29 Mayıs 2019 00:13

Metal işçileri: TÜPRAŞ’taki dayatmalar bizim de karşımıza çıkacak

Koç’un MESS’in en etkili grubu olduğunu belirten metal işçileri, "TÜPRAŞ işçisinin talepleri bizim de talebimiz" diyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Koç Holding'in TÜPRAŞ’ta 3 yıllık sözleşme dayatması, mazeret izinlerinin azaltılması ve vardiya değişikliği dayatmaları metal işçilerinin de gündeminde. Sözleşme döneminde MESS’i muhatap alan BOSCH işçileri, “TÜPRAŞ demek Koç, Koç demek MESS demek. Saldırının bir fabrikayla sınırlı kalmayacağını bilmemiz gerek, sırayla diğer iş kollarında da bunları yapmak isteyecekler. Bu dayatmalara karşı direnen TÜPRAŞ işçilerinin talepleri bizim de talebimiz” dedi.

MESS’in metal fırtınadan kalan bir acısının olduğunu söyleyen bir BOSCH işçisi, “Daha o hesap kapanmadı bana göre. Geçen sözleşmede de istediklerini yapamadılar. Bugün TÜPRAŞ’ta yaşananlar MESS grup sözleşmelerinde de nelerin yaşanacağını az çok gösteriyor. Farklı iş kollarındayız ama şu bir gerçek, TÜPRAŞ demek Koç demek, Koç demek MESS demek. MESS’in en etkili grubu Koç. O yüzden orada hayata geçirdikleri her şeyi bizim sözleşmede de hayata geçirmek için uğraşacak. Onların uğraştığı gibi biz de mücadele edeceğiz” dedi.

TÜPRAŞ’TAKİ SALDIRI TÜPRAŞ’LA SINIRLI KALMAYACAK

Fabrikada çalışan birçok işçinin sağlık sebeplerinden dolayı fizik tedavi gördüğünü, rapor aldığını ifade eden başka bir BOSCH işçisi ise “Bu durum patronları rahatsız ediyor ve buna bir çözüm bulmak istiyorlar. TÜPRAŞ’ta mazeret izinlerinin azaltılması yönündeki girişim boşa değil bence. Aynısı bizim sözleşmede de gündeme gelecek. Dayattıkları o üç madde kesin bizim sözleşmede de en çok tartışılacak konu olacak. Bu dayatmalara karşı direnen TÜPRAŞ işçilerinin talepleri bizlerin de talepleri. Saldırının bir fabrikayla sınırlı kalmayacağını bilmemiz gerek, sırayla diğer iş kollarında da bunları yapmak isteyecekler” diye konuştu.

GEÇİM DERDİ HER GEÇEN AY BÜYÜYOR

Geçim sıkıntısının her geçen ay daha da arttığını ifade eden bir işçi de “Bugün A101’e 100 lirayla giriyorum yemin ediyorum hiçbir şey almadan çıkıyorum ama o 100 liradan elde bir şey kalmıyor. Biz o açıkladıkları enflasyon paketinde yer alanları yiyip içmiyoruz. Bizim yiyip içtiklerimiz peynir, zeytin, soğan, patates. Onlara gelen zamlar da ortada. Bugün AKP’ye oy vermiş işçilerden şunu daha fazla duyuyorum. ‘Ben sözleşmeden iyi bir zam bekliyorum. Benim hakkımı ne yapıyorsa yapsın sendika alsın. Ben markete, pazara gittiğimde kimse bana demiyor sen AKP’lisin sana şu kadar indirim diye.’ bunu dillendiriyorlar artık” diye konuştu.

NEYİN BİRLİĞİNİ BOZUYORUZ?

Fabrikada Türk Metal’in seçilmiş temsilcilerinin görevden alınarak, yerine başkalarının atandığını ifade eden bir işçi de “Neden bu yapıldı kimse bilmiyor. Bir şey de söylemiyorlar. Delegeler toplantı talep e,diyoruz, birliğimizi bozmayalım cevabı veriliyor. Neyin birliğini bozmayalım anlamış değilim. Bugün muhtar seçiyorsun, belediye başkanı seçiyorsun, başbakan seçiyorsun ama kendi fabrikanda kendi temsilcini seçemiyorsun” dedi.


MÜCADELENİZ MÜCADELEMİZDİR

Arçelik BMİ işçileri
Ankara

Merhaba kardeşlerim,

TÜPRAŞ’taki haklı mücadelenizi dört gözle izliyoruz ve sizden öğreniyoruz. Bu yılın sonunda bizim yani metal işçilerinin de toplu sözleşme dönemi başlayacak ve sizin attığınız her adım aldığınız ve koruduğunuz her hak bizim de önümüzdeki sözleşmede belirleyici olacak. Koç patronlarının ve yöneticilerinin toplusözleşme döneminde nasıl bir tutum aldığını biz de geçen dönem toplusözleşmelerde gördük. Ellerinden gelse bizi kuru bir ekmeğe kul edecekler ama bizim işçilerin mücadelesi onları durduran tek şey. Birliğimizi dayanışmamızı her seferinde bölmeye çalışacaklar.

Evrensel'e konuşan bir TÜPRAŞ işçisinin dediği gibi eşimle bile aramı açmaya çalıştılar. Yaparlar ama bizim de yapacağımız çok şey var. Sadece fabrikada birlik de yetmez, ailemizle akrabalarımızla, tüm şehirle dayanışma içerisinde olmak gerekir.

Eğer fabrikalarda kendi komitelerimizi kurar ve yan yana çalıştığımız arkadaşlarımızla birliğimiz güçlendirirsek bizi ne sendika satabilir ne Koç bizim haklarımızı gasbedebilir. Kardeşlerim sizin üzerinizde denenen vardiya ve esnek çalışma uygulamasından sakın geri adım atmayın. Çünkü bu uygulama sadece sizin sorununuz değil. Bugün size uygulanan yöntem yarın metal işçilerine, oradan başka yerlere de sıçrar. Ama sizin alacağınız zam koruduğunuz her hak bize de örnek olacak.

Mücadeleniz mücadelemizdir.

ÖNCEKİ HABER

The hunger strikes and the door left ajar from Syria

SONRAKİ HABER

PFDK'den Fatih Terim'e 3 müsabakadan men cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...