30 Mayıs 2019 13:12

"Kuzey Ormanları ‘Muhafaza Ormanı’ ilan edilerek korumaya alınmalı"

Yaşam alanı savunucuları, “Trakya, İstanbul ve Anadolu'nun su, nefes, yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları Muhafaza Ormanı ilan edilmeli" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yaşam alanı savunucu örgütleri tarafından yapılan açıklamada “Trakya, İstanbul ve Anadolu'nun; su, nefes, yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları "Muhafaza Ormanı" ilan edilerek mutlak korumaya alınmalı, her türlü rant ve yağma projesine derhal kapatılmalıdır” denildi.

Bir hafta içinde Kuzey Ormanları’nın 6 ayrı mevkiine tahrip projeleri planlandığı yönünde basında haberlerin yer aldığı hatırlatılan açıklamada; “Sadece bir hafta içinde Trakya, İstanbul ve Anadolu'nun yegane su ve nefes kaynağı olan Kuzey Ormanları’na planladıkları saldırıların boyutu bölgede yaşayan toplum geleceğinin nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu göstermeye yeterlidir. Eşsiz bir ekosistemler birliği olan Kuzey Ormanları, Marmara bölgesinin en büyük ve en önemli yaşam kaynağıdır” denildi..

İstanbul Kuzey Ormanları’nı inşaat şirketlerinin yağmasına açan ve halen Kuzey Ormanları’nın Çatalca, Kocaeli ve Sakarya kesimlerinde devam etmekte olan “Kuzey Marmara Otobanı” inşasının derhal durdurulması, geri dönülmez bir doğa tahribatına yol açan tüm mega rant projelerinin iptal edilmesi ve Kanal İstanbul başta olmak üzere İstanbul’u kuzeye doğru büyütmeye çalışan tüm projelerden vazgeçilmesi talep edilen açıklamada; “Tüm bu nedenlerle, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya ve Düzce’de sanayi ve yapılaşma baskısı altında bulunan Kuzey Ormanları’nın tümüyle “Kuzey Marmara Muhafaza Ormanı” adı altında en üst seviyede korumaya alınmasını talep ediyor ve bu amacımıza ulaşıncaya dek sürecek bir kampanya başlattığımızı duyuruyoruz. Kuzey Ormanları’na böylesi bir koruma kalkanı kazandırılmadığı durumda bölgede yaşayan milyonlarca insanın bir geleceği olmayacaktır” denildi.

Kuzey Ormanları’nın korunmasının, yani Trakya, İstanbul ve Anadolu’nun su ve nefesinin korunmasının tek başına İstanbul’un ya da Marmara bölgesinin değil tüm ülkenin sorunu olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi; “Istrancalardan Melen çayına kadar olan coğrafyada Türkiye nüfusunun yüzde 25’i yaşamaktadır. İnsanların ve diğer canlı varlıkların içme suyu ihtiyacını karşılayan bu havzaların korunması zorunludur. Zira yer altı sularının kaynak sularına göre her zaman sağlıklı olmadığı aşikardır. Trakya’da, İstanbul ve Anadolu’da yaşayan tüm komşularımızı, aklı ve vicdanını doğaya, topluma adamış bilim insanlarını, yerel yöneticileri, bisiklet ve yürüyüş topluluklarını, üreticileri ve kooperatifleri… asırlardır bize nefes olan, su olan, huzur ve umut olan Kuzey Ormanları’nı birlikte savunmaya çağırıyoruz. Biz aşağıda imzası bulunan kişi ve kuruluşlar olarak Bakanlar Kurulu’nun Kuzey Ormanları’nı tümüyle "Muhafaza Ormanı" ilan ederek mutlak korumaya almasını, her türlü rant ve yağma projesine derhal kapatmasını talep ediyoruz. Orman varsa yaşam var.”

DESTEKLEYEN KURUMLAR

Türkiye Ormancılar Derneği
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
Kadıköy Kent Dayanışması
Kuzey Ormanları Savunması
Hayvanlara Adalet Derneği
Empati Derneği
Koşuyolu Çevre Gönüllüleri
Diren Büyükçekmece
Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri
Sarıyer Kent Dayanışması
Adalar Savunması
Validebağ Savunması
Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi
İstanbul Kent Savunması
Bakırköy Kent Savunması

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TYS görev dağılımını belirledi

SONRAKİ HABER

Şık'tan Sağlık Bakanlığına soru: Riskleri bertaraf etmek için önlem aldınız mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...