30 Mayıs 2019 11:30

"138 yıllık Ankara Numune Hastanesi rant için kapatıldı"

Hastanemi Kapatma Platformu açıkladı: Üç aylık taşınma süresiyle Ankara Numune Hastanesi sermayeye feda edildi. Türkiye’nin köklü sağlık kurumları ranta ve siyasi hırslara kurban edilmekte.

Hastanemi Kapatma Platformu

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hastanemi Kapatma Platformu, 138 yıldır hizmet veren Ankara Numune Hastanesi'nin kapatılmasına ilişkin Ankara Tabip Odası'nda (ATO) basın toplantısı düzenledi. Platform adına konuşan İlknur Başer, Numune'nin kapatılmasıyla birlikte söz verilmesine rağmen 400 çalışanın işsiz kaldığını ve etrafındaki esnaflarla da birlikte düşünüldüğünde bu bölgede çalışan 15 bin kişinin işsiz kalacağını söyledi. Başer, yapılan şehir hastaneleriyle birlikte mevcut olan sayıdan sadece 150 yatak fazlası olacağına da dikkat çekerek, “150 yatak için 3 milyar Amerikan doları ödeyenler yatak başına 20 milyon dolar ödemiş olacaktır. Bu akıl almaz rant kimleri zengin etmektedir?​”dedi.

"NUMUNE SERMAYEYE FEDA EDİLDİ, 13 HASTANENİN GELECEĞİ BELİRSİZ"

Ankara Numune Hastanesi'nin sadece Ankaralılara değil Türkiye'nin her yerinden gelen hastalara 138 yıldır şifa verdiğini söyleyen İlknur Başer, Numune'nin rant ve hırs uğruna kapatılarak daha tadilatı bile bitmeyen Bilkent Şehir Hastanesi'ne taşındığını ifade etti. Başer, “Üç aylık taşınma süresiyle Ankara Numune Hastanesi sermayeye feda edildi ve geçtiğimiz hafta sonu kapatıldı. Maalesef Türkiye’nin köklü sağlık kurumları ranta ve siyasi hırslara kurban edilmektedir” diyerek  Ankara'da kimi konusunda uzman 13 Devlet Hastanesi'nin de daha geleceğinin belirsiz olduğuna vurguladı.

"KİMLER SORUMLU OLACAK"

Dünyadaki benzerlerinin başarısızlık hikayesi ile anıldığı Şehir Hastaneleri'nin dudak uçuklatan yatırım ve maliyetlerle yapıldığına da dikkat çeken Başer, “Sağlık hizmetleri anlamında telafisi mümkün olamayacak boyutlarda  vereceği zararlar milyarlarca dolarlık rant nedeniyle görmezlikten gelinmekte, üzeri örtülmektedir. Şehir Hastaneleri ulaşımından, alt yapısına, yönetsel sistemlerinden, sağlık hizmetlerine kadar maalesef sorunlu. Hastaneye zamanında ulaştırılamayan hastaların ölümlerinden, hastaları müşteri olarak gören bu AVM yapılı Şehir Hastaneleri'nde artan sağlık sorunlarından, Şehir Hastanelerinin sağlık bütçesine ayrılan parayı bir kara delik gibi yutmasından kimler sorumlu olacaktır?​” diye konuştu.

"15 BİN KİŞİNİN İŞSİZ KALACAĞI BEKLENİYOR"

Numune Hastanesi’nin kapatılmasıyla söz verilmesine rağmen 400 çalışanın işsiz kaldığını vurgulayan Başer, hastane etrafındaki işletmelerin de yaşayacağı olumsuzluklardan ötürü yaklaşık 15 bin kişinin işsiz kalacağını söyledi.

"NUMUNE'Yİ BEKLEYEN GELECEK NEDİR"

Ayrıca Ankara Numune Hastanesi'nin Kurtuluş Savaşı'nda da önemli sağlık hizmeti vermiş olan tarihi bir  yapı olduğuna dikkat çeken Başer, hastane planının Viyanalı mimar tarafından çizildiğini, Nazi Almanya'sında kaçarak Türkiye'ye sığınan birçok hekimin görev yaptığını ve Ankara Üniversitesi’nin kuruluşuna öncülük etmesi gibi özelliklerini de ifade ederek, “Cumhuriyet tarihimiz ve tıp tarihi açısından önem taşıyan Ankara Numune Hastanesi’ni bekleyen gelecek nedir? Yetkililer bunu derhal açıklamalıdır”dedi.

Ankara Numune Hastanesi Medipol Üniversitesi’ne mi verileceğini ya da yıkılıp yerine AVM'ler, plazalar, rezidanslar, oteller mi yerleştirileceğini soran Başer, “Vatandaşlar olarak bunu öğrenmek en doğal hakkımızdır. Çoğunlukla yoksul halkımızın teşhis ve tedavi için kolaylıkla ulaşabildiği, yanı başımızdaki Ankara Numune Hastanesi’nin kapatılmamasını, gerekiyorsa depreme dayanıklı hale getirilmesini, modernleştirilmesini, dekorasyon, makine, ekipman ve cihazlarının yenilenmesini, sistemlerinin çağdaş hale getirilerek dertlere derman olmaya devam etmesini istiyoruz”diye konuştu.

"FAZLADAN YAPILAN 150 YATAK BAŞINA 20 MİLYON DOLAR ÖdeNMİŞ OLACAK"

Kapatılacak hastanelerin yatak sayısıyla Bilkent ve Etlik Şehir Hastanelerinin planlanan yatak sayıları arasındaki farkın sadece 150 yatak olduğunu belirten Başer, “150 yatak için 3 milyar Amerikan doları ödeyenler yatak başına 20 milyon dolar ödemiş olacaktır. Bu akıl almaz rant kimleri zengin etmektedir? Yaşadığımız kriz ortamında tasarrufa önem verilmesi gerekirken bu israf ve talan politikalarına bir an önce son verilmesi, ülkemiz, kurtuluş savaşımız, ilimiz ve tıp tarihinde ve her birimizin hatıralarında özel bir yeri olan bu köklü sağlık kurumlarımızın, özellikle de Ankara Numune Hastanesi’nin yok edilmesini kabul etmiyoruz. Her şeyin başı sağlık olsun, soygun değil”dedi.

"HALKIN SAĞLIK HAKKI BİRÇOK AÇIDAN OLUMSUZ ETKİLENECEK"

ATO Genel Sekreteri Ali Karakoç, sağlığa yaklaşımlarının eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve ücretsiz olduğunu ifade ederek Ankara özelinde ve Türkiye genelinde şehir hastanelerine ulaşımın çok zor olduğunu belirterek, “Bu hastanelerin etrafında yeni bir yaşam alanı yaratılmaya çalışılıyor, rantın önemli bir boyutu da burada. Ankara'nın merkezinde 13 hastanenin kapatılacak olması halkın sağlık hakkını ulaşım, nitelik ve birçok açıdan olumsuz etkileyecek. Çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor ve şuanda şehir hastanelerinin yüzde 15-20'si faaliyet halinde. Hem şehir hastanelerinde hem de diğer hastanelerde çalışan sağlık çalışanlarının omzuna ise çok büyük bir yük bindi”diye konuştu.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP'den sınır ötesi operasyon açıklaması: Operasyon çözüm değil kriz üretiyor

SONRAKİ HABER

Türkiye İstatistik Kurumu açıkladı: Buğday üretimi düşmeye devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa