31 Mayıs 2019 00:02

HDP'li Fatma Kurtulan: Çözüm adresini Meclis olarak göstermek önemli

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Kılıçdaroğlu'nun Kürtçe için Meclis'i adres göstermesi kadar gereğinin yapılmasının da önemli olduğunu ifade etti.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

İmralı kapısının 8 yıl sonra avukatlara açılmasının ardından 6 aydır devam eden açlık grevleri sona erdi. Açlık grevlerinin sona ermesinin yanı sıra, Abdullah Öcalan tarafından verilen mesajlar seçimlerden çözüm sürecine ve Suriye’ye kadar birçok başlıkta tartışmalara neden oldu. Öcalan’ın avukatlarıyla yaptığı iki görüşmenin yeni bir çözüm sürecine ilerleyip ilerlemeyeceğini sorduğumuz HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, talepleri o yönde olsa da burada müzakere sürecine evrilecek bir adım görmediklerine dikkat çekti. Kurtulan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Kürtçe için Meclisi adres göstermesi kadar gereğinin yapılmasının da önemli olduğunu ifade etti.

Açlık grevlerinin başladığı günden beri birçok çağrılarının olduğunu belirten Kurtulan, bu süreçte 8 insanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Ancak açlık grevlerinin 6 ayda sonuçlanabildiğini belirten Kurtulan, açlık grevini bırakanların kalıcı hasarlarının olacağını ifade etti. İlk görüşmede avukatların da ısrarla bunun müzakere süreci olarak, müzakereye evrilecek bir metin olarak ele almanın doğru olmayacağını söylediklerine dikkat çeken Kurtulan, “Hükümet kaynakları da böyle bir açıklama yapmıştı. İkinci görüşmede de toplumsal uzlaşma, demokratik müzakere ve onurlu bir barışın her daim Türkiye’nin önünde olması gerektiği belirtiliyor. Yakalanmasından bugüne kadar Öcalan, avukat ziyaretleri ve partimizin heyetiyle toplantılarında da gündeminde demokratik müzakere ve onurlu barış açısından bir eylem açığa çıkarmaya çalışıyor. Biz burada müzakere sürecine evrilecek bir adım görmüyoruz. Herhangi emare de yok elimizde ve konjonktürel bir durum da söz konusu değil. Fakat talebimiz, beklentimiz, mücadelemizin temel argümanlarından biri ülkemizin önündeki acil çözüm bekleyen Kürt sorunu önümüzde duracaktır” dedi.

ONURLU BARIŞ İÇİN TARTIŞMAK İSTİYORUZ

HDP’nin demokrasi ittifakını her zaman önemseyen bir noktada olduğunu belirten Kurtulan, bu görüşme ve mektupla birlikte demokrasi ittifakının tartışılması gerektiğini dile getirdi. Bu konuda bir planlamalarının olduğunu ifade eden Kurtulan, bu görüşme süreci ileride toplumsal uzlaşı ve onurlu bir barışa evrilebilir mi diye tartışmak istediklerini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorununa ilişkin açıklamalarını da sorduğumuz Kurtulan, artık Kürt sorununun demokratik çözümünün herkesin gündemine olması gerektiğini ifade etti.

Bu konuda çözümün adresi olarak Meclisi göstermenin oldukça önemli olduğunu belirten Kurtulan, fakat bunun gereğinin yapılması ve takipçisi olmak gerektiğini dile getirdi. Ana dil hakkının insanın varlık nedeni olduğunu belirten Fatma Kurtulan, “O yüzden bir halkın var olma gerekçesi ana dilini özgürce kullanması ve eğitimini almasıdır” dedi.

"DEMOKRATİK SURİYE’DE KÜRTLERİN GELECEĞİ" MESAJI

Öcalan’ın Suriye’ye ilişkin söylediklerini de sorduğumuz Kurtulan, “Bu görüşmeler İstanbul seçimi ya da Suriye ile ilişkilendirildi. Ancak Suriye ile ilgili Öcalan’ın düşünceleri hep olmuştur. Hatta Kürtlerin yaşadığı 4 ülkede de anayasal güvenceyle bir statü kazanmasını savunmuştur. Suriye’ye ilişkin söylediği demokratik bir Suriye’nin oluşmasıyla birlikte Kürtlerin de kendi taleplerini, özgürlüklerini koruyarak geleceklerini kurması yönünde bir işaret vermiştir” dedi.

Suriye’de demokratik bir çözüm yönünde bir gelişme beklentisini sorduğumuzda ise Kurtulan, şöyle devam etti: “Bunun mücadelesi var. Suriye artık salt Kürtlerin meselesi değil. Birçok ülkenin orada hesabını yaptığı, konumlanmasını sürdürdüğü bir zemin olsa da Suriye halklarının büyük oranda birlik ve beraberliği sağlanmış durumda. Suriye halkları ve inançlarını mücadele birliği, kendine ait bir statüyü inşa ettiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönem de tüm Suriye halklarının demokratik bir Suriye inşası için bu gücü daha fazla açığa çıkaracağını düşünüyoruz.”

"BAŞARI DA YENİLENECEK"

23 Haziran’da yenilenecek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerine de değinen Kurtulan, 31 Mart seçimlerinde belirledikleri stratejinin gereğini yaptıklarını ve aday göstermeyerek destekledikleri yere kazandırdıklarını söyledi. HDP olarak yenilenen bu seçimde başarıyı da yenileyeceklerini belirten Kurtulan, bu konuda İstanbul’da çalışmalarının zaten başladığını dile getirdi.

BARIŞ İÇİN EL ELE ÇAĞRISI

Türkiye’nin hâlâ çeşitli isimlerle operasyonlarını sürdürdüğünü kaydeden Kurtulan, “Bunun daha önce olduğu gibi bugün de çözüm olmadığını biliyoruz. Bu ülkenin çocukları toprağa düşmeye devam ediyor. Ülkenin ekonomisinin bu kadar zorlanmasının temel nedenlerinden biri savaş politikaları. Şimdi yapmamız gereken savaşın  çözüm olmadığı, bu ülkenin ihtiyacı olan barış için el ele vermemiz gerektiği çağrısını yapmaktır. Tüm demokrasi güçlerine mücadele birliği içerisinde olalım diyoruz. Demokrasi ittifakı Türkiye’nin geleceği için önemlidir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yatağan Turgut Köyü halkı, termikçilere ÇED toplantısı yaptırmadı

SONRAKİ HABER

Bandırma Doğruca'da köy halkını kansere mahkum ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...