29 Mayıs 2019 00:19

Bem-Bir-Sen’in İBB’de imzaladığı TİS’in kamera arkası!

Bem-Bir-Sen İBB'de, Tüm Bel-Sen’in Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı sırasında imzalanan sözleşmeyi taslak olarak sundu.

Fotoğraf: Bem-Bir-Sen

Paylaş

Satı BURUNUCU
Tüm Bel-Sen MYK
Üyesi

23 Mayıs’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve bağlı kuruluşları İSKİ ile İETT’de çalışan 13 bin belediye emekçisini kapsayan, 9 aylık toplusözleşme, Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen ile İBB’nin kayyum yönetimi arasında imzalandı.

Aynı günün akşamında Bem-Bir-Sen tarafından düzenlenen iftar yemeğinde, AKP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’a, sanki sözleşmeyi imzalayan belediye başkanıymış gibi söz verildi. Ekrem İmamoğlu ve diğer belediye başkan adaylarının çağrılmadığı yemekte Binali Yıldırım, toplusözleşmenin ayrıntıları hakkında bilgi verip “Hayırlı olsun” derken, başbakanlığı döneminde on binlerce taşeron işçisini mağdur eden KHK’nin ne kadar haksızlığa neden olduğunu anlattı. Memur-Sen’in açıkça destek sunduğu Yıldırım, “Belediye memurları çalışmıyor deniliyor, hadi oradan, bu işleri kimler yapıyor? 23 Haziran’da bu mübarek şehrin belediye başkanı olacağım ve gece gündüz birlikte çalışacağız” biçiminde konuştu.

ÖNEMLİ SORULAR

Peki, henüz belediye emekçilerinin dahi tam metnine ulaşamadığı bu toplusözleşmeyle ilgili süreç nasıl işledi?

Bir seçim yatırımı olarak yapılan sözleşmenin belediye emekçileri açısından ne anlamı var?

Yerel seçimlerin arkasından Cumhurbaşkanı’ndan Adalet Bakanı’na kadar yerel yönetim iş kolundaki örgütlenme sürecinde söylenen sözlerden sonra, hükümetle Memur-Sen arasındaki iş birliğini açık etmesi açısından, bu sözleşme ne ifade ediyor?

Belediye emekçilerinden habersiz, apar topar imzalanan toplusözleşme süreci şöyle gelişti: Ekrem İmamoğlu, mazbatasını alabildikten sonra, yetkili sendika Bem-Bir-Sen ile toplusözleşme imzalamak için belediye meclisinden yetki aldı. Ancak, her ne kadar belediye başkanlığına toplusözleşme çağrısı yapsa da Bem- Bir-Sen, süreci uzatarak masadan kaçtı. Sözleşmeyi İmamoğlu ile yapmak istemedi.

SEÇİM YATIRIMI

Son 15 yıldır, 2 yılda bir merkezi hükümetin toplugörüşme sürecinde belirlediği ücretin üzerinde bir taleple sözleşme yapmayan ve üstündeki artışları “Sayıştay zimmet çıkarır ve yasal değil” gibi bahanelerle reddeden Bem-Bir-Sen, sendikamız Tüm Bel-Sen’in İstanbul 1 No’lu Şubesi ile Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı sırasında imzalanan toplusözleşmesini taslak olarak sundu. Bu toplusözleşme sendikamızın imzaladığı en iyi sözleşmelerden biri olarak, alınan 5 ikramiye ile birlikte belediye emekçilerinin aylık ortalama 2 bin 600 TL toplusözleşme farkı kazanmasını sağlamıştı. Yine çalışma koşulları ve herkesin eşit olarak yararlandığı bir sözleşme olması açısından da başkaca kazanımları var.

Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı sürecinde imzaladığımız sözleşmeyi taslak olarak sunan Bem-Bir-Sen’in İBB çalışanı emekçilerden habersiz olarak imzaladığı sözleşmede, her zamanki gibi işveren temsilcileri için ayrı ücretlendirme, performans kriteri ya da cezalandırma maddelerinin olup olmadığını henüz bilemiyoruz. Ancak kamuoyu ile paylaşıldığı kadarından anladığımız 1500 TL brüt TİS farkının yanı sıra 1000 TL’lik 3 ikramiye konulmuş durumda.

Belediye emekçilerinin değerlendirmesi ise şöyle “15 yıldır en kötü sözleşmeye imza atanlar, İBB seçimleri üzerinden, seçim yatırımı adına nispeten daha iyi bir sözleşme imzaladılar. Tıpkı öğrenci akbilleri ve suyun ucuzlatılmasında olduğu gibi bu işin de kazandıran bir yanı oldu.”

AKP’YE AÇIK DESTEK

Dokuz ayı kapsayan ve somut kazanımlardan çok bol bol vaat içeren toplusözleşmenin, öğrenebildiğimiz diğer maddelerinden bazıları ise şöyle:

- 31 Aralık 2019 tarihine kadar geçerli olacak sözleşme sürecinin 8 Mart tarihini kapsamamasının rahatlığı ile sanırız, 8 Mart’ta kadın emekçilerin izinli sayılması

- İBB ve iştiraklerine bağlı spor ve sosyal tesislerinden personelin indirimli faydalanması için çalışma yapılması

- Çalışanların İstanbul sınırları içinde konut sahibi olması için çalışma yapılması...

Hızla imzalanan toplusözleşmenin akşamına düzenlenen ‘aile iftar yemeği’nde sanki İBB’nin belediye başkanıymış gibi Binali Yıldırım’a kürsü açan Bem-Bir-Sen, böylece desteğini de açıklamış oldu. Bem-Bir-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanlığının yazılı açıklamasında Validen, AKP’nin belediye başkan adayına kadar edilen teşekkürler de bu desteğin ifadesidir.

EMEKÇİLER FARKINDA

Sonuç olarak belediye emekçileri, on binlerce taşeron çalışanı mağdur eden KHK’nin kimin başbakanlığında çıkarıldığını da, bu toplusözleşmenin neden İmamoğlu ile imzalanmadığını da, 15 yıldır 1 TL bile artı kazanım sağlamadan sözleşme imzalayan Bem-Bir-Sen’in neden şimdi 3 ikramiyeli, bol vaatli bir sözleşme imzaladığını da gayet iyi biliyor.

Bu toplusözleşme Memur-Sen ve bağlı sendikası Bem-Bir-Sen’in hükümet, AKP yandaşlığı, işveren ve kayyum yönetimi iş birliğinin yazılı belgesi durumundadır. Günün birinde “İBB elimizden giderken eeey sendikalar siz ne yaptınız?​” gibi bir soru gelirse, Memur-Sen’in vereceği yanıtlardan birisi budur. Tıpkı anayasa referandumundaki gibi, tıpkı OHAL sürecindeki gibi, tıpkı başkanlık seçimindeki gibi...

ÖNCEKİ HABER

PFDK'den Fatih Terim'e 3 müsabakadan men cezası

SONRAKİ HABER

Sendikalaştığı için işten atılan Şehriban Yeler: Mücadelem sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...