28 Mayıs 2019 18:37

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Haldun Taner’i andı

TGC üyesi, usta gazeteci, yazar, tiyatrocu Haldun Taner ölümünün 33. yılında doğduğu semt olan Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’nde anıldı.

TGC Başkanı Turgay Olcayto | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, “Meslekte İz Bırakanlar” etkinliklerinin 25.incisinde, öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazeteci gibi birçok niteliği taşıyan Haldun Taner’i, Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’nde andı.  Anma programında Taner’in eşi Demet Taner de bulundu.

Haldun Taner, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından birisi, Türkiye'de epik ve  kabare tiyatro türünün öncüsüydü.  Haldun Taner, 1915 yılında Çemberlitaş’ta doğmuştu. Yazarlığının yanı sıra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü ve Edebiyat Fakültesi, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde edebiyat, sanat tarihi ve tiyatro dersleri verdi. Milliyet Gazetesi’nde yazarlık  yaparken 7 Mayıs 1986’da İstanbul’da hayatını yitirdi.

TURGAY OLCAYTO: PEK ÇOK ÖĞRENCİ YETİŞTİREREK TİYATROYA KATKIDA BULUNDU

Anma toplantısında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto şunları söyledi; “Haldun Taner, Türk yazın dünyasına büyük katkıları olan önemli bir değerimizdi. Tiyatro konusunda uzmanlığı dışında edebiyatımızın usta bir öykücüsüydü. ‘Şişhaneye Yağmur Yağıyordu’ öykü kitabıyla ve ‘Keşanlı Ali Destanı’ ile uluslararası alanda ün yaptı. Haldun Taner  iyi bir gazeteciydi. Tercüman ve Milliyet’te uzun yıllar sanat yazıları yayınlandı. Pek çok öğrenci yetiştirerek tiyatroya katkıda bulundu. Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile kurduğu Deve Kuşu Kabare Tiyatrosu toplumun büyük beğenisini kazandı. Özetle çok yönlü bir sanat  insanını ve TGC’nin bir üyesini anmış olmaktan ötürü mutluyuz.”

AHMET ÖZDEMİR: HALDUN TANER ÖYKÜCÜLÜĞÜMÜZÜN BİR KLASİĞİYDİ

TGC Genel Saymanı  Gazeteci  Yazar Ahmet Özdemir ise toplantıda bir sunum yaptı. Özdemir,  Haldun Taner’in sanatı ve  eserleri ile ilgili bilgi verdi. Haldun Taner’in özellikle öykücülüğümüzün bir klasiği olduğunu söyleyen Özdemir, “Bunu kişiliğinin, öykülerinin insancıl özüne borçludur. Derinlik, incelik ve kurgu işçiliği kadar, gözlem ve ayrıntı çeşitliliği yönünden de zengindir Taner öyküsü ” dedi ve şöyle devam etti: “Haldun Taner, hikâyelerinde insanın yaşayış biçimleri üzerinde durdu. Aksaklıkları mizah unsurunu kullanarak anlattı. Eski ve yeni yaşayış arasında kalmış insanları ve sonradan görme zenginlerin tutarsızlıklarını, çelişkilerini ikiyüzlülüklerini sergiledi.  Haldun Taner, mümkün olduğu sürece çekişmelerden uzak durdu. Ama inandığı ve eserlerinde derin bir insanlık sevgisiyle iç içe yoğurduğunu gördüğümüz fikirlerinden asla ödün vermedi. Namuslu bir aydın tavrıyla bunun sorumluluğunu hep taşıdı. Ölümünün 33.  yılında saygıyla rahmetle arıyoruz.”

DEMET TANER: HALDUN TANER TÜRK AYDINLANMASININ NEFERLERİNDEN BİRİYDİ

Haldun Taner’in eşi Demet Taner ise toplantıda duygularını şöyle dile getirdi: “Haldun Taner her şeyden önce bir aydınlanmacıydı. Türk aydınlanmasının neferlerinden biriydi. Bizim aydınlanmaya her zaman ihtiyacımız var. Gençlere, yol göstericilere ihtiyacımız var.  Atatürk’le başlayan aydınlanma sürecinin devam etmesini, kesintiye uğramamasını ve bu gençlerin aydınlanmacılar sayesinde batı uygarlığına eş değerlerle yetişmesini can-ı gönülden diliyorum. Umarım ki öyle olur.”

Toplantıya çok sayıda gazeteci katıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiltereli gazetecilerden Türkiyeli gazetecilerle dayanışma

SONRAKİ HABER

İspanya’da seçimi sol kazandı, koltukları sağcılar aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...