27 Mayıs 2019 08:51

Açlık grevini sonlandıran 221 tutukludan sadece 21’i hastaneye kaldırıldı

Açlık grevinin sonlandırılmasının ardından Diyarbakır Cezaevinde kalan 5'i ölüm orucundaki 221 tutukludan henüz sadece 21’i tedavi altına alındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin dün sonlandırılması üzerine Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde kalan 5'i ölüm orucundaki 221 tutukludan henüz sadece 21’i hastanelerde tedavi altına alındı. Batman’da ise eylemlerini sonlandıran tutuklular daha hastaneye sevk edilmedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 3 bine yakın tutuklunun girdiği açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri, avukatlarının en son 22 Mayıs’ta görüştükleri Öcalan’ın mesajını kamuoyu ile paylaşmalarıyla sonlandırıldı. Eylemlerin sonlandırılması ile birlikte cezaevinde tutuklu iken başladığı açlık grevi eylemini tahliyesi sonrası evinde sürdüren ve 200 güne ulaşan HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP’li diğer 3 milletvekili Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç ile birlikte dışarıdaki diğer eylemciler hastanelere kaldırılıp, tedavi altında alındı.
 
Eylemlerini Diyarbakır’da sürdüren Leyla Güven ve HDP’li 3 milletvekili ile birlikte İsmet Yıldız, Sevican Yaşar, Salih Tekin, Bilal Özgezer, Mustafa Yıldız, Naime Çelik’in yanı sıra  Mardin'den Gurbet Ektiren, Mahsun Şen, Murat Aksin, Halef Yiğit ve Ahmet Öngün; Batman’dan Sedat Akın; Urfa’dan Hüsnü Kılınç ve Hedle Oğur ambulanslarla kentteki özel hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. 4’ü milletvekili 18 kişinin tedavileri sürüyor.  

221 TUTUKLUDAN 21’İ GETİRİLDİ

Dün eylemlerin son bulmasının ardından Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde kalıp, 5'i ölüm orucunda olan toplam 221 tutukludan ise şu ana kadar sadece 21’i kaldırıldıkları 21’si Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. 
 
Tedaviler için hastanenin 10'uncu katında özel bir bölüm oluşturulduğu ve tedavilerinin devam ettiği öğrenildi.

HASTANEYE GETİRİLİRKEN DARBEDİLDİLER

Cezaevlerinde minibüslerle elleri kelepçeli halde hastaneye getirilen tutulular, morg kapısından hastaneye alındı. Hastane önüne gelen yakınlarıyla temaslarına izin verilmeyen tutukluların bazılarının içeriye alındıkları sırada askerler tarafından darbedildi. Tutuklu darbeden askerler, o anlara tanıklık etmek zorunda kalan ailelerine de yine ‘bozkurt’ işareti yaptı.

AİLELER BEKLEYİŞ HALİNDE 

Hastaneye getirilen 21 tutuklunun tedavilerine yapılan tetkikler ve tahlil sonuçlarına göre başlanacağını öğrenildi. Tutuklu ailelerinin ailelerin hastane önündeki bekleyişleri ise devam ediyor. 

BATMAN’DA TUTUKLULAR HASTANEYE SEVK EDİLMİŞ DEĞİL

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde 23 Mart tarihinden bu yana açlık grevinde bulunan 32 tutuklunun eylemlerine son vermelerine rağmen tedavilerine henüz başlanmış değil.
 
Tutukluların tedavi için cezaevi idaresine dilekçe verdikleri ancak tedavi taleplerinin şu ana kadar kabul görmediği öğrenildi. Dün gece geç saatlere kadar tutukluların tedavi edilmesi için milletvekilleri, avukatlar ve Batman Barosu yöneticileri, cezaevi yetkilileri ile iletişime geçmeye çalıştı. Ancak cezaevi savcısına ulaşamaması nedeniyle tutuklular hastaneye sevk edilemedi. 

BAKIRKÖY VE ELAZIĞ’DA CEZAEVİ İÇİNDE TEDAVİ

Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutukluların hastane sevkleri yapılmadığı belirtildi. Avukatlar, cezaevi müdürü ile görüştüklerini belirterek, “Müdürün aktarımına göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı 17 No’lu Sağlık Ocağı cezaevine getirilmiş. Her türlü testlerin yapıldığı, serum verildiği belirtilerek doktor sevklerine gerek olmadığı söylendi. Ancak biz sevk konusundaki ısrarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Elazığ Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde girdikleri açlık grevini sonlandıran 150 tutuklunun tedavisinin cezaevi içinde yapılacağı belirtildi. HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, cezaevi müdürü ve savcısıyla görüştü. Aydemir, müdahale sırasında 4 dahiliye uzmanı, 2 diyetisyen ve cezaevinde bulunan sağlık görevlilerinin de olacağını ifade etti. Aydemir, ilk müdahalelerinin yapılmasının ardından kampüs dışındaki hastanede sağlık müdahalesi gerektirecek tutukluların sevkinin yapılacağı bilgisini paylaştı.

VAN’DA TEDAVİYE RET

Van’da bulunan Yüksek Güvenlikli, F Tipi, T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 6’sı ölüm orucunda olmak üzere toplam 307 eylemci grevlerini sona erdirmişti. Tutukluların hastaneye sevkleri devam ediyor. Tedaviler devam ederken, Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne sevk edilen 8 tutuklu mahkum koğuşunun koşullarının çok kötü olmasından kaynaklı tedaviyi reddetti. Bunun üzerine tutuklular cezaevine tekrar geri götürüldü. Ölüm orucundaki Özhan Ceyhan ise tedavi şartlarını kabul etmediği için tedaviyi ret ederek cezaevine geri götürüldü.

PATNOS’TA AYAKTA TEDAVİ

Ağrı’da bulunan Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde de 10 Mayıs tarihinden itibaren ölüm orucu eyleminde olan 4 kişi ile ilk grupta açlık grevine giren isimleri öğrenilemeyen 3 tutuklu Patnos Devlet Hastanesi’ne getirildi. Burada tedavi altına alınan 7 kişi ardından cezaevine götürüldü. Eylemcilerin tedavilerinin açlık grevi protokolüne göre yapılmadığı öğrenildi.

Erzurum’da bulunan Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevini sonlandıran 20 kişi Oltu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

ANTEP’TE SEVK EDİLEN TUTUKLU YOK

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, avukatlar Berivan Özpolat ve Sinan Taştekin’den oluşan heyet, açlık grevlerini sonlandıran 72 tutuklunun durumuna ilişkin Antep H Tipi Kapalı Cezaevi savcısıyla görüştü. Antep H Tipi Kapalı Cezaevi savcısı, tutukluların kendi istekleri doğrultusunda hastaneye gitmek istemediklerini öne sürdü. Toğrul, “Savcı bey de resmi yazı üzerinden talimat vererek cezaevindeki tutuklulara TTB’nin algoritması çerçevesinde davranılmasını isteyeceğini ifade etti” dedi.

Öte yandan dün gece yarısı Urfa T Tipi Kampus Cezaevi’nden Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen 12 tutuklunun genel sağlık durumlarının iyi olduğu, sabah saatlerinde de 19 tutuklunun aynı hastaneye getirildiği öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

Taksi ücretlerine 23 Haziran'dan sonra zam geliyor

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu gazetecilere yönelik saldırılarla ilgili Meclis Araştırması istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa