27 Mayıs 2019 10:55

Sibaş işçilerinden Çineli maden işçilerine destek ziyareti

Aydın'da sendikalaştıkları için işten atılan ve direnen Sibaş işçileri, silikozise yakalanan Çineli maden işçilerini ziyaret etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aydın Söke’de Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları için onlarca işçinin işten atıldığı Sibaş Gıda’da direnişte olan işçiler, sağlıksız çalışma koşulları nedeniyle silikozis hastalığına yakalanan Çineli maden işçilerini ziyaret etti. 

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek, insanca çalışma, insanca yaşam olacak” pankartıyla ziyarete gelen Sibaş işçileri, maden işçileri ve Çine Yaşam Platformu tarafından karşılandı.

Eysim Madencilik’te çalışırken silikozis hastası olan ve hasta diye işten atılan İlyas Tekin, ”Sibaş işçisi arkadaşların destekleri bizim için çok değerli. İşçilerin birliği önemli ve birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var” dedi.

Maden patronlarının silikozise yakalanan işçileri kapının önüne koyduğunu belirten Tekin, “Atılan işçi arkadaşlar tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanmasına ve işten atılmasına rağmen tepki göstermiyor. Çünkü patron aileden birini işe alıyor ve ‘Fabrikanın imajına zarar verirsen onu işten çıkarırım’ diye tehdit ediyor” diyerek işçilerin çaresizliğine dikkat çekti.

Kendilerinin ilk defa bir mücadele başlattıklarını belirten Tekin “Hep birlikte mücadele etmek için Çine Yaşam Platformunu (ÇİYAP) kurduk. Bunun üzerinden madenlerde çalışma koşullarının düzeltilmesi ve tüm haklarımız için mücadele etmeye çalışıyoruz” dedi.

"CHECK UP YALANLARINI BIRAKSINLAR, SAĞLIKLI ÇALIŞMA ORTAMI YARATSINLAR"

Gazetelerde Eysim Madencilik ile ilgili çıkan haberlere de değinen Tekin, son olarak ‘İşçilerine check up yaptırıyor’ şeklinde haber yapıldığını hatırlatarak, "Ben çalıştığım 4 yıl boyunca check up yüzü görmedim. Yeni işçilere işe başlamadan önce sağlıklı olup olmadıklarını anlamak için yaptırıyorlar. Check up yaptırıyoruz yalanlarını bıraksınlar fabrikada sağlıklı çalışma ortamı yaratsınlar” dedi.

İşçilerin sermayeye karşı birleşmek ve birlikte mücadele etmekten başka çarelerinin olmadığını belirten Tekin, Sibaş işçilerine destekleri için teşekkür etti.

"İŞİMİZİ GERİ İSTİYORUZ"

Sibaş işçileri adına konuşan Meral Yıldız ise “Bizim de sizin gibi sorunlarımız vardı. Çalışma şartları kötüydü, hakaretler vardı, ücretler yetersizdi. Biz de sendikada örgütlenerek birlikte haklarımızı alabileceğimize karar verdik ve sendikalaştık. Sendika lafını duyan patron bizi işten attı. Biz 1 yıl oldu işten atılalı. İlk zamanlar belki uzlaşırız, bir anlaşmaya varırız diye kendimizi bir adım geride tuttuk. Ama baktık gördük olmuyor, patronun uzlaşmaya niyeti yok, işçi atmaya devam ediyor. 150 günden bugüne de Sibaş’ın önünde çadır kurduk, direniyoruz. İşimizi geri istiyoruz” dedi.

28 Mayıs ve 30 Mayıs tarihlerinde işe iade davalarının duruşması olacağı bilgisini veren Yıldız, mahkemenin sonuçlanmasını ve işe iade kararı verilmesini beklediklerini belirtti. Dava sonucu işe geri alınmazlarsa, dava bitti diye direnişin bitmeyeceğini belirten Yıldız, işbaşı yapana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

"3500 İŞÇİ SİLİKOZİS HASTASI OLMA ADAYI"

Çine Yaşam Platformu sözcüsü Ahmet Uslu da Çine’de fabrikalarda ve dağlardaki maden ocaklarında 3500 işçinin çalıştığını belirterek “3500 işçinin tamamı silikozis adayıdır. Hatta içlerinde şu anda hastalığa yakalananlar da olabilir. Hastaneye kontrole gitmedikleri için bilinmiyordur. 3500 işçi arkadaşımıza buradan bir kez daha sesleniyoruz, onları mücadeleye davet ediyoruz. Kendi yaşamlarına ve haklarına sahip çıkmalarını istiyoruz. Çünkü onlar gelmeden maden patronlarının saldırıları durmaz” dedi.

Madenlerde işçilerin silikozis olmasını önlemenin mümkün olduğunu belirten Uslu “Nasıl mümkün? Fabrika toz emici fanlarla, çalışılan ortamı daha sağlıklı hale getirebilir ve işçilere kaliteli maskeler kullandırabilir” dedi.

Ziyarette hazır bulunan Eğitim Sen Çine Şube Başkanı Alp Altınörs, alınması gereken önemlere değindi. Sendika olarak maden işçilerinin yanında olduklarını belirten Altınörs, işçilerin birliğinin başarı için zorunlu olduğunu, Sibaş işçilerinin direnişlerinin kazanımla sonuçlanmasının işçi sınıfının kazanımı olacağını ifade etti.

Ziyaret, mücadele deneyimlerinin paylaşıldığı sohbetlerle sürdü. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eşref Kolçak kimdir? Hangi filmlerde rol aldı?

SONRAKİ HABER

Yassıada haberinde Erdoğan'a tepkisi yayına yansıyan Oğuz Haksever'den açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...