30 Mayıs 2019 09:16

Ceylanpınar TİGEM’de hayvan hastalıkları ve ölümleri iddiası TBMM'ye taşındı

HDP Milletvekili Nusrettin Maçin, Urfa'ya bağlı Ceylanpınar TİGEM’de meydana gelen hayvan hastalıkları ve ölümleri iddiasını TBMM'ye taşıdı.

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin

Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Brusella hastalığı sebebiyle Ceylanpınar TİGEM’de meydana gelen hayvan hastalıkları ve ölümleri iddiasını meclis gündemine taşıdı.

Maçin, “Yurt dışından getirilen Anguslar, olumsuz şartlarda yaşamakta ve bakımsızlıktan dolayı brusella hastalığına yakalanmaktadır. Hastalıklı hayvanların Et Balık Kurumu tarafından kesildiği iddiaları halkımızı tedirgin etmekte ve kamuoyunda endişeye yol açmaktadır” diyerek konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.

HASTALIK 6 KİŞİYE BULAŞTI, SORUŞTURMA YOK

Önergedeki iddialar şu şekilde: “Yurt dışından getirilen Anguslar bakımsızlıktan birer birer ölmekte ve bu konuda kayıtlar tutulmamakta. Bu koşullarda yaşayan sığırlarda brusella hastalığı baş göstermiştir. Hastalıkla birlikte birçok sığır ve buzağının öldüğü belirtilmektedir. Bu durumun sorumlusu olan personellerin başka işletmelere tayin edilerek olay örtbas edilmeye çalışılmıştır. Son kullanım tarihi geçmiş aşıların satın alındığı ve bu durum fark edildiği halde bu ilaçların kullanıldığı belirtilmektedir. Hastalıklı hayvanlar zorunlu kesim yapılarak Et Balık Kurumuna gönderilmiştir. Etler orduya ait birimlere gönderilmiş ve hastalıklı etlerin satılmış olabileceği CİMER’e şikâyetle bildirilmesine rağmen bu işlemin devam etmiştir. TİGEM  CİMER’e verdiği cevapta  karantina uygulamasını  kabul etmiş ancak buna rağmen karantina bölgesinden dışarıya hayvan sevkiyatına devam etmiştir. Bir süredir devam eden ve örtbas edilmeye çalışılan brusella hastalığı çalışanlardan 6 kişiye de bulaşmıştır. Sorun Bakanlığınızın bilgisinde olmasına rağmen hala soruşturma ve inceleme başlatılmamıştır. İlerde olabilecek bir inceleme veya soruşturmada gerçek sorumluların kendilerini kurtarmak için işçileri sorumlu göstermeye çalıştıkları ve bu konuda birtakım hazırlıklar yaptıkları bölgede konuşulmaktadır.”

TİGEM’DEKİ TAYİNLERİN HASTALIKLA BİR İLGİSİ VAR MI?

Önergede şu sorular soruldu:

  1. Şimdiye kadar bakımsızlıktan veya benzeri nedenle kaç hayvan Ceylanpınar TİGEM İşletmesinde ölmüştür?
  2. İşletmede Brusella hastalığı oluşmuş mudur? Hastalık hâlâ devam etmekte midir? Konu bakanlığınızca bilinmesine rağmen herhangi bir inceleme veya soruşturma yapılmış mıdır?
  3. TİGEM’den bazı personeller başka işletmelere tayin edilmiş midir? Bu tayinlerin oluşan hastalıkla ilgisi var mıdır?
  4. Son kullanım tarihi geçen aşı kullanılmakta mıdır? Bu konuda neden soruşturma yapılmamaktadır?
  5. İşletmede karantina uygulanmış mıdır? Halen devam etmekte midir?
  6. Karantina uygulanan bölgeden dışarıya hayvan sevkiyatı neden devam etmektedir?
  7. İşçilerin Brusella hastalığına yakalandığı doğru mudur? Bu çalışanların tedavisi yapılmakta mıdır?
  8. İşletmede çalışan diğer çalışanların ve çevre halkının sağlığı için hangi tedbirler alınmaktadır?
  9. Hastalıklı hayvanların etleri ne yapılmıştır? Askeri birimlere tüketilmek üzere gönderildiği iddiaları yayıldığına göre Bakanlığınız nezdinde de şikayet konusu olmuş mudur? Bu söylenti doğru ise Bakanlığınızca neler yapılacaktır.
  10. Bu işletmeden 60 civarında çalışanın işine neden son verildi? İşten çıkarmaların brusella hastalığının sonuçlarının örtbas edilmesi ile bir ilgisi var mıdır?
  11. Ceylanpınar TİGEM İşletmesinde bir soruşturma yapılacak mı? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İç ve batı kesimlerde yarın (31 Mayıs) sağanak bekleniyor

SONRAKİ HABER

Öğretmenlere "zorunlu" imam hatip toplantısı Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...