29 Mayıs 2019 16:30
Son Güncellenme Tarihi: 29 Mayıs 2019 16:51

Gazeteci Kadri Gürsel hakkında tahliye kararı verildi

Cumhuriyet davasındaki cezası onanan Gazeteci Yazar Kadri Gürsel, cezaevine gönderildi. Gürsel hakkında akşam saatlerinde tahliye kararı verildi.

Fotoğraf: İbrahim Mase/DHA

Paylaş

Bugün yeniden cezaevine gönderilen Gazeteci Kadri Gürsel'e akşam saatlerinde tahliye kararı verildi.

Gazeteci Yazar Kadri Gürsel, savcılığın 2,5 yıllık hapis hükmünün infazı için kendisini çağırdığını söylemiş ve cezaevine gireceğini belirtmişti. Polis eşliğinde sağlık kontrolü için adli tabipliğe götürülen Gürsel, sağlık kontrolünün ardından polis eşliğinde önce adliye karakoluna, daha sonra ise Metris cezaevine götürüldü. Gazeteci Kadri Gürsel hakkında akşam saatlerinde ise tahliye kararı verildi.

DENETİMLİ SERBESTLİK TALEBİ KABUL EDİLDİ

Bakırköy İnfaz Hakimliği kararında, Metris 1 Nolu T Tipi Ceze İnfaz Kurumu Müdürlüğü aracılığı ile dilekçe gönderen hükümlü Kadri Gürsel'in kalan cezasını denetimli serbestlik tedbiri altında geçirme isteminde bulunduğunu belirtti. İnfaz Hakimliği de kararında; "Kadri Gürsel'in 5275 sayılı yasanın 105/A maddesinden yararlanabileceği sabit olmakla güvenlik gerekçesi dikkate alınarak kapalı ceza infaz kurumunda kendi iradesi dışındaki bir nedenle kalmakta olduğunun kabulünün gerektiği, koşullu salıverilme tarihinin 15 Mayıs 2020 olduğu, ceza infaz kurumunda iyi halli bir hükümlü olup, herhangi bir disiplin cezasının bulunmadığı bildirildiğinden ve yine yasanın getirmiş olduğu ana unsurlardan olan kendi iradesi dışında bir nedenle ceza infaz kurumunda bulunma koşulunun da gerçekleştiği anlaşılmakla yönetmeliğin açık ceza infaz kurumuna ayrılamayacak gruplar arasında saydığı bir suçtan dolayı hükümlü olmadığı görülmekle talebin kabulüne karar vermek gerekmiştir" denildi.

Kadri Gürsel'in 5275 sayılı yasanın 105/A maddesine göre talebini kabul eden Bakırköy İnfaz Hakimliği, Gürsel'in tahliyesini kararlaştırdı. Bakırköy İnfaz Hakimliği,  Gürsel'in adresinin bağlı olduğu Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'nce infazının gerçekleştirilmesine de karar verdi.

KADRİ GÜRSEL'İN EŞİ: DESTEK VEREN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

Tahliye kararının açıklanmasının ardından Kadri Gürsel'in eşi Nazire Kalkan Gürsel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Hukuki terim doğru mu bilmiyorum ama Kadri Gürsel Tahliye. Avukatımız İlkan Özkan kararı gördüğünü bildirdi. Destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Harikasın Türkiye" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Kadri Gürsel'in tahliye edileceği haberinin duyulmasının ardından Gazeteci Canan Coşkun Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Gürsel'in avukatına tahliye bilgisinin verildiğini duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Yazar Kadri Gürsel, gün içinde Anayasa Mahkemesinin (AYM), Cumhuriyet gazetesi davası kapsamında verdiği "kişi güvenliği ve özgürlüğü ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği" kararına rağmen savcılığın 2,5 yıllık hapis hükmünün infazı için kendisini çağırdığını söyledi. Kadri Gürsel'in savcılığa gitmesinin ardından eşi Nazire Kalkan Gürsel'den "İletişimimiz kesildi" açıklaması geldi. Gürsel, infaz savcılığındaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından polis eşliğinde sağlık kontrolü için adli tabipliğe götürüldü.

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında açılan dava kapsamında, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme" suçundan 2 yıl 6 aylık hapis cezası onanan Kadri Gürsel, infaz işlemlerinin yapılması için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Avukatı İlkan Koyuncu ile birlikte önce İnfaz Savcılığına giden Gürsel, buradaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından polis eşliğinde sağlık kontrolü için adli tabipliğe götürüldü.

