12 Ekim 2012 10:15

Edebiyat festivalinde öykü ve romanların dünyası

ORDU’da gelenekselleşen 3. Uluslararası Edebiyat Festivali etkinliklerle sürüyor. Festivalin 2. gününde gazetemiz yazarı Üstün Akmen’in yönettiği ‘Öykü ve Romanların Dünyası’ adlı panelde, Pınar Kür, Müge İplikçi, Bojana Apostolava, Antonio Della Rocca, Dumitru M.Ion, Mavisel Yener, Hamdi Ko&cced

Edebiyat festivalinde öykü ve romanların dünyası
Paylaş

Panelin sunumunda edebiyat tarihi konusunda kısa bilgi verildikten sonra panelistler edebiyat ve insan, edebiyat ve yaşam konusunda sunumlarını yaptı.
Konuşmacılardan Müge İplikçi, insan faktörünün çok önemli olduğunu vurguladıktan sonra gençlerin okumalarının yarın için gerekli olduğunu belirtti. Müge İplikçi konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kendimizin dışında başkalarının yaşamlarına da değer vermeliyiz. Yalnızca kendimizin olmadığını fark ettiğimizde etrafa farklı bir gözle bakarız. Gençler hayallerini sınırlamamalıdır. Hayallerin gerçeklerle buluşmasını sağlayan temel unsurlardan biri de kitaplardır.”
Pınar Kür ise, yazmak için kendi düşüncelerimizi değil, insanı öne çıkarmanın gerekliliğini vurgulayarak, “Herkesin hayatı roman olabilir ama romancı bir tek kendi yaşamını değil birkaç hayattan yola çıkmalıdır. Yazmak için fikirden değil insandan hareket etmek gerekir” dedi.
Mavisel Yener de, okullara yalnızca yüz temel eserin girmesini eleştirdi. İlköğretim çağındaki çocuğun kitap alışkanlığı kazanması için Sefiller ile başlamasının yanlış olduğunu vurguladı.
Gazeteci yazar Mustafa Mutlu ise, Türkiye’de yüze yakın gazeteci tutuklu olduğunu ve Türkiye’de şu an on bine yakın yazar hakkında toplam 12 bin dava açıldığını ve 150 milyon doları bulan tazminat davasının bulunduğunu söyledi.
Günün ikinci panelini ise, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz yönetti. ‘Günümüz Dünyasının Şiiri’ adlı panelde, Orhan Alkaya, Gonca Özmen, Volkan Odabaş, Naci Ferhadov, Müslüm Çelik, Ayhan Yalçın, Lale Müldür, İrfan Yıldız konuşmacı olarak katıldı. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ana dilde eğitim için alternatif kurumlar kurulacak

SONRAKİ HABER

İsrail’in düşürdüğü uçak Hizbullah’ınmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa