29 Mayıs 2019 01:01

Tunceli-Dersim tartışmasına dair konuşan yurttaşlar: Referandumla halka sorulsun

Dersim'de belediye tabelasına Dersim isminin kullanılmasına ilişkin yaşanan tartışmayı yurttaşlara sorduk. Halk, referandum istediğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Serpil BERK
Orhan KURUL
Dersim

Belediye tabelasında Tunceli-Dersim ismi tartışmasına dair Evrensel’e konuşan yurttaşlar, Tunceli isminin kentin kültürüne uymadığını dile getirerek, ismin sadece belediye tabelasında değil, şehir tabelasında da değiştirilmesi gerektiğini ve referandum yapılarak isim değişikliğinin halka sorulmasını istiyor.

Belediye Meclisinin, belediye tabelasında Tunceli yerine Dersim isminin kullanılmasına ilişkin aldığı karar birçok çevre tarafından tartışıldı. MHP liderinin "Türkiye’de Dersim diye bir vilayet yoktur, olmayacaktır" söylemi meselenin en çok tepki çeken yaklaşımlarından biri.

Alınan karar Tunceli Valiliğinin Erzincan İdare Mahkemesine başvurusu sonrası durduruldu. Tunceli-Dersim isim tartışmalarını yurttaşlara sorduk.

"ERDOĞAN DA KAÇ DEFA DERSİM DEDİ"

Gün içerisinde her zaman yoğun olan kahveler sokağına gidiyoruz. İlk olarak Erdal Balıkçı’ya (48) soruyoruz tartışmaları nasıl değerlendirdiğini, "İsim değiştirilmesini doğru karar olarak değerlendiriyorum. Önce de kullanılan bir isim zaten, niye bu kadar gündem yaptılar anlaşılır değil. Dersimliler buraya Dersim diyor kime ne? Gittiğimiz yerde nereden geldin dediklerinde Dersim diyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan da daha önce kaç defa Dersim dedi. Bahçeli kan üzerinden siyaset yapan biri o yüzden söyledikleri şaşırtmadı bizi" diyerek tepkisini gösteriyor.

"TUNCELİ İSMİ KATLİAMI HATIRLATIYOR"

Erdal Balıkçı ile aynı masada oturan Veysel Solmaz da (53) tartışmalara tepki göstererek, "Devletin bu mesele ile yüzleşmesi lazımken tartışma kısır döngü şeklinde devam ediyor. Dersim ismi sadece belediye tabelasında yer almamalı şehrin isminin de değişmesi lazım. Dersim isminin bizim için tarihi bir anlamı var. Tunceli ismi bize katliamı hatırlatıyor. O yüzden hem katliamla hesaplaşılmalı, özür dilenmeli ve Dersim ismi iade edilmelidir" diyor.

"HALK NE DİYORSA SONUÇ O OLSUN"

Seyit Rıza Meydanı’nda sohbet ettiğimiz Ali Rıza Koç (37) kararın halka sorulması gerektiğini dile getirerek, "Referanduma gidilsin ve halk ne diyorsa sonuç o olsun. Göreceğiz ki o zaman halkın büyük çoğunluğu Dersim diyecektir. Ancak öyle yapmıyorlar, Dersimliler yerine konuşuyorlar. Örneğin Hatay denilen şehre halk Antakya diyor ve bu sorun olmuyor da biz Tunceli yerine Dersim deyince mi sorun oluyor?  Bunun yanı sıra burada kayyum döneminde bizim hiç kültürümüzle ilişkisi olmayan park isimleri var onların da kaldırılması lazım. Belediye bu konuda da kararlar almalı" diyor.

"BELEDİYE BAŞKANI DAHA DİRAYETLİ OLMALI"

Memur olduğu için isim vermek istemeyen bir kadın yurttaşla konuşuyoruz. İsim değişikliği kararını doğru bulduğunu  ifade ederek, "Tabela değişmeli, ama şehrin tümden isminin değişmesi için de adımlar atılmalı. Belediye başkanı ve çalışanları isim değişimi konusunda daha dirayetli olmalı. İl makamının oluruna bakacağız deyip içinden çıkmamalı, bu konuda ısrarcı ve cesaretli olmalı" diyor.

"HALKIN İRADESİNE SAYGI DUYULMALI"

Dersim ismini öneren KHK ile ihraç edildiği için mazbatası alınan Devrimci Güçbirliğinin EMEP’li Meclis Üyesi Hıdır Demir, seçim programlarında Dersim ismine dair çalışmaların yer aldığına dikkat çekerek, "Demokrasi diyenler Dersim halkının iradesine saygı duymalıdır. Bu tekçi anlayıştan vazgeçilmelidir" diyor.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci kadınlar: Cam tavanları yıkıp eşit işe eşit ücret alacağız

SONRAKİ HABER

İstanbul seçimleri için "Susma Anlat" inisiyatifi kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa