30 Mayıs 2019 11:20

HDP'den sınır ötesi operasyon açıklaması: Operasyon çözüm değil kriz üretiyor

HDP, TSK’nin 27 Mayıs’ta Irak Kürdistan bölgesine başlattığı sınır ötesi operasyona tepki gösterdi: İktidarın dayattığı savaş değil, halkların özlemini duyduğu toplumsal barış kazanacaktır

Fotoğraf: TSK/AA

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaptığı sınır ötesi operasyon sürüyor. HDP, operasyonun çözüm değil, kriz üreteceğini belirterek, iktidarı operasyondan vazgeçmeye çağırırken, muhalefete de ülkenin geleceğine, toplumun barış umuduna yapılan operasyona karşı durma çağrısı yaptı.

27 Mayıs’ta TSK’nin Irak Kürdistan Bölgesinde Xakurkê (Hakurk) bölgesine yaptığı hava destekli sınır ötesi operasyon sürüyor.

HDP MYK’si sınır ötesi operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şunlar belirtildi: “İktidarın savaşa ve şiddete dayalı 'sorun çözme anlayışı ve yöntemleri' ülkenin yaşadığı her türlü krizin nedenidir. Buna rağmen AKP iktidarı savaş politikalarında ısrar etmekte ve ülkedeki her türlü krizi derinleştirmektedir. Savaş çözümsüzlüktür, yanlışta ve ölüm siyasetinde ısrardır, ülkeyi ve toplumu geleceksiz bırakmaktır. Kürt sorunu süreci bunun en açık ve acılı kanıtıdır. Suriye’de iflas eden politikalar da bunun göstergesidir.”

İktidarın, 1983 yılından beri tekrarlanan askeri operasyonlara bir yenisini eklediği ifade edilen açıklamada, yapılan operasyonun uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtilerek, “Komşu bir ülkenin egemenliğinin ihlal edilmesidir. Ama en önemlisi, toplumsal barış olmasın diye sorunları ağırlaştırma girişimidir” ifadelerine yer verildi.

"FEDA EDİLECEK EVLAT YOK"

Basındaki haber ve yapılan yorumlarının 40 yıllık ezberin bir tekrarı olduğu ifade edilen açıklamada, daha önce 30 kez benzeri operasyonların yapıldığı hatırlatılarak, “Hiçbiri çözüm üretmemiş, ülkenin kaynaklarını tüketmekten, can kaybı bilançosunu arttırmaktan başka işe yaramamıştır” denildi. İktidarın savaşla kendi geleceğini garantiye alma arayışı olarak ifade edilen açıklamada, “Ancak ülkenin iktidar uğruna feda edilecek herhangi bir evladı yoktur” denildi.

ÇÖZÜM YOLU MÜZAKERE

Kürt sorununun çözüm yolunun savaş ve saldırıyla olmayacağı belirtilen açıklamada, ‘toplumsal uzlaşma’ zemininin geliştirilmesi, diyalog ve demokratik müzakere çağrısı yapılarak, “Toplumun barış umuduna saldırmak, askeri operasyon yapmak bu ülkenin geleceğine yapılacak en büyük kötülüktür” ifadelerine yer verildi. İktidara yapılan yanlıştan dönerek, operasyondan vazgeçme çağrısı yapılırken, “muhalefeti de ülkenin geleceğine, toplumun barış umuduna yapılan bu operasyona karşı durmaya çağırıyoruz” denildi. 

İstanbul seçimi öncesinde, asker tabutlarının önünde seçim propagandası yapma sahnelerini bu topluma yaşatmaya hiç kimsenin hakkı olmadığı belirten açıklamada, “Bizim barış ısrarımız ve irademiz her zamankinden daha güçlüdür. İktidarın dayattığı savaş değil halkların özlemini duyduğu toplumsal barış kazanacaktır” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD ile Rusya arasında İdlib-Esad pazarlığı

SONRAKİ HABER

"138 yıllık Ankara Numune Hastanesi rant için kapatıldı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...