"NORMALDE HİÇ CEZAEVİNE GİRMEMEM GEREKİYOR"

Bu sırada basın mensuplarının soruları üzerine Gürsel, "Bana 20 Mayıs'ta tebligat geldi. 10 gün içinde savcılığa gelmem istenildi. Ben de süre dolmadan geldim. Bana yapılan suçlama tamamen gazetecilik faaliyetidir. 11 ay cezaevinde yattığım için şu an yasaya göre, benim denetimli serbestlik hakkını kazanmış olmam lazım. Normalde hiç cezaevine girmemem gerekiyor. Ama yasadaki bu durum nedeniyle şimdi tekrar cezaevine gireceğim. Anayasa Mahkemesi de hak ihlali başvurumuzu kabul etmiş ve haklılığımız kanıtlanmıştır. İnfazın durdurularak yeniden yargılanmam ve beraat kararı verilmesi gerekiyor" dedi.

"HAPSEDİLMEM HUKUKA AYKIRIDIR"

Kadri Gürsel, bugün Twitter hesabından açıklama yaparak hapse girmesinin söz konusu olduğunu belirtti:

"Delilsiz&keyfi biçimde 11 ay hapiste tutulduğum Cumhuriyet soruşturması&davasında gazetecilik faaliyetimin suçlanması nedeniyle hakkımda verilen&onanan 2,5 yıllık hapis hükmünün infazı için 20 Mayıs’ta 10 gün içinde savcılıkta olmam istendi.

Hakkımdaki 2,5 yıllık hükmün infazı için aldığım çağrıya uyarak bugün Başsavcılığa başvurdum. 11 aylık tutukluluğum, 2,5 yılın hapisteki infaz süresini karşılamaktadır. İnfaz gerekçesiyle yeniden hapsedilmem hukuka aykırıdır.

Cumhuriyet davasında verilen&11 aylık süresini tutuklu geçirdiğim 2,5 yıllık hapsin infazı, yasa gereği denetimli serbestlik yoluyla olmak zorundadır. Buna rağmen hapse konulmam söz konusudur.

Cumhuriyet davasında verilen ve tutuklulukta peşinen infaz edilmiş olan haksız ve delilsiz hüküm nedeniyle, değil birkaç gün, bir saniye için dahi hapsedilmem hukuken mümkün değildir, olursa, bu hukukun ağır bir ihlalidir.

AYM’nin hak ihlali başvurumdan 28,5 ay sonra nihayet 2 Mayıs’ta verdiği, ifade özgürlüğü hakkımın ihlal edildiği yönündeki kararı, aleyhimdeki sözde delili, dolayısıyla suçlamayı ve mahkumiyeti düşürür niteliktedir.

Aleyhimdeki delili, suçlamayı ve mahkumiyeti hukuken geçersiz kılarak yeniden yargılanıp beraat etmemin yolunu açması gereken AYM kararı varken, tutukluğum sırasında infaz edilmiş bir hüküm için hapsedilmem hukuksuzluğu büyütüyor.

“Herhangi bir yerdeki adaletsizlik, her yerde adalete karşı tehdittir.” Martin Luther King, Jr. Bu fotoğrafı 29 Mayıs 2019’da, hakkımda Cumhuriyet davasında verilen ve kesinleşen hapis hükmünün infazı için yeniden…

Gazetecilik faaliyetimden dolayı delilsiz, haksız&hukuksuz olarak verilmiş ve 11 aylık tutukluluğum ile peşinen, tamamı infaz edilmiş bir hüküm gerekçe gösterilerek hapse konulmam, maruz kaldığım adaletsizliği daha da artırıyor."

Kadri Gürsel'in savcılığa gitmesinin ardından eşi Nazire Kalkan Gürsel, Twitter'dan, T24'ün haberini paylaşarak "Valla ne diyeceğimi bilmiyorum. An itibarıyla iletişimimiz kesildi. Aslında biliyorum. Sinan Çetin'in polis katili oğlunu hiç hapse sokmadan denetimli serbestlikle bıraktılar. Bakalım Kadri Gürsel'e hangi muamele? Kanunen 1 saniye bile tutamazlar. Ama keyfiyet işin içine girerse bilemem" dedi.

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

LGS için geri sayım | Sınavdan önce ve sınav esnasında neler yapılmalı?

SONRAKİ HABER

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş: Cezasızlık, gazetecilere saldırıları tetikledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...