Kale Kayış işçileri: Vergiyi işçiden alıyorlar ama patronun dediğini yapıyorlar

Patronun darbettiği Kale Kayış işçileri devletin hep patrondan yana tutum aldığını söylüyor.

30 Mayıs 2019 01:02
Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Kale Kayış işçileri, kendilerini darbeden Patron Faruk Dağlı ve oğlu kadar, fabrikada çalıştıkları zamandan, direnişe yaşadıklarına ve son saldırıya kadar her aşamada devletin patrondan yana tutum almasına tepkili. Patronun parasının gücüne dayanarak hareket ettiğini anlatan işçiler ve eşleri, “Patronun sermayesini kazandıran bizler. Şimdi parasının gücünü bize karşı kullanıyor” dedi. Siyasetçilerin yanlarına gelmemesine, kimi siyasetçilerin “400 patronu karşımıza alamayız” dediğini anlatan işçiler, “Neden halkın yanına geliyorsunuz seçim zamanı” diye tepki gösterdi.

İşçi eşi Rukiye Tekkan 7 aylık bebeğiyle patronun darbına uğrayanlardan. Saldırı sırasında polisin patrondan yana davrandığını söyleyen Tekkan, şunları söyledi: “Dışarıda polis vardı. Çünkü eşlerimizi getiren onlardı. Polis diye bağırmamıza rağmen kimse müdahale etmedi. Aksine bir de sanki biz suçluymuşuz gibi yaka paça atılan biz, korumaya alınan Faruk Dağlı, yanındaki adamlar ve oğlu oldu. Açıkçası can güvenliğimiz yok. Korkuyoruz. Faruk Dağlı sürekli ‘Param var. Sizin neyiniz var’ diyerek hep parasını öne sürüyor. Sanırım buna güveniyor”

EVE ERKEN GELSE ELİNE AYAĞINA BAKIYORUZ

Eşi Sezai Tekkan’ın da fabrikada birkaç kez iş kazası geçirdiğini anlatan Rukiye Tekkan, “Bir telefon gelse ‘Ne oldu, bir şey mi oldu?’ diye düşünmeye başlıyoruz. Eşim bir keresinde beni aradı, 300 tonluk bir demir kafasına çarpmış. ‘Hastanedeyim’ dedi. Anlatamam o anki durumu. Benim illa eşimin ölüsünü mü toplamam gerekiyor orada” diye konuştu. Eşinin 12 saat çalıştığını, eve geldiğinde yorgunluktan uyuyakaldığını söyleyen Tekkan şöyle konuştu: “Çocuklarla ilgilenemiyordu, bizimle zaten ilgilenmiyordu. Çocuklar da neden babamız bizimle ilgilenmiyor, neden bu kadar çok çalışıyor’ diyordu.”

ÇOCUĞUMA BİR DOĞUM GÜNÜ HAZIRLIĞI BİLE YAPAMIYORUM

Çocuğunun doğum günü için hiçbir hazırlık yapamadığını söyleyen Tekkan, “Anne bizim neden yemeğe koyacak etimiz yok. Çocuklar bunu sorguluyor. Her gün makarna, çorba. Çocuklar tabii ki farklı şeyler yemek istiyor. Yeri geliyor 1 lira bulamıyoruz. Benim 7 aylık bebeğim var, ek gıda alması gerekiyor. Mama bir yana daha çocuğuma sebze alamadım” diye konuştu.

DEVLETİN BİZİ KORUDUĞU YOK

Daha önce yöneticilerin Patron Faruk Dağlı’ya yanlış bilgi verdiğini, kışkırttığını düşündüklerini söyleyen Sezai Tekkan ise, patronun gerçek yüzünü yaşadıkları olaydan sonra gördüklerini ifade etti: “Biz ona aynı şeyi yapsaydık şu anda hapiste olurduk mutlaka. Sermayenin gücü. Devletin bizi koruduğu yok. Aylar oldu. Çalışma Bakanlığından daha bir kişi gelip de ‘Ya arkadaş siz ne yapıyorsunuz? Derdiniz ne?’ diye sormadı. Biz kendi çabamızla İŞKUR’a dilekçe verdik. Elimizde videolarımız, fotoğraflarımız da var. Bu fotoğrafları gidip başka bir yerde çekmedik. Bunları sorgulamaları lazım ama kimse sorgulamıyor.”

VERGİYİ KESİYOR AMA SESİMİZİ DUYMUYOR

En büyük verginin işçiden kesildiğini ancak buna rağmen devletin kendilerini görmediğini dile getiren Tekkan, “Daha maaşı yatmadan vergiyi işçiden kesiyor. Patronun bir şekilde vergi kaçırma olasılığı var ama biz de öyle bir olasılık yok. Biz gereken yerlere de gittik. Meclise de gittik. Bazıları buna kulak tıkıyor diye düşünüyorum. Yani yazık, bize yazık. Benim 2 çocuğum var. 5 çocuğu olan var. Recep Tayyip Erdoğan’a da sesleniyorum. 3-5 çocuk yapın diyor. Böyle işçisine sahip çıkmayınca 3-5 yapın demekle olmuyor” diye konuştu.  

