12 Ekim 2012 10:17

Freddy* Ödülü AB’nin

Norveç’in Oslo kentinde bulunan Nobel Ödül Komitesi, bir kez daha Barış Ödülü konusunda herkesi şaşırtacak bir karara imza attı. Üç yıl önce ABD Başbakanı Barack Obama’yı ödülü layık gören komite, bu yıl Nobel Barış Ödülü’nü son yıllarda hem dış politikasını hem de yapı

Freddy* Ödülü AB’nin
Paylaş
Yücel Özdemir

Nobel Ödül Komitesi Başkanı ve Norveç eski Başbakanı Thorbjörn Jagland ve Nobel Enstitüsü Başkanı Geir Lundestad tarafından yapılan açıklamada, gerekçe olarak son 60 yıl içinde AB’nin Avrupa’da barışı koruması gösterildi. İçinde bulunduğumuz dönemde bütçe açığı krizi ve sosyal çalkantıların yaşandığı Avrupa’da geçmişte atılan başarılı adımlara dikkat çekmek istediğini söyleyen komite başkanı, AB’nin başarılı bir şekilde barış ve demokrası için mücadele ettiği ileri sürüldü. Geçmişte Almanya ile Fransa arasında büyük savaşların yaşandığına dikkat çeken 6 kişilik komite, bundan 60 yıl önce her iki ülke arasında imzalanan anlaşmayla artık savaşın mümkün olmadığı dile getirildi. Açıklamada, ayrıca AB’nin Güney Avrupa ülkelerinin demokratikleşmesine de büyük katkılar sağladığı dile getirildi.

BALKAN SAVAŞI KİMİN ESERİ?

Nobel Ödül Komitesi her ne kadar AB’nin son 60 yıl içinde Avrupa’da barışı sağladığını ileri sürse de, gerçek bunun aksi yönde. 200 binden fazla insanın canına mal olan Yugoslavya’nın parçalanması, Sırp-Bosna boğazlaşmasının arkasında asıl olarak AB üyesi ülkelerin olduğunu bilmeyen yok. Balkanları ele geçirme adına gerçekleştirilen etnik savaşlar, AB üyesi ülkelerin kışkırtması, askeri ve siyasi desteğiyle oldu. Bu nedenle, AB’nin kıta genelinde savaşlara karşı barışı koruduğu iddiası gerçeği ifade etmiyor.

AB BARIŞ İÇİN Mİ VAR?

1901 yılından bu yana verilen Nobel Barış Ödülü, ödüle adını veren bilim insanı Alfred Nobel’in vasiyetine göre, ödülün son bir yıl içinde barış konusunda çaba harcayanlara verilmesi gerekiyor. Barış Ödülü’nün 125. sahibi olan AB’nin son bir yıl içerisinde “barış” konusunda yaptığı ciddi bir çalışma olmamakla birlikte, savaş adına daha çok çaba harcadığı açıktır. En çok da, Libya’nın işgal edilmesi sırasında bu dikkat çekti. AB üyesi Fransa ve İngiltere öncülüğünde gerçekleşen, diğer AB üyeleri ve kurumları tarafından da desteklenen işgal sonucunda 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. Keza, Suriye’de sürmekte olan çatışmalarda da AB taraflar arasında barışın sağlanmasından çok savaşın körüklenmesi için muhalif güçlere destek veriyor.

AB’nin dış politikası ve yapısı son yıllarda militarist bir karakter kazandı. Başka ülkelerin işgal edilmesi için AB Ordusu’nun kurulmasını kararlaştıran AB, gerektiğinde NATO ve diğer uluslararası kurumların desteği olmadan hareket edebilecek. Keza, Fransa ve Hollanda tarafından reddedilen AB Anayasası’nda ifade edilen AB’nin dış politikasının militaristleştirilmesi ve üye ülkelere silahlanma zorunluluğunun getirilmesi yönündeki maddeler olduğu gibi Lizbon Sözleşmesi’nde yer aldı. Bu nedenle, AB günümüzde her zamankinden çok daha fazla askeri ve militarist bir karakter kazanmış durumda. Bu nedenle, Nobel Ödül Komitesi’nin AB’yi Nobel Barış Ödülü’ne layık görmesi, Barack Obama’nın ödülü layık görülmesinden farklı değildir. Çünkü, AB, bu ödülü hiç bir şekilde hak etmiyor.

Bu nedenledir ki; ödülün AB’ye verilmesi pek çok kesim tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Ancak ödülün Norveç’in AB’ye bir “sıcak mesajı” olabileceği de ifade ediliyor. Çünkü, Norveç’te yapılan iki referandumda AB üyeliğine “Hayır” çıkmış ve ülke birliğe üye olamamıştı.

Son tercih ile birlikte, Nobel Barış Ödülü’nün barış alanında mücadele eden kişi ve kurumlara verilen bir ödül olmadığı bir kez daha anlaşılmış bulunuyor.

DİĞER ADAYLAR KİMDİ?

Halbuki ödül, gerçekten sürmekte olan savaşlara karşı etkili mücadeleler yürüten, barışın sağlanması için caba sarf eden kurum ve kişilere verilerek bu yönde bir cesaretlendirme yapılabilirdi. Bu yıl AB’nın dışında ödül için Myanmar Başkanı Thien Sein, Moskova Yankısı Radyosu, Kübalı doktor ve insan hakları savunucu Oscar Eilas Biscet Gonzalez de aday gösterilmişti. Nobel Barış Ödülü geçen yıl Yemenli Gazeteci Tavakkul Karman, Liberya Devlet Başkanı Ellen Janson-Sirleaf ve Liberya’nın ilk Cumhurbaşkanı Leymah Gbowee’ye verilmişti.

Karar AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barasso ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz tarafından sevinçle karşılandı. 930 bin değerindeki Nobel Barış Ödülü, 10 Aralık’ta Oslo’da düzenlenecek bir törenle AB temsilcilerine verilecek. (Köln/EVRENSEL)

* Fred, Nobel Barış Komitesinin konuştuğu dil olan Norveççede “barış” anlamına geliyor.


‘BU BİR NORVEÇ ŞAKASI’

Norveç’te internet sitelerinde Nobel Barış Komitesi’nin kararıyla dalga geçildi. İnternet haber sitelerinde, “Bu yılın Norveç şakası”, “Barış ödülü saçmalığın sembolü oldu” gibi yorumlar yer aldı.

Politikacılardan da benzer yönde açıklamalar geldi. Avrupa Parlamentosu Üyesi Çevre partili Carl Schlyter, “Bu ödül 50 yıl önce verilseydi, bir anlamı olurdu. AB’nin artık askeri hedefleri var. Bu ödül çok yanlış oldu dedi.

2012 Nobel Barış Ödülü’nü Avrupa Birliği adına alacak olan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise çok mutlu.
Rompuy, ödülü 10 Aralıkta Oslo’da almaya gitmeden önce anın tadını çıkaracaklarını söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşçiyi sakat bıraktı, ailesini tehdit ediyor

SONRAKİ HABER

İş güvencesi de tazminat hakkı da kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...