAN KATLİAMIN ADIDIR"

Açıklamayı yapan Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Ergin Tekin, Belediye Meclisinin aldığı ‘Dersim’ kararı sonrasında yaşanan tartışmalara değinerek, "Bugün kendisini sağcı ve solcu olarak tanımlayan farklı çevrelerin Dersim adı ve Dersim halkının iradesi karşısında tekçiliği savunma noktasında birleştiğini görüyoruz. Kimi çevrelerse bugün Dersim'i savunmanın zamansız ve gereksiz olduğunu söylüyorlar. Oysa 'Tunceli' 1937-1938 katliamı ile başlayan ve bugün tek adam rejimi tarafından sürdürülen tekçiliğin, Dersim ise, halkın iradesinde en somut ifadesini bulan tekçiliğe karşı baş eğmez bir mücadele tarihinin ve demokrasi mücadelesinin sembolüdür.

Kürtlere yönelik ‘Şark Islahat Planı’ devreye sokulduğu dönemde, yeni rejim için ‘çıban başı’ olarak görülen yerlerden biri olan Dersim, devletin 'ıslah' adı altında yürüttüğü baskı politikalarının ve katliamların önemli merkezlerinden biri oldu. Dersim adının değiştirilmesi, bu 'ıslah' kapsamında 1935'te çıkartılan ‘Tunçeli Kanunu’ ile gerçekleştirildi. Tunceli adı, bölgede inceleme yapan müfettişlerin ‘Buraya bir tunç eli gerekir’ görüşlerinden esinlenerek kanunlaştırılmıştır. Bundandır ki Tunceli, Dersim’de yaşanan katliamın adıdır. Dersim adını, bu bölgeye herhangi bir grup veya parti koymamıştır. Oysa Tunceli adını burada katliamı planlayanlar koymuşlardır. Ne diyordu İhsan Sabri Çağlayangil, ‘Mağaralarda fareler gibi zehirledik.’ Bu söylem, Meclis'te bu konuyla ilgili tartışmalar yaşanırken konuşan MHP Milletvekili Mehmet Taytak’ın faşist söyleminin aynısıdır" dedi.

"DERSİM BİR HALKIN TARİHSEL HAFIZASIDIR"

Dersim adının yasaklanması, cumhuriyetin sınırlı kazanımlarının değil, tekçiliğinin sembolüdür diyen Tekin, "Dersimliler olarak bizler, bu zihniyeti ve anlayışı kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Dersim, kültürel bir coğrafyanın yüzyılları kapsayan adıdır. Alevi-Kızılbaş inancının ser çeşmesidir. Dersim adına yöneltilen saldırı, toplumsal varlığımıza, tüm insani değerlerimize yöneltilen bir saldırıdır.

Dersim, bir halkın tarihsel hafızasıdır. Tunceli ismi ise bir katliamı yasallaştırarak bir halkın tarihsel, toplumsal hafızanın silinmesinin adıdır. Bu nedenledir ki Dersimliler hiçbir zaman Tunç-eli yada Tunceli ismini istemediler ve kullanmadılar.

Bugün belediye binasına Dersim tabelasının asılma kararını engelleyen rejimin başında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda meclis kürsüsünde devletin Dersim’de yaptığı katliamları uzun uzadıya anlattığını da unutmamak lazım. O dönemin tartışmalarında 'Eğer literatürde devlet adına özür dilemek varsa, ben özür diliyorum' söylemi Cumhurbaşkanına aittir. Dersim adı hiçbir siyasi çıkara alet edilemez. Dersim Katliamı ile yüzleşmek ve Dersim adının geri verilmesi, hakikatlerin açığa çıkarılması aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşmesi toplumsal barışın tesis edilmesi anlamına gelecektir " diye konuştu.


DERSİM BAROSUNDAN MHP'Lİ TAYTAK'A SUÇ DUYURUSU

Öte yandan Dersim Barosu, MHP milletvekili Mehmet Taytak'ın Dersim tartışmalarına ilişkin yaptığı konuşmaya ilişkin halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Baro suç  duyurusu gerekçesini şöyle ifade etti:

"Mehmet Yatyak TBMM Genel Kurulu’nun 27.05.2019 tarihli oturumunda Kamu Barışına Karşı Suçlar başlığında Suç işlemeye tahrik, halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı tahrik etme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesim diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik suçlarını işlediği tarafımızca anlaşıldığından şüpheli hakkında kamu davası açılması için işbu suç duyurusunda bulunma gereği hâsıl olmuştur."

Taytak, konuşmasında "Popülizme yenik düşerek bazı çevrelere şirin gözükmek için geçmişi karıştırmaya çalışanların sonu, geçmişte dedelerinin başına gelenlerden çok farklı olmayacaktır. Kendi hayal âleminde Türk devletine başkaldırdığını düşünenlere er ya da geç devletin tunç eli tanıtılacaktır.", "Liderimiz Devlet Bahçeli Bey'in ifade ettiği gibi "Tunceli" ifadesinin yerine "Dersim" yazılmasıyla ilgili karar yok hükmündedir; ayaklarımızın altındadır, gereği de mutlaka yapılmalıdır. Türkiye'de resmî olarak "Dersim" ismiyle anılan bir vilayet yoktur ve olmayacaktır. Ne yapacağız? "Seçildi" diyerek komünist şarlatanlığa göz mü yumacağız?" gibi ifadeler kullanmıştı. (Dersim/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

"Cezaevine kimin gireceğine Erdoğan; kimin çıkacağına Trump karar veriyor"

SONRAKİ HABER

Avcılar Belediyesinde Belediye-İş toplusözleşme yetkisini aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa