29 Mayıs 2019 23:36

Çiğli Belediyesinde işten çıkarılanlar: "İşimizi geri istiyoruz"

Çiğli Belediyesinde güvenlik soruşturması gerekçesiyle işten çıkarılan çalışanlar, işlerine geri dönebilmek için mücadele edeceklerini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Çiğli Belediyesinde 26 Nisan günü memur statüsündeki 14 sözleşmeli çalışanın sözleşmeleri 2016’da yayımlanan KHK’de yer alan "Güvenlik soruşturması sözleşmeli memur alımında yer almalıdır" ibaresi gerekçesiyle tek taraflı feshedildi. İşçi statüsünde çalışan 23 kişinin ise "İzinsiz işe gelmeme ve verilen görevi yerine getirmeme" gerekçeleri ile iş akitleri feshedildi. Sözleşmelerinin feshedilmesinin antidemokratik ve insan haklarına aykırı olduğunu belirten çalışanlar, "Bu gerekçeyi CHP’li bir belediyenin kullanması daha da vahim bir durumdur. Bizler işimize geri dönünceye kadar hem hukuksal hem de eylemsel olarak sürece devam edeceğiz" dedi. CHP içerisindeki hesaplaşmadan kendilerinin zarar gördüğünü belirten işçiler, işlerine geri dönmek istediklerini ifade etti.

"KHK’LAR İNSAN HAKLARINA AYKIRI"

Yaklaşık beş aydır Çiğli Belediyesi Eğitim Merkezinde (ÇİBEM) felsefe öğretmeni olarak çalışan Sadık Aktaş, son üç aydır sözleşmeli olarak çalıştığını ve bir ay önce güvenlik soruşturması gerekçesiyle sözleşmesinin tek taraflı feshedildiğini ifade etti. Yaşanan durumu doğru bulmadıkları için kendilerine verilen tebligatı almadıklarını dile getiren Aktaş, “Güvenlik soruşturmasının eksik olduğu gerekçesi ile bizi çıkarttılar. CHP KHK’lere iptal davası açtı. Hem antidemokratik hem de insan haklarına aykırı bulduğu için. Biz de bunu defalarca dile getirdik ve o gün o tebligatları almadık. Süreç böyle başlamış oldu. Yaklaşık bir aydır belediye önünde bekliyoruz ve çeşitli eylemlilikler yapıyoruz” dedi.

Aktaş, “Buradaki siyasi hesaplaşma ne olursa olsun bizim çıkarılmamızın hiçbir şekilde gerekçesi olmaması lazım. Şu anda güvenlik soruşturmalarının tamamı ellerinde ve sorun yok. Bir belediye güvenlik soruşturmasını yapmadan sözleşmeli memuru 5 yıl çalıştırabilir ve yaptırmayabilir. Burada niyet devreye gidiyor. Türkiye’de bir ekonomik kriz var. Çiğli’deki krizi 14-15 memurla gideremezsin. Bunun sorumlusu biz değiliz. İşimize dönünceye kadar süreç devam edecek” diye konuştu. Aktaş ayrıca yasal süreci de başlattıklarını ifade etti.

"İŞİMİZE DÖNENE KADAR GERİ ÇEKİLMEYECEĞİZ"

ÇİBEM’de biyoloji öğretmeni olarak çalışan Özgül Demir, güvenlik soruşturmalarının işe başladıktan sonra yapıldığını ve dosyada mevcut olduğunu söyleyerek, “Soruşturmalar işe başladıktan sonrada yapılabiliyormuş. Biz bu şekilde duyduk. Yani kurumun inisiyatifine bağlı olarak da bu böyle yapılabiliyormuş. Biz aslında bir siyasi düşünce ile hareket edildiğini düşünüyoruz. Çünkü bizim çalışmamızı değerlendirecek bir süre burada bulunmadılar. KHK’ler ve güvenlik soruşturmalarının CHP’nin karşı çıktığı insan haklarına aykırı olduğunu düşündüğü bir madde olduğunu temel alırsak yanlış yaptıkları ortada” dedi.

