11 Ekim 2012 15:40

Kavlak’a Türk Traktör işçilerinden tepki

Türk Traktör işçileri sözleşme ile ilgili sorularına muhatap arıyor. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 10 Ekim günü Ankara’daki Türk Traktör fabrikasını ziyaret etti. Ancak işçilerle görüşmeyen Kavlak’a işçiler sert tepki gösterdi. İşçiler, “Genel başkan bile &cced

Kavlak’a Türk Traktör işçilerinden tepki
Paylaş
Savaş Çelik

Türk Traktör işçileri sözleşme ile ilgili sorularına muhatap arıyor. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 10 Ekim günü Ankara’daki Türk Traktör fabrikasını ziyaret etti. Ancak işçilerle görüşmeyen Kavlak’a işçiler sert tepki gösterdi. İşçiler, “Genel başkan bile çıkıp işçiye iki çift laf söyleyemiyorsa sendikacılık bitmiş demektir” dedi.

Kavlak’ın ziyaret sırasında bütün işçilerin katıldığı bir toplantıda konuşacağı ve sonrasında bölümlerde işçilerin sorunlarını dinleyeceği duyurulmuştu. Fakat 10 Ekim günü fabrikaya gelen Pevrul Kavlak’ın ziyareti daha önce duyurulduğu ve işçilerin beklediği gibi olmadı. İşçilerle toplantı yapacağı ve sohbet edeceği söylenen Kavlak, gelmesine birkaç gün kala programını değiştirerek sadece iş yerindeki temsilci ve delegelerle sendika odasında kısa bir toplantı yapıp fabrikadan sessiz sedasız ayrıldı.

Toplantıda fazla bir şeyin konuşulmadığını söyleyen sendika temsilcileri, işçilerle toplantının iptal edilmesini ise “Sendikanın henüz işyerinde yetki almadığı, bu nedenle genel başkanın işçilerden gelecek sorulara cevap veremeyeceği” sözleri ile açıklamaya çalıştı.  

Görüştüğümüz işçiler ise Kavlak’ın yangından mal kaçırır gibi gelip gitmesini “Kendi üyelerinin karşısına çıkacak yüzünün kalmamış olması” diye değerlendirdi.

Traktör işçileri, hükümetin kışa girerken doğal gazdan elektriğe her şeye zam yaptığını, bunun için hiç kimseden yetki almadığını ama sendikalarının toplusözleşme için bile devletle patronların keyfini beklemesini anlayamadıklarını söyledi. Bir an önce harekete geçilmesini isteyen işçiler, 10 yıldır doğru düzgün zam alamadıklarını, maaşlarının eriyip pul olduğunu, artık bir zamanların “ikinci Almanya’sı” diye bilinen fabrikada, askeri ücretle çalışır hale geldiklerini ve her geçen gün çalışma koşullarının kötüye gittiğini belirtiyor.

‘SENDİKACILIK BİTMİŞ’

Türk Traktör işçileri artık bu sözleşmenin birilerinin son şansı olduğunu ve bundan daha gerisinin kabul edilemeyeceğinin de altını çiziyor. “Daha fazla vaat dinlemek istemiyoruz, bundan sonra icraat bekliyoruz” diyen işçiler “Genel başkan bile çıkıp işçiye iki çift laf söyleyemiyorsa sendikacılık bitmiş demektir” diyerek tepkilerini ortaya koyuyor.

İşçiler böylece hâlâ toplusözleşmede ne kadar zam isteneceği, işe giriş ücretlerinin ne kadar yükseltileceği, sözleşmede geçmiş kayıplarının karşılanıp karşılanmayacağı ve Toplu İş İlişkileri Yasasına dair sorularına muhatap bulamadı. Temsilcilerin de sözleşme ve yasa hakkında bilgi veremediğini belirten işçiler, “Metal iş kolundaki en büyük sendika olan Türk Metal Sendikası bu sözleşme döneminde gerçekten söylediklerini yapmak istiyorsa işçilerin güvenini kazanması ve tam desteğini alması şart. Yoksa işçiler soru sormayı bırakıp patrona karşı kendi başlarına harekete geçmeye başladıklarında Türk Metal için iş işten geçmiş olacak” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Çılgın otoyol’a Danıştay freni

SONRAKİ HABER

BDP eski milletvekili hakkında tutuklama kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa