29 Mayıs 2019 23:47

Karayolları Aydın Bakım Şube Şefliğinde grev oylaması yapıldı

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü Aydın Bakım Şube Şefliğinde faaliyet yürüten taşeron firma bünyesinde çalışan işçiler grev oylaması yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adnan GÜRKAN
Aydın

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü Aydın Bakım Şube Şefliğinde faaliyet yürüten taşeron firma DENKYOL bünyesinde çalışan işçiler grev oylaması yaptı. "Şirket oylamaya katılanları işten atma ile tehdit ediyor" tartışmasının yaşandığı oylamada 57 hayıra karşılık 2 evet oyu çıktı. Aydın’la birlikte şirketin iş yaptığı Ağrı, Maraş ve Tekirdağ karayolları şefliklerinde de grev oylaması yapıldı.

Evrensel'e konuşan işçiler, çalışma koşullarını şöyle anlattı: "Karayollarının işini yapıyoruz ama taşeron şirket çalışanıyız diye tüm haklardan mahrum bırakılıyoruz. Bizle aynı işi yapan karayollarının kadrolu çalışanları birçok hakka sahipken, bizim hiçbir hakkımız yok. Asgari ücret alıyoruz, onu da zamanında alamıyoruz. Önümüz bayram ve biz 2 aydır ücret alamadık. En sonunda şirketin Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı iş yaptığı Aydın, Ağrı, Maraş ve Tekirdağ’daki işçi arkadaşlarımızla birlikte Yol-İş Sendikasında örgütlendik. Sözleşme görüşmesinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı aldık."

Şirket yetkililerinin bir gün önce grev oylamasına karışmayacağını söylediğini ancak oylama günü “Katılırsanız işten atılacaksınız” dendiğini aktaran işçiler, oylamadan neden hayır sonucunun çıktığını şöyle anlattılar: “Ama biz buradayız ve oylamaya katılarak ‘hayır’ oyu vereceğiz. Şu an ne sendika ne de biz greve çıkacak durumda değiliz. Greve ‘hayır’ dememizin sebebi, toplusözleşme Yüksek Hakem Kurulunda bağıtlansın diyedir. Bir sonraki sözleşmeye daha örgütlü ve hazırlıklı olmak istiyoruz.”

SOHBET SIRASINDA ÇALAN TELEFON

Bankadan kredi çektiğini, şirketin ücretleri geciktirmesi nedeniyle kredi ödemesinde sorun yaşadığını anlatan bir işçi, “Banka her gün 3-5 kez arıyor ‘icra işlemi yaparız, ödediğin paralar da yanar’ diyor. Anlatıyorum ama tekrar tekrar aramaktan da geri kalmıyorlar” dedi. İşçinin daha sözü bitmeden telefon çaldı. Arayan bankaydı.

Bir başka işçi ise sendikada örgütlenme nedenini şöyle anlattı: "Çocuğumun ayağında ayakkabı kalmamış, ‘Baba bana ayakkabı alsana’ dedi. Önümüz bayram ve ben çocuğuma hâlâ ayakkabı alamadım. Hangi baba buna dayanır?"

ÖNCEKİ HABER

Çiğli Belediyesinde işten çıkarılanlar: "İşimizi geri istiyoruz"

SONRAKİ HABER

İşimiz, ekmeğimiz ve geleceğimiz için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa