30 Mayıs 2019 14:40

İsveç Staffanstorp'ta çocukların başörtüsü kullanması yasaklandı

İsveç'in Staffanstorp ilçesinde ilk ve ana okullarında öğrenim gören kız çocuklarının başörtüsü kullanmaları yasaklandı.

Staffanstorp Belediyesi | Fotoğraf: Mrkommun/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in güneyinde bulunan Staffanstorp ilçesinde ilk ve ana okullarında öğrenim gören kız çocuklarının başörtüsü kullanması yasaklandı. İlkokul 7. sınıfına gidenler de dahil okullarda kız öğrenciler başörtüsü takamayacak.

İsveç Devlet Televizyonu (Svt) Skåne Haberleri, başörtüsünü yasaklama kararının 4’e karşı 7 oyla alındığını, Muhafazakar Moderat Parti ile ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları’nın önerisine Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin karşı çıktığını duyurdu.

Staffanstorp’da belediye meclisinin kabul ettiği başörtüsü yasağı İsveç Demokratları ve Moderat Parti’nin sığınmacıların entegrasyonunu sağlama gerekçesiyle gündeme getirilen yabancı karşıtı planının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

GEREKÇE: SIĞINMACILARIN ENTEGRASYONU

Belediyenin resmi internet sitesinde planın ilçeye yeni gelen sığınmacılara topluma entegre olma olanakları verdiği öne sürülüyor. “Ama bu olanakları yükümlülükler takip ediyor. İsveç’teki yasa ve kurallara uyması, öğrenim görmesi, iş bulması, kendi kendini geçindirmesi ve dil öğrenmesi bireyin sorumluluğudur” deniliyor.

Plana göre ilçede 2 yıl kalan sığınmacıların konut sorununu kendilerinin çözmesi gerekiyor. Okula gitmeyen ve bir işyerinde pratik yapmayan sığınmacılara yaptırım uygulanacak. Bu da sosyal hizmet bürolarının yapacağı yardımın durdurulacağı anlamına geliyor.

Belediye Meclisinin aldığı başörtüsü yasağı kararının İsveç’de din ve inanç özgürlüğünü güvence altına alan yasalarla çelişip çelişmediği ise tartışma konusu oldu.

Okullar Genel Müdürlüğü (Skolverket) Hukukçusu Andreas Lindholm, 2012 yılında başörtüsü takılmasını inceledikleri belirterek “Okullarda başörtüsünü yasaklamanın din özgürlüğü ve ayrımcılık yasası ile uyuşmayacağı sonucuna vardık” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Petrol-İş sendikası ve TÜPRAŞ yönetimi arasında görüşme yapıldı

SONRAKİ HABER

İstanbul Havalimanındaki uçak kazasının nedenine dair iddialar paylaşıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...