12 Ekim 2012 10:32

İki numaralar da kozlarını paylaştı

ABD’de 6 Kasımda yapılacak seçim öncesinde başkan yardımcısı adayları televizyon ekranlarında birbirlerine üstün gelmeye çalıştı. ABD’nin Mevcut Başkan Yardımcısı Joe Biden özellikle dış politikada rakibine üstünlük sağlarken Biden’ın iç politikada zaman zaman zorlandığı gözlendi.Cumhuriyet

İki numaralar da kozlarını paylaştı
Paylaş

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan yardımcı adayı milletvekili Paul Ryan’ın özellikle ekonomiyi kurtarma paketine getirdiği eleştiride Biden’ın cevabı karşısında kızarması dikkat çekti. Her iki başkan yardımcısı adayının da Suriye krizinde Amerika’nın askeri müdahalesine sıcak bakmadıklarını söylemeleri dikkat çekti.

Kentucky eyaletinin Danville şehrinde yapılan başkan yardımcılarının müzakeresinde Biden’ın daha ateşli olduğu görüldü. Geçen hafta yapılan başkan adaylarının tartışmasında Obama’nın “fazla naif” tavrının aksine Biden sert eleştirileri ile Cumhuriyetçi adayı köşeye sıkıştırmaya çalıştı.

Obama hükümetinin Bingazi şehrinde öldürülen Libya Büyükelçisi Chris Stevens’ı korumakta aciz kaldığı eleştirisine Biden, “Biz dünya genelinde elçilerimizin daha iyi korunması için ek ödeneği Meclisten istediğimizde buna siz karşı çıktınız” sözleriyle karşılık verdi. Ryan’ın İran’ın nükleer çalışması, Afganistan ve Suriye konularında da rakibine karşın daha bilgisiz olduğu görüldü.

Ekonomi politikasında Cumhuriyetçilerin büyük umut bağladığı vekil Ryan, 2009 yılında Obama’nın ekonomiyi kurtarma paketini eleştirince Biden’ın “Sayın vekil siz değil misiniz seçildiğiniz eyalete yardım için iki defa mektup yazıp kurtarma paketinden destek isteyen?​” sözleri Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayına zor anlar yaşattı.

ASKERİ MÜDAHALEYE SICAK BAKMADILAR

Tartışmada Suriye krizi ile ilgili Cumhuriyetçi partinin başkan yardımcısı adayının da Joe Biden’ın da Esad rejimine karşı askeri bir müdahale istemedikleri görüldü. Biden, “Ürdün, Türkiye ve Suudi dostlarımızla ortak çalışıyoruz ama bu ülkeye müdahale etmek bölgesel bir savaşa yol açabilir. Burası Libya gibi değil ve dünyanın en tehlikeli bölgesi” diye konuştu. Biden ayrıca Esad’ın düşmesi durumunda ABD’nin bir Suni-Şii çatışmasını istemediğini iddia etti.

Paul Ryan ise Rusya’nın BM’de uluslararası toplum ile ortak çalışması için hükümeti yeterince çaba göstermemekle eleştirdi. Ülkede rejim muhaliflerine Türkiye ile birlikte daha fazla yardım edilmesi gerektiğini söyleyen Ryan’a, Biden “Biz de bunu yapıyoruz zaten” diye karşılık verdi. (DIŞ HABERLER)


BIDEN’IN DAYANILMAZ GÜLÜŞLERİ

Zaman zaman birbirlerinin sözünü kesen başkan yardımcı adaylarının olumsuz tavırlarına bir de Biden’ın Ryan konuşurken sürekli gülümsemesi eklendi. Cumhuriyetçi Parti taraftarlığı ile öne çıkan Fox News, Biden’ın bu tavrını sert dille eleştirdi. Fox’da tartışma programını değerlendiren siyaset uzmanları Sean Hannity, Brit Hume ve Greta Van Susteren, Biden’ı “kaba”, “huysuz yaşlı” ve “saygısız” sözleriyle eleştirdi. Mitt Romney’in devletten yardım alıp federal vergi vermeyen yüzde 47’lik bir halk kesimi olduğunu ve bunların da kendisinin umurunda olmadığı yönündeki eleştiren Biden’a, Ryan, “Bazen istemediğimiz sözler ağzımızdan çıkıverir. Bunu da en iyi Biden bilir.” dedi. Biden senatör olduğu dönemde de geçtiğimiz 44 aylık başkanlık yardımcılığı görevinde de kırdığı potlarla gündeme sık sık gündeme gelmişti.


ROMNEY YÜKSELİŞTE

ABD Başkanlık seçimlerine dört haftadan kısa bir süre kalırken kamuoyu yoklamaları da giderek daha fazla dikkat çekiyor. Son anketlere göre, ülke genelinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı ve Massachusetts eski valisi Mitt Romney, mevcut ABD Başkanı Barack Obama ile arasındaki oy farkını kapattı. Ancak Romney’in başkan seçilebilmesi için karasız eyaletlerde henüz Obama’ya karşı üstünlük elde edemediği de dikkat çekiyor.
Geçen hafta yapılan televizyon tartışmasında Romney’e karşı daha zayıf görünen Obama, anketlerde de ekrandaki acziyetinin bedelini ödediğini gösteriyor. TV’deki tartışma programından sonra Romney’e karşı ülke genelinde anketlere göre oy yitiren Obama’nın aynı şekilde karasız eyaletlerde de kan kaybettiği görüldü. Ancak Obama anketlere göre Florida, Virginia, Ohio ile Wsiconsin gibi kritik eyaletlerde önde gidiyor.

ÖNCEKİ HABER

Yeni Evrensel, yine Evrensel

SONRAKİ HABER

Rize yine sele teslim oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...