“Güvenlik soruşturmalarıyla ilgili bir usulsüzlük yapılmış ise usulüne uygun şekilde bir adım atın. Güvenlik soruşturması bizim inisiyatifimizde olan bir şey olsaydı kesinlikle gözden bile kaçırmazdık. Usulsüzlüğü yapan biz değiliz ama bizlere ödetiyorlar” diyen Demir şöyle devam etti: “Şu an ekonomik olarak çok zor durumdayız. Belediye önünde beklediğimiz için iş de arayamıyoruz, zaten iş de yok. 7 aylık bir işsizlik süreci de geçirdim. Bu süreçte cepten yiyoruz, ailelerimizden yardım alıyoruz. Tek derdimiz emeğimizle kazanıp emeğimizi harcamak. İşimize dönene kadar geri çekilmeyeceğiz” dedi.

"SİYASİ HESAPLAŞMADAN DOLAYI İŞTEN ÇIKARILDIM"

Ziraat mühendisi olan park-bahçeler biriminde işçi statüsünde çalışan Baransel Güler 2014 yılından beri çalıştığını söyleyerek, işten çıkarılma sebebinin CHP içindeki siyasi hesaplaşma olduğunu dile getirdi. Güler, “Belediye başkanı göreve geldikten sonra benim yerimi değiştirmeye çalıştı. Toplu iş sözleşmesinde işçinin çalışma koşulları işçinin rızası olmadan ağırlaştırılamaz diyor. Ben de bu yer değişikliğini yazılı şekilde bildirmelerini istedim. Ama bunu bana yazılı olarak tebliğ edemediler. Bu sefer de izinsiz işe gelmeme ve verilen görevi yerine getirmeme adı altında iş akdimi feshettiler” dedi. Güler, kendisinin eski belediye başkanı ile çalıştığını ve siyasi hesaplaşmadan dolayı işine son verildiğini ifade etti.

İşten çıkarılma sebebini kabul etmediğini ifade eden Güler, “Belediye başkan yardımcısı şantiyeye gelip işçi arkadaşlara benim işe gelip gelmediğimi sordu, işçi arkadaşlar da her sabah geldiğimi söylediği halde iş akdim feshedildi. Ama bizlerin işe gittiğinin kanıtları var” dedi. 4 aylık çocuğu olduğunu ve ekonomik olarak sıkıntı yaşadığını dile getiren Güler, “Şartlar ortada, ailem olmasa zor geçinirim. Kredi ödüyorum, son aldığım maaşla ve çocuğuma takılanlarla geçiniyoruz, kısacası hazır cepten yiyoruz şu an. Ekonomi daralmaya başladı, sıkıntılar yaşamaya başlıyoruz” dedi. Güler süreci hukuki boyuta taşıdıklarını ve işe geri dönene kadar gerekli şeyleri yapacağını da söyledi.


İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPTI

Çiğli Belediyesi tarafından işten çıkarılan emekçiler, Çiğli Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı, emek ve demokrasi güçlerine dayanışma çağrısında bulundu.

Emekçiler yaptıkları açıklamada, 28 Mayıs 2019 tarihinde Ankara’da CHP grup toplantısına katılarak Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmek istediklerini ancak milletvekilleri ile görüşebildiklerini söyleyerek, “Seçim bildirgelerinde yer alan 1 tane bile emekçinin ekmeği ile oynanmayacağı vaadini ve güvenlik soruşturması hakkında açtıkları davayı hatırlattık. Ancak anladık ki emekçilerin işinden gücünden edilerek açlık ve sefalete itilmesi umurlarında değil” dedi. 

“İşimizi geri istiyoruz" diyen emekçiler son olarak şunları kaydetti: Biz Çiğli Belediyesinden atılan Tüm Bel-Sen üyesi emekçiler olarak, belediye binası önünde başlattığımız oturma eylemimize başta Tüm Bel-Sen İzmir Şubeleri olmak üzere sendikalar, siyasi parti temsilcileri ve İzmir emek ve demokrasi güçlerinin ziyaretini ve dayanışmasını bekliyoruz. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sınır ötesi harekat sırasında yaralanan 2 asker yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Karayolları Aydın Bakım Şube Şefliğinde grev oylaması yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...