27 Mayıs 2019 16:26

Muğla'da kadınlar çocuklarını okutmak için tütünün acısına katlanıyor

Muğla’da günlük 70 lira yevmiye için sıcak havada sabahtan akşama kadar tütün diken kadınlar, çocuklarını okutma, çeyiz hazırlama hayaliyle zorluklara katlanıyor.

Fotoğraf: Cavit Akgün/DHA

Paylaş

Cavit AKGÜN
 

Muğla’da sabahın ilk ışıklarında 70 lira yevmiyeyle sıcak havada tütün diken kadınlar, çocuklarını okutma, çeyiz hazırlama hayaliyle zorluklara katlanıyor.

Ege’de tütüne 1990’da kota getirilmesiyle umudunu zeytine bağlayan yüzlerce aile, Muğla ve ilçelerinde özel sektörün ihtiyaca göre alım yapması nedeniyle tütün ekimine yeniden dönüş yapmaya başladı.

Tütün ekili tarlalarda çalışanlar ise maddi olarak sıkıntı yaşayan kadınlar. Sabahın 7’sinden akşam güneş batıncaya kadar 70 lira yevmiyle ile çalışan kadınlar kestikleri çorapları eldiven yapıyor. 30 derece sıcaklıkta yüzleri kavrulan kadınların kimisi çocuklarının eğitim masrafı, kimisi ise çeyiz hazırlamak amacıyla tarlada çalışıyor.

2 çocuk annesi Aysel Uyar, “Ekmek parası için arkadaşlar ile birlikte çalışıyoruz. Tütün, emek isteyen bir iştir. Sıcaklarda çalışmak zor oluyor. Evde otursak ne yapalım, 5 kuruş para veren var mı? Ekmek paramız için katlanmak zorundayız. Muğlamızda bizim yapabileceğimiz başka bir iş alanı da yok. Güneş bazen baş ağrısı yapsa da aldırış etmiyorum. Tütün fidesi toprakla buluştuktan sonra kırımı yapılıyor ve iplere diziliyor. Kurutulmaya bırakıldıktan sonra ise firmalara satılıyor” dedi.

4 çocuk annesi Elif Çelebi ise “Eskiden tütünü kendimiz dikerdik. 2 yıldır yevmiye ile başkalarının tarlalarında çalışıyorum” dedi.

Muğla ve ilçeleri Fethiye, Kavaklıdere, Menteşe, Milas, Ula ve Yatağan’da yaklaşık 21 bin 753 hektar alanda tütün ekimi yapılıyor. Yaklaşık bin kadın işçi bu tarlalarda çalışıyor. (Muğla/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Bir deneyim olarak “Taşkışla Şenlik”

SONRAKİ HABER

Vietnam'da 1,7 milyon domuz itlaf edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...