12 Ekim 2012 10:07

İş güvencesi de tazminat hakkı da kaldırıldı

KOBİ’lerde çalışan işçilerin sendikal güvencesi sona erdi. İşçi sayısı 30’dan az olan işyerlerinde sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atılan işçilere yeni getirilmek istenilen işe iade hakkından vazgeçildiği gibi, bugüne kadar yararlanmakta oldukları bir yıllık ücret tutarındaki tazminat hakkı da ortadan kald

İş güvencesi de tazminat hakkı da kaldırıldı
Paylaş

Küçük işyerlerinde sendikalı olduğu için işten atılan işçiler artık sendikal tazminat alamayacak. Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında işçi ve işveren sendikaları arasındaki mutabakata aykırı olarak değişiklik yapıldı.

Halen işçi sayısı 30 kişiden az olan işyerlerinde sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atılanlara 12 aylık ücret karşılığı tazminat ödeniyor. TBMM gündemindeki tasarıda ise bu hak bir adım daha ileri götürülerek, sendikalı olduğu için işten atılanlara tazminatın yanı sıra işe iade hakkı da öngörüldü. Tasarıyla ilgili olarak işçi ve işveren sendikaları arasında yapılan görüşmelerde de bu konuda görüş birliği sağlandı.

ÖRGÜTLENME HAKKI FİİLEN KALKTI

Fakat tasarının dün geceki görüşmeleri sırasında AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş imzasıyla verilen önergeyle, mevcut durumun da gerisine düşüldü. İşçi sayısı 30 kişiden az olan işyerlerinde sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atılanların hem tazminat hakkı, hem de işe iade hakkı kaldırıldı. Önerge ilk okunduğunda karşı çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, daha sonra karıştırdığını belirterek önergeyi savundu.

MHP Milletvekili Mehmet Şandır, tasarının tarafların uzlaşmasıyla hazırlandığını, ancak şimdi hükümetin gece yarısı önergesiyle mutabakatı kökünden bozduğunu söyledi.

CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Musa Çam ve İzzet Çetin de önergeye karşı çıkarak, bakanın işverenin tarafında hareket ettiğini belirtti.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de işyerlerinin büyük çoğunluğunda çalışan işçi sayısının 30’un altında olduğunu kaydederek, örgütlenme hakkının fiilen ortadan kalkacağını söyledi. Bakan Çelik ise işveren tarafının işçilerin beş altı maddedeki taleplerini kabul ettiğini, işverenin de 30 kişinin altında işçi çalıştıran işletmeler için böyle bir düzenleme talep ettiğini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Freddy* Ödülü AB’nin

SONRAKİ HABER

Cezaevinden Erdoğan’a soru önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...