PARA KONUŞUYOR HER YERDE

Darp olayının yaşandığı gün kendisinin ve çocuğunun da odada olduğunu belirten Nevin Açar da, “Korkunç bir olay yaşadık. Benim çocuğum da oradaydı. Biz can güvenliği istiyoruz bu saatten sonra. Evin önünden en ufak bir araba geçince kaygılanıyoruz. En ufak bir sese çocuk ağlıyor. Korkular içinde bakıyor” diye konuştu. Açar, tepkisini “Hep patronun yanında durdular. Sermayenin gücü diyorum başka bir şey demiyorum” sözleriyle dile getirdi.

8 YILIMIZI KORKULAR İÇİNDE GEÇİRDİK

İşten atılan eşi Gökhan’ın ilk işe girdiği zamanlarda iş kazası geçirdiğinin anlatan Açar, “Parmağı kesildi. Hep korkular içindeydik. ‘En ufak bir telefon gelse ya da eşim erken gelse acaba’ ne oldu diyordum. 8 yılımızı böyle geçirdik” diye konuştu. Eşinin 7 aydır işsiz olduğunu ifade eden Açar, şöyle konuştu: “Bu durum mutfağa aşırı derecede yansıyor. Evde tartışmalar çıkıyor ister istemez. Normal çalışsa eve bir maaş girecek şimdi o bile yok. Kira var, çocuklar okula gidiyor. İstedikleri var. Ama sonuna kadar hakkımızın peşindeyiz. Eşimin arkasındayım. Hakkımızı istiyoruz.”

"BELEDİYE BAŞKANI '400 PATRONU KARŞIMA ALAMAM' DEDİ"

4 yıldır Kale Kayış’ta çalıştığını, iş kazası geçirip 6 buçuk ay işe gidemediğini belirten Ceyhun Gökşen de darbedilen işçilerden. Gökşen “Faruk Dağlı ‘Benim param var, istediğime vururum, istediğime küfür ederim, istediğimi aşağılarım, istediğime gülerim, istediğimi kovarım, istediğimi çalıştırabilirim’ diyor” dedi.

Partilerin kendilerini yalnızca seçim dönemde hatırlamasına tepki gösteren Gökşen, şunları söyledi: “Ben koyu bir CHP’liyim. Ama biz buraya şu parti gelsin, şu parti gelsin demiyoruz. Burada bir insanlık mücadelesi var. Bizim verdiğimiz oylarla siz oradasınız. Halk diyorsunuz, emek diyorsunuz, iş diyorsunuz, işçi diyorsunuz ama sonra unutuyorsunuz. Seçimlerden önce geçmiş dönem Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’la konuştuk. ‘Ben 400 tane patronu karşıma alamam’ diyor. Peki buradaki halk? Bana dersiniz ki patronlara hizmet etmek için geliyoruz saygı ile karşılarım. Ama siz her seferinde ‘halk’ diyorsunuz. Şu anda kazanan MHP’li Volkan Yılmaz da aynı. Seçimden önce de sonra da söz verdi. Ama yine gelmedi. Geçen gün bir tane ramazan kolisi göndermişler, teşekkür ediyoruz kendilerine. Ama bizim derdimiz bu değil. Bizi bir dinleyin, bir konuşun. Bu insanlar ne diyor, ne için dışarı çıkmışlar.”

ARKADAŞIMIN KOPMUŞ KOLUNU MAKİNEDEN ÇIKARDIM

9 yıldır Kale Kayış’ta çalışan ve pek çok iş kazasına tanık olan Cengiz Derin, “Bir arkadaşımın kolu koptu, kolunu makineden ben çıkardım, diğer arkadaşımızın üzerine malzeme düştü. 2 tane ölümlü kazaya şahit oldum. Bir çok kol kırılması, el kesilmesine şahit olmuş birisiyim” diye konuştu. Eşinin Faruk Dağlı tarafından tekmelendiğini söyleyen Derin, “Bu gücü sanırım biz verdik ona. Bu patronun sermayesini kazandıran bizler. Şimdi parasının gücünü, bizim kazandırdıklarımızı bize karşı kullanıyor.”

Devletin hiçbir şekilde işçiye sahip çıkmadığını dile getiren Derin, “En son Özcan Işıklar’la konuştuk. 10 yıl burada belediye başkanlığı yaptı. ‘Ben 400 patronu karşıma alamam, bir şey yapamam’ dedi. Bu 400 patronun da binlerce işçisi var. O zaman seçimlerde oy isterken sadece patronlara gitsinler. Neden halkın yanına geliyorsunuz seçim zamanı” diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

ABD’li Bolton gerilime oynuyor: Saldırıların ardında kesin İran var

SONRAKİ HABER

Dicle Deli'nin babası: Alanı kana bulayanlar terörist olarak lanse ediliyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...